RAZGOVOR

RAJ KUMAR SRIVASTAVA, INDIJSKI VELEPOSLANIK: Ima toliko stvari koje možemo raditi zajedno, a Hrvatska je definitivno ogroman potencijal!

Tijekom 70-ih bi generacija mog oca, ukoliko bi imali nešto novaca i odlučili ići nekamo na putovanje, odabrala isključivo – Švicarsku. Upravo zato jer su se tadašnji filmovi snimali u Švicarskoj, kaže indijski veleposlanik

| Autor: Marcello ROSANDA
Raj Kumar Srivastava (Snimio Dejan Štifanić)

Raj Kumar Srivastava (Snimio Dejan Štifanić)


Novi indijski veleposlanik u Hrvatskoj njegova ekscelencija Raj Kumar Srivastava stigao je u Hrvatsku prije dva mjeseca i predao vjerodajnice predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, a ovih dana bio je u nastupnom posjetu Istri. Tim je povodom upriličen prijem kod župana Fabrizia Radina i zamjenice gradonačelnika Pule Elene Puh Belci, a Kumar je obišao i pulsku Turističku zajednicu, Sveučilište Jurja Dobrile i druge ustanove.

Ističući da je unatoč aktualnoj pandemiji osobito važno uspostaviti kontakte, Kumar se dotaknuo pitanja bilateralnih odnosa i rekao je da postoje tri razine suradnje: između vlasti, poslovnih subjekata i ljudi. Njegova je želja intenzivirati ove potonje dvije.

- Jeste li se uspjeli snaći na novoj poziciji u novoj zemlji? Kakav je vaš pogled na Hrvatsku i hrvatski narod?

- Vjerujem u sudbinu, znate. Ona me dovela ovdje gdje jesam i to znači da mi je mjesto u Hrvatskoj. Jedna teorija kaže da su Hrvati porijeklom s rijeke Saraswati u Indiji. Kasnije se, jednom kada je ta rijeka postala ponornica, narod preselio na obalu jedne druge rijeke, ovaj put u Iranu, i od tud dolazi poznata „iranska teorija“ o porijeklu Hrvata koja, eto, vuče korijene iz Indije.

Služio sam sedam godina u Europi, od toga četiri u Španjolskoj i tri u Austriji. U Hrvatskoj ima puno dobre energije. Osjećam blizinu i ogromnu sličnost između naša dva naroda. Vi ste ipak malo viši od nas, ali vidim da vas zanimaju Yoga, Ayurveda, indijska hrana…

- Imamo vrlo bogatu povijest diplomatskih odnosa. Sjetimo se samo Pokreta nesvrstanih i prijateljstva između Nehrua i Tita.

- To su bila druga vremena. Indija se potpuno promijenila u posljednjih 70 godina, otvorili smo se svjetskom tržištu, a danas smo, u jeku digitalne revolucije, sve bliže svim narodima svijeta.

Postoji drugarstvo iz tog doba, dobri temelji za nastavak suradnje koja mora biti vođena u skladu s današnjim vremenom. Moramo spojiti mlade Indije i mlade Hrvatske, to može dovesti do pravog prijateljskog odnosa budućnosti.

- Kako komentirate suradnju između poslovnih subjekata naših dviju država?

- Dobro pitanje, budući da smo upravo u Puli. Naime, upoznat sam s tvrtkom iz Vodnjana Infobip koja ima četiri velika ureda u četiri indijska grada i nadam se da će taj broj rasti. IT je jako važan u svakodnevnom životu i kad govorimo o digitalnoj transformaciji, govorimo upravo o platformama koje utječu na našu svakodnevicu. U Indiji je tako prije pet godina pokrenuta kampanja "Digitalna Indija", a bila je usmjerena na pružanje pomoći institucijama, koje su potom pomagale građanima u otvaranju startupova te je putem nje uspostavljen i sustav identifikacije svih građana pomoću biometrijskih podataka.

- Hoćete li pričati o tome sa našim političarima?

- O tim našim iskustvima jučer sam govorio i s državnom tajnicom u ministarstvu gospodarstva, Natašom Mikuš Žigman. Smatram da bi se slična kampanja mogla primijeniti i u Hrvatskoj i tako povezati hrvatske i indijske poduzetničke inkubatore. Vaš je Infobip globalna IT i telekomunikacijska tvrtka koja ostvaruje dobre rezultate, pa i u suradnji s Indijom. Za taj sektor nije potrebna fizička izgradnja postrojenja već su najvažnije ideje i njihova razmjena. Ima toliko stvari koje možemo raditi zajedno, a Hrvatska je definitivno ogroman potencijal…

- Jesmo li dobro povezani zrakom? Ne viđamo baš puno indijskih turista u Puli tijekom turističke sezone.

- Mi smo dobro povezani s glavnim europskim gradovima i s frankfurtskim aerodromom. I vi ste. Smatram da je to i više nego dovoljno. Ako se ne varam lani je Hrvatsku posjetilo 70 tisuća Indijaca, a ta bi brojka mogla porasti. Rekao sam više puta vašim predstavnicima: ako želite više Indijaca, trebate popularizirati Istru kao destinaciju u Indiji. Najbolji način za to napraviti je, vjerujte mi, snimiti bolivudski film u pulskoj Areni i plasirati ga kod nas! Smatram da bi takva promocija prema Indijskom tržištu povećala broj naših turista čak sedam, osam puta.

- Zašto to mislite?

- Jednostavno zato što je mjesto radnje u filmu uvijek presudno ljudima u Indiji. Tijekom 70-ih bi generacija mog oca, ukoliko bi imali nešto novaca i odlučili ići nekamo na putovanje, odabrala isključivo – Švicarsku, upravo zato jer su se tadašnji filmovi snimali u Švicarskoj, koja je indijskoj filmskoj industriji otvorila vrata. Zbog toga se veliki broj indijskih filmova i snima u Švicarskoj, a koristi od toga imaju obje zemlje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter