BIVŠI ŠEF LUP-a U PROBLEMIMA

Pulsko tužiteljstvo istražuje Donalda de Gravisija zbog lažnih poslovnih ručkova. NAVODNI SUDIONICI SU I SAMI POTVRDILI DA IH NISU KONZUMIRALI

| Autor: Marcello ROSANDA
Donald de Gravisi / Ilustracija (foto: Pixabay)

Donald de Gravisi / Ilustracija (foto: Pixabay)


Svojevremeno istaknuti IDS-ovac i bivši ravnatelj Lučke uprave Pula (LUP) Donald de Gravisi pod istragom je zbog nezakonitog prikazivanja troškova reprezentacije od početka 2018. pa sve do početka 2020. godine, i to u vrijeme dok je bio na čelu LUP-a. Konkretno, ti se troškovi uglavnom odnose na službene ručkove koji se nisu nikada dogodili, a čiji su navodni sudionici sami, pismeno ili u razgovoru s policijom, potvrdili da ih nisu ni konzumirali.

Policija trenutno postupa po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Puli, a nakon kaznene prijave LUP-a, pa se tako De Gravisija sumnjiči da je sebi ostvario nepripadnu imovinsku korist u iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna, a potencijalno i mnogo više.

Kako je postupanje tijekom izvida tajno, tako iz istarske policije napominju da za sada nisu u mogućnosti iznositi nikakve detalje. Slično navode i u pulskom tužiteljstvu, kazujući da još uvijek nije donesena meritorna državno-odvjetnička odluka, te je u tijeku provođenje izvida. Inače, radi se o dva kaznena djela - zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i zlouporabi položaja i ovlasti.

U neslužbenom razgovoru s pojedinim fiktivnim konzumentima spomenutih ručkova, među kojima su i neki poznati pulski odvjetnici, oni su nam potvrdili da nisu nikada ručali na račun LUP-a, te su svoje navode, kako saznajemo, potvrdili i istražiteljima.

Jer, nakon pregleda izvještaja revizije poslovanja LUP-a, u dijelu gdje se nalazi rashodovna strana poslovanja, što se između ostalog odnosilo i na troškove reprezentacije, utvrđeno je da postoje određene nepravilnosti i sumnje u nezakonito korištenje sredstava za navodne službene ručkove. Osim što ti troškovi ne sadrže pojašnjenje o kojim se poslovnim ručkovima radilo i koji je bio njihov smisao, može se zaključiti da se radi o nelogičnim troškovima koji se u određenom dijelu odnose na osobe koje nemaju nikakvu suradnju s LUP-om.

Štoviše, sve kada bi i postojala određena suradnja s osobama koje su evidentirane kao sudionici tih objeda, nema nikakve osnove po kojoj bi LUP snosio takve troškove jer u svom poslovanju nema nikakve izravne koristi od osoba koje nisu korisnici njegovih usluga. Jer, radi se o društvu koje radi na opći interes građana u smislu javnog servisa i nema komercijalni pristup u pogledu nuđenja i davanja usluga.

Kako neslužbeno saznajemo, riječ je o tridesetak ručkova ili večera koje su se navodno konzumirale uvijek u istim pulskim restoranima ili konobama, s računima koji uglavnom iznose nekoliko stotina, pa sve do više tisuća kuna. Između ostalog, na određenom broju računa postoje i ozbiljne nelogičnosti, a u većini slučajeva na postoji nikakvo podrobnije objašnjenje na što se takvi sastanci odnose i o čemu se raspravljalo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of