RAZGOVOR

Sanda Rojnić Sinković, nova ravnateljica Studentskog centra Pula: "POBOLJŠAT ĆEMO PREHRANU I OMOGUĆITI STUDENTIMA SMJEŠTAJ I LJETI"

Od 16. srpnja do 31. kolovoza državna subvencija za smještaj i prehranu ne postoji. Premda u navedenom razdoblju studenti nemaju pravo na smještaj u studentskom domu, svaku sezonu iznalazimo načine da im to u okvirima mogućnosti osiguramo. Ovog smo ljeta predvidjeli i nešto veći broj ležajeva za studente koji tijekom sezone ostaju u Puli zbog posla, kaže Rojnić Sinković

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Sanda Rojnić Sinković  (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Sanda Rojnić Sinković (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Sanda Rojnić Sinković nova je ravnateljica Studentskog centra Pula, zamijenivši na toj dužnosti dugogodišnjeg ravnatelja Miodraga Čerinu. Na mandat od četiri godine imenovalo ju je Upravno vijeće SC-a, a tu odluku potvrdio je i Senat Sveučilišta Jurja Dobrile. U SC-u radi od 2015., nakon 20-godišnjeg staža u privatnom sektoru.

- Dugogodišnji rad u medijima pridonio je stjecanju vještina komunikativnosti, otvorenosti, a po prirodi sam analitična, temeljita i odgovorna. Imam 45 godina i 27 godina radnog staža. Prve dvije godine u Studentskom centru Pula radila sam kao pomoćnica voditeljice Studentskog doma. No, budući da je voditeljica bila na rodiljnom dopustu, zapravo sam vodila poslovanje doma. Potom, 2017. godine prelazim u Upravu na radno mjesto voditeljice Zajedničkih službi, gdje sam koordinirala rad svih triju djelatnosti koje se u SC-u obavljaju, a to su prehrana, smještaj i posredstvo u zapošljavanju studenata, kaže Rojnić Sinković.

Govoreći o smjernicama svog programa u idućem mandatu, kaže da je SC Pula dobro ustrojena organizacija, čija je kvaliteta pružanja usluga smještaja, prehrane i zapošljavanja studenata već postigla visoku kvalitetu i kao takva je prepoznata na razini Hrvatske, ali i šire.

- Fokusirat ću se na dinamiziranje studentskog života i to kroz uključivanje studenata u aktivnosti koje čine okosnicu jedinstvenog studentskog iskustva. Radi se o aktivnostima kulturnog, zabavnog, sportskog, edukativnog, ali i ekološkog te volonterskog karaktera. Planiram studente što je više moguće uključiti u kreiranje budućih smještajnih kapaciteta da bi temeljem dosadašnjih iskustva i saznanja njihov prostor bio u što većoj mjeri uređen i prilagođen njihovim potrebama. Posebnu pažnju usmjerit ću kvalitetnom upravljanju ljudskim potencijalima u SC-u, a to želim postići kroz dvostranu komunikaciju, dodatnu edukaciju i razvoj karijera, sve vrednovanja rada, navodi naša sugovornica.

- Koliko je trenutačno smještajnih jedinica na raspolaganju studentima u Studentskom domu i što je s planovima izgradnje još jednog doma na parkiralištu Mornaričke bolnice?

¸- S otvorenjem dvaju novih smještajnih paviljona prije tri mjeseca, u kojima je 248 novih ležajeva, smještajni kapacitet Studentskog centra Pula sada, s 136 prvotnih, ukupno iznosi 384 ležaja. Što se tiče planova izgradnje još jednog doma na parkiralištu Mornaričke bolnice, valja naglasiti da je spomenuta čestica u županijskom vlasništvu te će se u skladu s time izrađivati planovi za još jedan studentski dom. U SC-u ne možemo govoriti o takvim planovima budući da se ne radi o zemljištu na kojem imamo pravo građenja ili je u našem vlasništvu.

- Koliko je studenata na Sveučilištu, opada li ili raste njihov broj i kolike su potrebe za novim studentskim smještajem znamo li da se do kreveta u privatnom smještaju teško dolazi? Studenti se žale da moraju iseliti zbog turističke sezone iz ionako skupih soba i stanova.

-Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli studira oko 3.200 studenata, od kojih njih do 60 posto na studij dolaze izvan Pule, odnosno Istre. Demografska kretanja utječu na pad broja studenata i to na manje-više svim hrvatskim sveučilištima što, naravno, dugoročno predstavlja prijetnju. Međutim, Sveučilište je krenulo s dizajniranjem i implementacijom novih studijskih programa koji bi se ponudili na međunarodnoj razini. Već iduće akademske godine očekuje se više od 80 međunarodnih studenata koji će u Puli studirati putem programa Erasmus ili Ceepus, a s novim studijskim programima ta će se brojka zasigurno još povećati. Studentski centar Pula će u tom procesu internacionalizacije, biti Sveučilištu produžena ruka i partner.

Sagledavajući prema broju prijava na natječaj za ostvarivanje prava na smještaj u Studentskom domu Pula, a ta se brojka svake godine kreće oko 450, proizlazi da je u Puli s otvorenjem dvaju novih paviljona potreba za studentskim smještajem gotovo pokrivena.

gby

U sklopu studentskog kampusa su 384 ležaja i dva restorana (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

U skladu s odredbama Ministarstva znanosti i obrazovanja, ljetna stanka predviđena je od 16. srpnja do 31. kolovoza. U navedenom periodu subvencija države za smještaj i prehranu ne postoji. Zbog otežane, minorne mogućnosti za pronalaskom smještaja ljeti, studentima koji žele raditi trudimo se izaći ususret omogućavajući im smještaj u okviru raspoloživih kapaciteta.

Premda u navedenom razdoblju studenti nemaju pravo na smještaj u studentskom domu, svaku sezonu iznalazimo načine kako im to ipak u okvirima mogućnosti osigurati. S povećanim brojem smještajnih kapaciteta u novim paviljonima, za ovo smo ljeto predvidjeli i nešto veći broj ležajeva za studente koji tijekom sezone ostaju u Puli zbog posla. Naime, Studentski centar Pula tijekom ljeta prvenstveno udovoljava potrebama Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za smještajem polaznika programa mobilnosti, ljetnih škola, konferencija, akademija i stručnih praksi.

- Izjavili ste da se u Studentskom centru očekuje konsolidacija postojećih resursa i razvoj novih kapaciteta u prostoru bivše Mornaričke bolnice. Što podrazumijevate pod konsolidacijom?

- Za razliku od većine hrvatskih studentskih centara, SC Pula tek nekoliko godina upravlja resursima poput studentskog doma i restorana. To su, uz Studentski servis, tri odvojene djelatnosti koje se razlikuju po prirodi i kompleksnosti poslovanja.

Nakon dovršetka, odnosno otvorenja prvog studentskog doma i restorana 2015., već se godinu kasnije krenulo na proširenje kapaciteta, dva nova paviljona koja su u funkciju puštena prije nekoliko mjeseci. Iako su se resursi dobro planirali, treba pretpostaviti da taj manjak iskustva za razliku od ostalih centara može rezultirati da se u određenim djelatnostima ili poslovima previše troši, a u nekima premalo. Kroz odličnu suradnju i komunikaciju s uspješnim studentskim centrima te kroz detaljnu analizu svakog

segmenta SC-a, cilj je postići što veću optimizaciju i efikasnost poslovanja. SC se prvenstveno financira putem vlastitih izvora, nije korisnik državnih proračunskih sredstava, stoga je potrebno u svakom trenutku dobro znati svaki kotačić navedenih djelatnosti da se taj cilj i ostvari. To se odnosi na upravljanje svim resursima – fizičkim, ljudskim i financijskim.

- Kad je riječ o zapošljavanju studenata putem Studentskog servisa, kolika je potražnja poslodavaca za studentskom radnom snagom u sezoni? Namjeravate li, u dogovoru s poslodavcima, poraditi na poboljšanju materijalnih prava studenata?

- Lani je u Student servis bilo učlanjeno oko 3.000 studenata. Dosad ih je, u ovoj godini, učlanjeno 1.994, a u istom razdoblju lani bilo ih je 1.791. U proteklih mjesec dana objavljeno oko 550 oglasa za posao, a surađujemo s oko 750 poslodavaca iz cijele Hrvatske. Ponuda poslova je, uobičajeno, značajnije veća u odnosu na studentsku potražnju. Naime, studenti u ovom razdoblju obavljaju svoje primarne studentske obaveze, predavanja i pripremanje ispita, što je ključni razlog njihova slabog odaziva na rad.

Naime, intenzivnije s javljanjem na oglase studenti počinju koncem lipnja. Minimalnu satnicu za obavljanje studentskih poslova utvrđuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja za svaku kalendarsku godinu i ona je jedinstvena u svim Studentskim centrima u Hrvatskoj. Ove godine iznosi 29,3 kuna, dok je 2021. godine iznosila 26,56 kuna po satu. Samim povećanjem iznosa minimalne satnice povećava se i njihov prosjek koji se kreće od 35 do 45 kuna.

- Koliko je restorana na raspolaganju studentima u sklopu kampusa i planira li se i u sklopu Mornaričke bolnice u budućnosti pružati i usluga prehrane? Koja poboljšanja u prehrani, na koja su se neki studenti svojedobno žalili, planirate?

- U sklopu kampusa studentima su na raspolaganju dva studentska restorana, moderno dizajnirana te tehnološki najsuvremenije opremljena s kapacitetom od ukupno 450 sjedećih mjesta unutra i u pizzeriji te 50-ak na vanjskim terasama. S

tudentska prehrana regulirana je na razini Hrvatske Pravilnikom o uvjetima ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata kojeg donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Pravilnik je iz 2013. godine i otad nije mijenjana cijena obroka koja iznosi 6,5 kuna.

S početkom nove akademske godine očekujemo konačno izmjene Pravilnika, na kojima se intenzivno radi, a koje će studentima donijeti još 'unapređeniju' prehranu. U sklopu projekta gradnje u prostoru bivše Mornaričke bolnice planira se i pružanje usluge studentske prehrane. Spomenuti studentski restorani jedini su u gradu koji osiguravaju subvencioniranu prehranu studenata, a to pravo ostvaruju putem iksice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of