RUINA NA 20-AK KORAKA OD PULSKE GRADSKE PALAČE

KULTURNO DOBRO U SRCU GRADA MOGLO BI NEKOGA STAJATI GLAVE Zgrada samo što se ne sruši, a vlasnik, Grad Pula, pere ruke i svu ODGOVORNOST PREBACUJE NA POLITEHNIKU

Krov je već propao, a dimnjak samo što ne padne

Krov je već propao, a dimnjak samo što ne padne


Nadležni u Gradu smatraju da su amnestirani, budući da su 14. rujna prošle godine s pulskom Politehnikom potpisali ugovor o uporabi te zgrade. Smatraju da su vrući krumpir raspadajuće zgrade time prebacili u ruke drugome, pa oni sad mogu mirno spavati, što se nikako ne može reći i za okolne stanare koji svakodnevno prebrojavaju kupe, grede, kamenje na ruševnom objektu. Možda će gradske oce iz sna probuditi kaznena prijava koju bi, ukoliko problem ne riješe žurno, protiv vlasnika mogla podići odvjetnica Alma Kulenović koja zastupa suvlasnike obližnje zgrade

Netko će smrtno stradati, povući će okolne zgrade za sobom, očajnički je vapaj stanara na pulskoj rivi, koji već duže vrijeme strahuju od napuštene kuće koja samo što se ne sruši. Derutni objekt u samom srcu grada, koji se nalazi iza zgrada u prvom redu na rivi, izgleda doista grozomorno.

Do nje se dolazi kroz prolaz na broju 4. Nije vidljiva s ceste, ali se zato u pogledu na nju može uživati iz Kandlerove ulice. Dio krova se dodatno urušio za nedavnog olujnog juga.

- Probudila me buka, mislila sam da će pasti zgrada, govori jedna od stanarki na čiju se kućicu naslanja ova zgrada.

Unutra se ni ne može kročiti. Sve je zabarikadirano. Samo štakori, kažu nam, vladaju unutra. Zidovi zgrade su popucali, na mjestima bi se valjda i ruka mogla progurati. Jedan dimnjak samo što se nije survao u dvorište, drži ga još nekoliko cigli. S krova visi limeni oluk, barem ono što je od njega ostalo. Pitanje je trenutka, prema onome što smo vidjeli, kada će se zgrada doista urušiti. A tko će onda odgovarati?

Odgovorna Politehnika?

Zgrada je u zemljišnim knjigama upisana kao ruševina s pripadajućim dvorištem u isključivom vlasništvu Grada Pule. Da stvar bude još gora, riječ je o kulturnom dobru! No, Grad pere ruke od svoje odgovornosti, što čini, kaže nam odvjetnica Alma Kulenović, koja u ovom slučaju zastupa suvlasnike obližnje zgrade, već duže vrijeme.

Naime, nadležni u Gradu smatraju da su amnestirani, budući da su 14. rujna prošle godine s pulskom Politehnikom potpisali ugovor o uporabi te zgrade. Smatraju da su vrući krumpir raspadajuće zgrade time prebacili u ruke drugome, pa oni sad mogu mirno spavati, što se nikako ne može reći i za okolne stanare koji svakodnevno prebrojavaju kupe, grede, kamenje na ruševnom objektu ne bi li uočili kakve promjene koje bi mogle biti fatalne. Možda će gradske oce iz sna probuditi kaznena prijava koju bi, ukoliko problem ne riješe žurno, protiv vlasnika mogla podići odvjetnica Kulenović.

U Gradu su, zaključili bismo iz odgovora koji su nam poslali, zasad potpuno mirni. Odgovaraju nam, kako je to već postala njihova praksa, iz Odsjeka za informiranje, bez konkretnog imena pročelnika koji je zadužen za takve predmete. Birokratski ističu da su "ugovorom o uporabi definirana međusobna prava i obveze ugovornih strana, među kojima je posebno za istaknuti utvrđenje činjenice da se nekretnina daje na uporabu u viđenom stanju, kao i da je uporabovnik (misle na Politehniku, op. n.) u obvezi održavati i čuvati nekretninu pažnjom dobrog gospodarstvenika te vršiti ulaganja u istu vlastitim sredstvima bez prava na njihov povrat". (Napisao i snimio Bojan ŽIŽOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of