POREČ: ŽELIM UČITI – ŽELIM RADITI

Sjajna prilika da djeca u praksi iskuse kako je raditi u hotelu


Učenicima osmih razreda svih osnovnih škola u Poreču, povodom Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, predstavljena su strukovna zanimanja za koja se mogu obrazovati u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića. Predstavljanje je organizirano u suradnji s Plavom lagunom u hotelu Parentium kroz pet radionica koje su vodili nastavnici i učenici škole uz pomoć turističko-ugostiteljskih djelatnika Plave lagune.

Atraktivnost strukovnih zanimanja

Potencijalni budući učenici strukovne škole mogli su saznati sve što ih zanima o zanimanju kuhara, slastičara, sobarice, barmena i recepcionara iz prve ruke od zaposlenika Plave lagune na njihovom radnom mjestu, a o samom strukovnom obrazovanju informirali su ih nastavnici i učenici škole.

Partnerstvom škole i mogućeg poslodavca Plave lagune željelo se doprinijeti budućnosti strukovnog obrazovanja u jednom od najuspješnijih hrvatskih turističkih gradova što su prepoznale i mnogobrojne institucije koje su direktno, ali i indirektno povezane sa strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem. Stoga su radionice posjetili i porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, kao i predstavnici Obrtničke komore te drugih turističko-ugostiteljskih škola u Istri.

U neposrednom kontaktu učenicima se nastojala predočiti atraktivnost strukovnih zanimanja, kao i naglasiti potreba cjeloživotnog obrazovanja i nakon završetka strukovne škole koje se nastavlja na radnom mjestu. Stoga se i samo događanje odvijalo pod nazivom "Želim učiti - želim raditi".

Teorija je daleka i nejasna

- Ovo je bila sjajna prilika za promociju zanimanja, ali i da djeca u praksi iskuse kako je to raditi u hotelu. Često im je teorija daleka i nejasna, zato je bitno da u praksi vide kako je to raditi u hotelskim operacijama. Zasigurno je riječ o zahtjevnim zanimanjima, no uz malo kreativnosti i puno zalaganja, riječ je o zanimanjima koja mogu biti iznimno atraktivna, poručuju iz Plave lagune.

Što za školu znači ovakva suradnja i predstavljanje strukovnog obrazovanja pojasnila je ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Vesna Baranašić.

- Cilj pokretanja Tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju je približiti mladima taj segment obrazovnog sustava i učiniti ga prvim izborom kod što većeg broja učenika. To je moguće samo ukoliko se pokažu njegove prednosti, a to je prvenstveno brža i lakša zapošljivost uz mogućnost napredovanja i razvoja karijere. Na tom su putu obrazovni sustav i gospodarstvo partneri. Želja nam je da učenici biraju strukovne programe zato što u njima žele biti izvrsni, zato što su to zanimanja koja ih privlače, zato što misle da u njima mogu izgraditi karijeru, a ne zato što se nisu uspjeli upisati u gimnaziju, kazala je ravnateljica Vesna Baranašić.

Predstavljanje je bilo otvoreno za javnost, a završilo je zajedničkom zakuskom pripremljenih jela i pića u radionicama za sve sudionike i goste. (A. D.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini