KAMO ZA VIKEND:

SIJEČANJ JE PO TRADICIJI MIRNIJE RAZDOBLJE Nakon slavlja i punog stola, vrijeme je za rekreaciju


Ušli smo u novu godinu i blagdansko slavlje je u smiraju, ali i početkom siječnja ima događanja koja zavrjeđuju preporuku. Do 6. siječnja u mnogim istarskim mjestima traju adventske svečanosti, u nekima i kasnije. Tako će, na primjer, u Svetom Lovreču 6. siječnja, na blagdan Sveta Tri Kralja još jednom biti upriličene žive jaslice, odnosno uprizorenje Isusovog rođenja. Božićne čarolije u Rovinju, koji tradicionalno ima dosta gostiju i tijekom zime, traju do 13. siječnja. Takve priredbe privlače domaće i strane goste, jer se na njima mogu upoznati stari zanati, način života negdašnjeg življa u Istri.

Antonja i Luganigada

Iako će mnogi hoteli i restorani odlaskom gostiju nakon blagdanskog slavlja zatvoriti svoja vrata, u mnogim će restoranima i konobama gosti moći uživati u lokalnim delicijama. Tako, još do 6. siječnja u restoranima na području Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja traju Dani jadranskih lignji kada se po povoljnim cijenama nude jelovnici s više sljedova na bazi lignje, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete. I u ostalim mjestima uvijek će se u konobama, agroturističkim objektima i restoranima moći dobiti nešto svježe i domaće.

Od siječanjskih manifestacija treba izdvojiti Antonju 18. i 19. siječnja u Rovinjskom Selu. To je tradicionalna izložba vina i maslinova ulja rovinjskih proizvođača. Izložba vina se održava neprestano od 1991., a izložba maslinovih ulja od 2003. godine. Prvog dana manifestacije, u petak je 28. smotra vina i 16. smotra maslinovog ulja, dok će subota biti u znaku 6. festivala istarske supe uz prezentaciju i demonstraciju njene pripreme. U bogatom zabavno-glazbenom programu nastupaju El band, Šajeta, Mauro Staraj i drugi. Ulaz je oba dana besplatan.

Posljednje subote u siječnju tradicionalno se u Marušićima kod Buja održava Luganigada, natjecanje lokalnih proizvođača u pripremanju istarskih kobasica na tradicionalan način, sve u kućnoj radinosti. Dan ranije održava se i natjecanje kuharskih ekipa restorana i konoba u pripremanju jela s domaćim kobasicama, luganigama. Ovom natjecanju predstoje lokalne luganigade, a najbolji sudjeluju na završnici u Marušićima. Uz završno natjecanje, održava se i ocjenjivanje pripremljenih kroštula.

Kako je prosinac bio mjesec slavlja i bogatog stola, mnogi će siječanj iskoristiti za rekreaciju i skidanje viška nakupljenih kalorija. Zato je siječanj pun raznih sportsko-rekreativnih događanja. Već ove nedjelje, 6. siječnja, u Marušićima se vozi tradicionalna Biciklijada od Befane po okolnim stazama, u organizaciji Biciklističkog kluba Bujštine.

Trkači i penjači

Nastavlja se i sve popularnija Istarska zimska liga u trčanju. Liga se nastavlja 5. kolom u Sv. Petru u Šumi, dok se 6. kolo organizira u Rapcu 27. siječnja, a slijede Vodnjan, Pula i Umag. O popularnosti trčanja svjedoči i 14 godina održavanja Istarske zimske lige. Od drugih rekreativnih aktivnosti svakako će biti atraktivna Boulder liga Istre i Kvarnera (BLIK), natjecanje penjača na umjetnoj stijeni. Natjecanje se odvija u tri kategorije - profesionalnoj, hobi i ženskoj, a počinje u Pazinu 13. siječnja te se nastavlja u Puli 3. veljače, a sedam dana iza svakog natjecanja seniora nastupaju i mladi natjecatelji po istom rasporedu.( Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini