Prebacivanje odgovornosti

PULSKI UMIROVLJENIK KUPIO TV NA RATE, A BANKA MU SMANJILA KREDITNI LIMIT. "Više ne mogu koristiti karticu za druga plaćanja"

Iz banke upozoravaju klijente da obrate pažnju kad koriste kreditne kartice, jer se kreditni limit brže smanjuje prilikom plaćanja revolving karticama u odnosu na kupnju na rate ako se ono vrši charge kreditnim karticama

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)

Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)


Redakciji Glasa Istre obratio se za pomoć umirovljenik Petar Piškulić iz Pule. On je 31. svibnja u Pevex centru Pula kupio novi TV Grunding za 1.899 kuna, s otplatom na 10 rata, a što je vidljivo i na samom računu kojeg nam je priložio. Platio je Visa Classic kreditnom karticom koju je izdala Raiffeisenbank Austria.

Problem je nastao kada je na mobilnoj aplikaciji banke uočio da mu je kreditni limit smanjen za 1.899 kuna pa sada više ne može koristiti tu karticu za druga plaćanja jer ima malo kredita za potrošnju. Po tom otkriću Piškulić je telefonom nazvao banku i tražio da mu kreditni limit smanje za samo jednu ratu, a ne svih 10. No, oni su, prema riječima našeg sugovornika, prebacili odgovornost na Pevex. Ponovno se vratio u tu pulsku trgovinu gdje su mu rekli da su mu točno obračunali otplatu na 10 rata i da je kriva banka što mu je kreditni limit smanjila za cjelokupan iznos kupnje.

Iznerviran takvim prebacivanjem odgovornosti naš se čitatelj obratio redakciji Glasa Istre i zatražio od novinara da ispita tko je pogriješio. Na pismeni odgovor upućen banci dobili smo odgovor nakon svega tri sata. Objasnili su nam da je njihov klijent kupnju obavio tereteći svoju revolving kreditnu karticu čime je odmah smanjio kreditni limit kartice za vrijednost TV-a, a da otplatu kupljenog predmeta može izvršiti na deset rata.

Iz banke upozoravaju klijente da obrate pažnju kad koriste kreditne kartice jer se kreditni limit brže smanjuje prilikom plaćanja revolving karticama u odnosu na kupnju na rate ako se ono vrši charge kreditnim karticama.

Tome dodajemo da postoje i hibridne kartice koje kombiniraju karakteristike revolving i charge kreditnih kartica, a mnogi plaćaju još i debitnim i prepaid bankovnim karticama te mobilnim telefonima pa poznavanje svih platežnih sredstava ponekad zahtjeva dodatnu edukaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater