Nema pomaka

Pulski obrti za čuvanje djece i dalje ne uspijevaju dobiti subvenciju Grada, kao vrtići. "SVA DJECA U PULI TREBALA BI BITI RAVNOPRAVNA"

Imale smo velika očekivanja od Grada, ali nam se više nitko ne javlja, niti odgovara na službene upite. U gradski proračun nismo ušli, mada su nas na sastanku čak zamolili da im pomognemo osmisliti način kako da nas uključe u gradsko sufinanciranje s obzirom da postoje objedinjeni upisi za vrtiće, gradske i privatne, kaže Ana Peruško, predsjednica Sekcije obrta za dadilje i Udruge dadilja Istarske županije

| Autor: Borka PETROVIĆ
Ilustracija

Ilustracija


Prije dvije godine vlasnice pulskih obrta za čuvanje djece pokrenule su, na inicijativu roditelja, peticiju da se i njih, kao i gradske i privatne vrtiće sufinancira iz gradskog proračuna. U međuvremenu su oformile i sekciju pri pulskom Udruženju obrtnika, a njihova je predsjednica postala Ana Peruško iz Obrta za dnevnu skrb djece "Kornjačice".

Nažalost, Peruško nam veli da pomaka na bolje nema, iako su pred kraj prošle godine imale nekoliko sastanaka u Gradu Puli sa zamjenicom gradonačelnika Elenom Puh Belci i pročelnicom za društvene djelatnosti Elvirom Krizmanić Marjanović, na kojima im je neformalno obećana pomoć. 

Druge općine i gradovi pomažu

- Imale smo doista velika očekivanja, ali od tada nam se više nitko ne javlja, niti odgovara na službene upite. U gradski proračun za ovu godinu nismo ušli, mada su nas na posljednjem sastanku čak zamolili da im pomognemo osmisliti način kako da nas se uključi u gradsko sufinanciranje s obzirom da postoje objedinjeni upisi za vrtiće, i gradske i privatne, priča nam Peruško koja je ujedno i predsjednica Udruge dadilja za Istarsku županiju.

Ovim oblikom predškolskog zbrinjavanja, veli, obuhvaćeno je 36 mališana. Oni pohađaju ovakve male grupe, a ne vrtićke, iz brojnih razloga, a najčešći su oni zdravstvene prirode, poput problema s imunitetom, prehranom ili je pak roditeljima, zbog posla, potrebno fleksibilnije radno vrijeme čuvanja djece.

- Pulski obrti za čuvanje djece su bez ikakve pomoći Grada, iako brojne jedinice lokalne samouprave ovakve obrte podržavaju pa čak i potiču, navodi Peruško, dodajući da bi sva djeca u gradu Puli trebala biti ravnopravna, a roditelji ne bi trebali biti ograničavani u izboru onoga što smatraju najboljim za svoje dijete. Jer, kako naglašava, ideja je da se subvencionira dijete bez obzira na to koji oblik legalnog zbrinjavanja pohađa. Time se, dodaje, potiče i poduzetništvo, a kontrolira rad na crno i uvjeti u kojima se djeca čuvaju.

Podsjeća da upravo Zakon o dadiljama omogućuje jedinicama lokalne i područne samouprave da sudjeluju u sufinanciranju ove djelatnosti, a zašto to Pula ne želi učiniti, vlasnicama četiriju obrta nije jasno. Posebice jer na čuvanju imaju djecu iz susjednih općina i gradova koja primaju subvenciju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter