SAZNAJEMO

Pulski pedijatri primijetili NOVI SIMPTOM KORONAVIRUSA KOD DJECE

| Autor: Patricija SOFTIĆ
OPCA BOLNICA PULA, PULA, 27.10.2020. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK

OPCA BOLNICA PULA, PULA, 27.10.2020. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK


Aleksandar Stojanović, ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo, ističe da je u našoj županiji je situacija s koronom i dalje bolja nego u nekim drugim županijama, no može se vrlo lako zakomplicirati.

"Trenutno nam je u Istri 78 posto oboljelih u dobi do 60 godina, dakle radi se o radno aktivnom stanovništvu, od čega je 73 posto oboljelih u populaciji do 18 godina, a veliki broj njih je i u samoizolaciji. S obzirom na način njihova života, kretanja i direktnog kontakta s većim brojem osoba na raznim mjestima, a uzimajući u obzir da su mnogi od njih potpuno asimptomatski prenosioci zaraze, zaista nije zgorega neprestano ponavljati apel javnosti da budu odgovorni prema sebi i drugima i pridržavaju se epidemioloških mjera. Jer nam se nažalost vrlo brzo situacija može pogoršati ili oteti kontroli, što svim silama nastojimo izbjeći", kaže Stojanović.

Dodao je da se u posljednje vrijeme kod djece, uz uobičajene simptome koji počinju uglavnom probavnim smetnjama i povišenom temperaturom, javljaju i promjene na koži u obliku očitih osipa na tijelu.

"Taj osip kod nekih može biti manje, a kod nekih više izražen. Kod odraslih se među prvim simptomima javljaju dosta jake glavobolje i bolovi u cijelom tijelu, uz gubitak njuha i okusa, povišenu temperaturu i također još uvijek probavne smetnje. To su neke indikacije kod kojih bi svakako trebalo posumnjati na zarazu novim koronavirusom, ostati kod kuće i javiti se obiteljskom liječniku", poručio je Stojanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom