OSIgurati pravo na rad

PULSKA PLATFORMA MOŽEMO! Lokalna politika može potaknuti zapošljavanje osoba s invaliditetom

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)

Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)


Uz sutrašnji 4. prosinca, Dan osoba s invaliditetom, iz pulske platforme Možemo! podsjećaju na važnost ravnopravnog sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu i pružanja jednakih mogućnosti u ostvarivanju prava na rad.

Smatraju da je financijska neovisnost ostvarena vlastitim radom u radno sposobnih osoba s invaliditetom ključna za ostvarivanje jednakosti, sprečavanje siromaštva i potpunu integraciju u zajednicu.

Strukturna podrška

"Lokalna politika može svojim dobro osmišljenim i ciljanim mjerama poticati zapošljavanje osoba s invaliditetom te osigurati njihov ostanak u svijetu rada da bi i sami doprinosili zajednici, umjesto da ovise o socijalnim primanjima. Skup mjera koje je potrebno ugraditi u lokalne politike zapošljavanja osoba s invaliditetom odnosi se u prvom redu na osiguranje pristupačnosti i dostupnosti (arhitektonske i komunikacijske) za javne zgrade i površine, zatim na jednaku strukturnu podršku svim poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, bilo u javnoj upravi ili privatnom sektoru. Strukturna podrška može se razvijati kroz niz kriterija, poput poticaja poslodavaca za održivost radnog mjesta, smanjivanja komunalne naknade i najma poslovnih prostora i terasa kod zapošljavanja većeg broja osoba s invaliditetom", navode iz platforme.

Ranjive skupine

Podrška je, objašnjavaju, moguća i financiranjem osposobljavanja i prekvalifikacije osoba s invaliditetom za produktivan rad, ulaganja u promotivne kampanje za poticanje zapošljavanja te pružanja kvalitetne potpore poslodavcima i tražiteljima zaposlenja u njihovoj integraciji na radno mjesto", navode iz pulske platforme.

Također, smatraju da lokalna samouprava može razvijati kriterije vezane za društveno poduzetništvo koje je u Hrvatskoj još uvijek na samim počecima, dok je u Europskoj uniji odavno prepoznato kao poslovni model za budućnost Europe. U društvenom poduzetništvu zapošljavanje ranjivih skupina nalazi se visoko na ljestvici prioriteta, što za lokalne politike može biti dobar primjer u kreiranju novih oblika poduzetništva u kojima će i osobe s invaliditetom ravnopravno sudjelovati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater