TRAJE DO 15. RUJNA

Sajam antikviteta u centru Pule iz dana u dan oduševljava posjetitelje. "Ovo je nešto što nema nigdje u Hrvatskoj"

Na jednom se mjestu uglavnom prodaje vojna odjeća. "Najviše idu te nove moderne s digitalnim uzorkom", kaže nam prodavač, "ali i šljemovi, kape i odlikovanja…" - Odlikovanja? Kakva sve odlikovanja imate?, pitamo ga. "A sada više nemam kada sam ih sve prodao. Hvalabogu", odgovara

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Snimio Anđelo DAGOSTIN)

(Snimio Anđelo DAGOSTIN)


"Dobro se prodaje, ova je godina u redu, kazao nam je prvi prodavač starina i umjetnina na poznatom pulskom sajmu antikviteta u središtu gradu. U toj Ciscuttijevoj ulici tijekom dana je gužva koju stvaraju brojni turisti, ali i domaći koji ondje prolaze na putu do posla ili u dokolici.

Prodaje kristale, "plodove mora" (ali ne hranu, već ukrasne školjke), skulpture s azijskim (Buda), egipatskim (faraon) i afričkim motivima, te razne blješteće drangulije oko kojih se uglavnom kao kupci sakupljaju djevojke. "Ima svašta, za svaki ukus i džep", kaže nam pa doznajemo da se cijena često formira ovisno o dogovoru između kupca i prodavača. Na sajmu nije stalan prodavač, već povremeno dođe iz Orašja (BiH). "Otamo je Ivo Gregurević, nažalost pokojni", podsjetio je.

FGBNS

Sajam u Ciscuttijevoj ulici kod fontane

Na drugom štandu smo naišli na sugovornicu koja se htjela predstaviti i fotografirati.

- Najbolje se prodaju stara sita i korita, ove velike stare boce (bocuni op.), stari valjci za bojanje zidova, stara zvona, stare vojne kožne futrole, oružje, dalekozori, stari ćupovi, fenjeri i kante za mlijeko, kazala nam je Asja Petković. Zadovoljna je kako ide prodaja, a podjednako kupuju i domaći i gosti.

Na jednom se mjestu uglavnom prodaje vojna odjeća. Ima tu najviše maskirnih uniformi kakve su se nosile u Domovinskom ratu, ali i onih novih s digitalnim uzorkom. "Najviše idu te nove moderne s digitalnim uzorkom", kaže nam prodavač, "ali i šljemovi , kape i odlikovanja…".

FGBNS

Oko blještećih drangulija uglavnom se kao kupci sakupljaju djevojke

- Odlikovanja? Kakva sve odlikovanja imate?, pitamo ga. "A sada više nemam kada sam ih sve prodao. Hvalabogu", odgovara. Hm, a bilo bi zanimljivo vidjeti koja su sve odlikovanja odlikovani (ili njihovi bližnji) prodali za novac.

Već osam godina prodaje na pulskom sajmu starina. "Protok je ljudi. Možda je bila malko bolja prošla sezona, ali dobra je i ova", kaže nam. Na štandu se, među ostalim, nalaze razne novčanice, zakrpe, noževi, plinske maske, pa čak i stripovi. Ima tu posvuda zanimljivih umjetnina, starog namještaja, nakita… Najčešće otkupljuju artefakte kada se ljudi sele iz stanova ili kuća.

FGBNS

Najbolje se prodaju stara sita i korita, kazala nam je Asja Petković

- Mislim da su zadovoljni i turisti kao i prodavači, priključuje se kolega prodavač. "Ovo je nešto što nema nigdje u Hrvatskoj da se cijelo ljeto održava ovakav sajam. Ipak je to neka atrakcija i za grad", dodaje te hvali gradonačelnika Filipa Zoričića što je produžio ovaj svakodnevni ljetni sajam za još mjesec dana (inače je trajao dva mjeseca, a sada do 15. rujna).

FGBNS

Od stripova najviše ima Alana Forda i Dylana Doga

Sugovornik nam kaže da ih neki kupci i napadnu kada vide da izlažu primjerice odjeću ili znamenje nekih bivših vojski. "Oni su bili agresori", kažu mu. "Ma znam, ali to je duh povijesti, ne možemo to mijenjat", odgovara takvima. Na istom mjestu tako nalazimo kape hrvatskih časnika i sliku maršala Tita.

Na istaknutom mjestu ovog sajma nalazi se i prodavač stripova i knjiga, ali nije bio raspoložen za razgovor. No, na štandu smo zamijetili Alan Forde, Dylan Dogove, Diabolike, ali i knjige o Istri, romane, knjige iz psihologije i religije… Na drugom su mjestu bodeži i noževi kao u kakvom Rambo filmu, ali zajedno s džepnim nožićima i dalekozorima svih vrsta. Svega i svačega.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of