ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

PULSKA POLITEHNIKA Utvrđen novi financijski minus od 700.000 kuna i izabran novi V.D. DEKAN DARIO MATIKA

Dario Matika redoviti je profesor na Hrvatskom vojnom učilištu (S. VRANČIĆ/CROPIX)

Dario Matika redoviti je profesor na Hrvatskom vojnom učilištu (S. VRANČIĆ/CROPIX)


Župan je napomenuo da se radi o novoj cifri, a da i dalje ostaje dug od 900.000 kuna za koji je Politehnika uzela zajam i to bez suglasnosti Istarske županije, iako je to bila dužna za iznose iznad 500.000 kuna. Novi minus pokrit će Županija

"Točno 699.000 kuna iznosi nova financijska rupa za koju smo doznali nakon što je dosadašnja v.d. dekanica Politehnike Pula Tatjana Matošević obavila financijsku inventuru u toj ustanovi", ustvrdio je na današnjem zasjedanju Županijske skupštine istarski župan Valter Flego te predložio da se rebalansom županijskog proračuna taj financijski minus anulira, što je kasnije prihvaćeno.

Župan je napomenuo da se radi o novoj cifri, a da i dalje ostaje dug od 900.000 kuna za koji je Politehnika uzela zajam i to bez suglasnosti Istarske županije, iako je to bila dužna za iznose iznad 500.000 kuna. Podsjetio je da je, kao osnivač, Istarska županija financirala 70 posto sredstava kojima godišnje raspolaže Politehnika i da je dužna osigurati da se ondje radi legalno. Iako su na nepravilnosti ukazivali revizijski nalazi još od 2015. godine, župan kaže da nije htio reagirati dok se ne provjere sve činjenice, a u tu je svrhu angažirana i neovisna revizijska kuća koja je potvrdila nepravilnosti.

Danas je izabran i novi v.d. dekan Politehnike Dario Matika, koji je zamijenio Tatjanu Matošević. Flego je najavio da će novi dekan nastaviti konsolidaciju ustanove.

Anonimno pismo

Vijećnik Jurica Šiljeg (HDZ) zatražio je od Flega da utvrdi odgovornost članova donedavnog sastava Upravnog vijeća Politehnike, predsjednika Branimira Ružojčića i članova Radovana Jokića, Valtera Boljunčića, Ticijana Peruška i Daglasa Korace, bez kojih nisu mogli biti amenovani zajmovi ili financijski planovi ustanove.

"U statutu ustanove Politehnika stoji da se kredit ne može uzeti bez odobrenja Upravnog vijeća, a ako ono nije postojalo, koja ja to banka koja je odobrila kredit nekom dekanu bez tog odobrenja, pitao je Šiljeg.

"Dekan Davor Mišković i predsjednik Upravnog vijeća Branimir Ružojčić time su prekršili statut", kazao je župan Flego, dodavši da su ga preostali članovi Upravnog vijeća uvjerili da nisu znali za to uzimanje kredita, odnosno da im je Ružojčić uskratio informaciju o tome.

"Ne želim biti noj koji gura glavu u pijesak", kazao je župan Flego, dodavši da su dubioze bile stvarne i da su njegove "savjest i duša čiste".

Šiljeg se zatim pozvao na anonimno pismo koje su na adrese elektronske pošte dobili svi županijski vijećnici, a u kojem, među ostalim, stoji da je nakon razrješenja dekana Miškovića Stručno vijeće zamijenjeno Izvanrednom upravom koju čine predsjednik Upravnog vijeća Daglas Koraca i koordinator Dario Matika, što je u tom pismu proglašeno nelegalnim. Odmah ga je prekinuo predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić opaskom da mu je isteklo vrijeme, ali i da citiranje anonimnih predstavki, iza kojih ne stoji ime i prezime, neće dopustiti u Županijskoj skupštini. Anonimno je pismo potpisano s "Prijatelji Politehnike Pula, grada Pule i Istarske županije", a Šiljeg je Drandiću replicirao da su Drandiću možda autori anonimni, ali njemu nisu. Drandić je tada zatražio da kaže tko su autori pisma, na što mu je Šiljeg dobacio: "Isteklo mi je vrijeme".

Nezavisna vijećnica Tea Golja također je komentirala dijelove anonimnog pisma o dva županova dokumenta, pri čemu se u jednom župan postavlja kao upravljač nad Politehnikom, a u drugom kaže da njome upravlja Upravno vijeće. Župan je odgovorio da ustanovom upravlja Upravno vijeće i da se nema namjeru miješati u rad te ustanove, ali da je u datoj situaciju reagirao "zatvaranjem špine" kako bi se spriječile daljnje štete. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD UTORKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum