FOTOIZLOŽBE

Rovinjski fotografi i Ermano Benčić predstavljaju se zagrebačkoj publici


U galeriji Fotokluba Zagreb u Ilici postavljene su dvije izložbe iz Rovinja. Na prvoj se prema izboru kustosice Lavoslave Benčić pod imenom "Bezvremenost" predstavilo trideset rovinjskih fotografa. Druga izložba "Sve u šesnaest" tematska je izložba Ermana Bančića. Obje su izložbe nastale u suradnji Fotokluba Zagreb i Centra za vizualne umjetnosti Batana.

Vizure Rovinja

- Za nastup u Zagrebu imala sam pred sobom radove 57 fotografa sa klupskih izložbi CVU Batana. Kao temu odabrala sam "Bezvremenost". Riječ je o vizurama Rovinja i njegove okolice nastalih u posebni prilikama, vremenskim neprilikama, izlascima i zalascima sunca, trenucima koje će posjetitelj Rovinja rijetko doživjeti, pa sam im dala naziv "Bezvremenost", istakla je Lavoslava Benčić, Porečanka na privremenom radu u Ljubljani, profesorica na Institutu i akademiji za multimedije u Ljubljani i dugogodišnja suradnica CVU Batana.

Mladen Boljkovac, predsjednik Batane je predstavljajući rovinjski klub sa skoro polustoljetnom tradicijom istaknuo dugu suradnju sa Fotoklubom Zagreb, sa kojim se razmjenjuju izložbe.

- Zadnjih 9 godina priređujemo novogodišnje izložbe naših članova, pa smo stekli bogati fundus fotografija rovinjskih autora. U klubu imamo i članove iz Zagrebe, Rijeke, pa čak i iz Slovenije, koji nam se često priključuju i sudjeluju na našim izložbama, kazao je Boljkovac.

Hrvoje Mahović, predsjednik Fotokluba Zagreb, čije je sjedište nadomak arhiva najvećeg hrvatskog fotografa Toše Dapca, podsjetio je da je zagrebački klub osnovan pred 125 godina. Klub koji svake godine priređuje radionice u zemlji i inozemstvu je odgojio čitavu plejadu najistaknutijih hrvatskih fotografa. Posebno je poznat po organizaciji Zagreb salona, najveće izložbe fotografije u Hrvatskoj.

- Posebno nas raduje dugogodišnja suradnja sa CVU Batana. Drago nam je da ste naši gosti i već se pripremamo za uzvratnu izložbu u vašoj galeriji, rekao je pozdravljajući rovinjske fotografe Hrvoje Mahović.

U drugoj galeriji kluba postavljene je izložba "Sve u šesnaest" Ermana Bančića. Lavoslava Benčić je pojasnila prisutnima da je izložba nastala nakon što se Bančić, vraćajući se sa posla iz Kanfanara u Rovinj, oko 16 sati zaustavljao ispod maslinika Darija Činića, podignutog na brežuljku uz cestu ispod Rovinjskog Sela. Slikajući maslinik Bančić je bilježio i godišnja doba koji mijenjaju izgled okoliša. Na izložbi su predstavljene fotografije nastajale u raznim vremenskim prilikama tijekom pet godina.

Maslinik u oku kamere

- Ermano si je postavio pravila, zadatke i ciljeve što je rezultiralo ovom kolekcijom fotografija. Vođen emocijama i ljepotom prirode saživljenim sa ritmom života, mnogi su se elementi posložili u cjelinu koja je presjek vidljivog na slici i nevidljivosti okoliša, naglasila je Lavoslava Benčić.

Snimajući maslinik Ermano Bančić je istražio povijest lokacije, mijenu brežuljaka, koji je iz neprohodne makije pretvoren u kultivirani krajolik s neuništivom maslinom. Na njegovim se slikama može vidjeti raznolikost biljnog pokrova, vremenske pojave, mikroklima, osunčanost i geološka struktura tla brda pod mladim maslinikom.

Lavoslava Bančić je iz niza fotografija izabrala 32 pogleda na isti maslinika, a svaka od njih ima toliko različitosti da u cjelini pokazuju kako jeden mladi nasad najplemenitijeg mediteranskog nasada ima svoju dušu.

Neumorni Ermano Bančić se fotografijom bavi od daleke 1979. godine. Član je Foto kluba Rovinj, današnjeg CVU Batana, od osnivanja 1983. godine, čiji je dugogodišnji tajnik i s predsjednikom Mladenom Boljkovcem pokretač niza aktivnost na popularizaciji umjetničke fotografije. Izlagao je na stotinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Italiji i Njemačkoj, na kojima je dobio desetak nagrada. Četiri tematske samostalne izložbe predstavljene su mu u Rovinju, Puli i Zagrebu.

Rovinjska izložba u Zagrebu protekla je u višesatnom druženju ljubitelja fotografije i članova dvaju klubova, među kojima su bili aktivni veterani Slavka Pavić, Darko Trojanović i Drago Filić. Uz razmjenu ideja druženje će poslužiti za nastavak plodne suradnje dva kluba i sredina u kojima fotografija ima dugu tradiciju. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater