STRAŠNA SITUACIJA

SAZNAJEMO: 25 hrvatskih pomoraca zatočeno je na moru kod Vijetnama na pulskom brodu Punta. Već su sedam mjeseci na tom teretnjaku. Nitko im ne dopušta da se iskrcaju!

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Mnogo hrvatskih pomoraca zbog pandemije koronavirusa zaglavilo je na nekom brodu ili kruzeru na morima diljem svijeta. Njihove obitelji pate i strijepe kad će uopće dočekati svoje moreplovce na kućnom pragu.

Na brodu "Punta" kojim upravlja pulska tvrtka Alpha Adriatic, nekadašnja Uljanik Plovidba, trenutno je "zatočeno" 25 hrvatskih pomoraca koji već sedam mjeseci nisu nogom kročili na kopno.

Iako je cijela posada nakon šest mjeseci trebala dočekati smjenu, posljednjih mjesec dana ne znaju hoće li se to moći obaviti, i što će uopće biti s njima.

Da tragedija bude veća, to su dečki koji su mahom ostali bez posla kad se raspalo brodogradilište Uljanik. Nekima je to bio prvi zadatak na novom poslu. 

- Na pomorce, ali i neke druge radnike, potpuno se zaboravilo u ovim trenucima korona krize, a ono što im se događa je zaista stravično. Dakle, trenutno je strahovit problem izvršiti smjenu posade bilo kojeg broda bilo gdje u svijetu, jer svaka država vodi svoju politiku kojom se pokušava oduprijeti koroni i trenutno ne postoji međunarodna institucija u svijetu koja bi mogla neku državu natjerati da dozvoli iskrcaj posade i omogući njihov transfer u matične države, kaže Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, i dodaje:

- U normalnim vremenima smo u Hrvatskoj imali između 750 i 800 smjena posada brodova u mjesec dana, a od ožujka jedva trećina pomoraca uspije napraviti smjenu kako treba. To je vrlo ozbiljna situacija koja već dovodi do zabrinjavajućih posljedica da se mi svi moramo ozbiljno zapitati u kakvom su psihofizičkom stanju ti ljudi, imaju li uopće dovoljno namirnica, robe i drugih potrepština. Vjerujte mi, bit će gadnih posljedica, bit će bolesti i samoubojstava, ali kako to riješiti kad se svaka država u svijetu poziva na svoj suverenitet, kaže Neven Melvan.

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U SRIJEDU 8. SRPNJA U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini