FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Pulska Park Plaza Histria u pilot projektu: Smanjivanje otpada od hrane jedan od preduvjeta "ZELENOG POSLOVANJA" HOTELSKOG SEKTORA

Uz smanjenje količine otpada kroz obradu u digestoru, jedan od ciljeva ovog projekta je i utjecati na svijest hotelskih gostiju, te uz podsjetnik o važnosti očuvanja okoliša nenametljivo apelirati na korekciju njihovih prehrambenih navika u smislu da na tanjure ne uzimaju više hrane nego što su spremni pojesti jer je taj višak onda osuđen na bacanje

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Studenti analiziraju otpad od hrane (Snimio Duško Marušić Čiči)

Studenti analiziraju otpad od hrane (Snimio Duško Marušić Čiči)


Prema izvješću koje su nedavno objavili Ujedinjeni narodi, u svijetu se godišnje baci blizu milijardu tona hrane, odnosno gotovo 20 posto dostupnih namirnica. Otpad od hrane veliki je izazov današnjice, te problem s kojim se ozbiljno mora uloviti u koštac i Hrvatska. Naime, procjene pokazuju da u našoj zemlji svake godine nastane oko 400 tisuća tona otpada od hrane. Uzimajući u obzir da se radi o zemlji s oko četiri milijuna stanovnika, to znači da se na svakog od nas godišnje oko 100 kilograma hrane baca, odnosno pretvara u otpad. Hrana se zbog različitih razloga rasipa i baca kroz cijeli lanac opskrbe, te više od polovice takvog otpada nastaje u našim kućanstvima, no značajne količine, pogotovo u sezoni, nastaju i u hotelskim restoranima.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvom turizma i sporta pokrenuo je pilot projekt Smanji otpad od hrane #kuhajzasvojegoste koji je usmjeren na učinkovitiju primjenu mjera sprječavanja nastajanja otpada od hrane u hotelima, a zatim i na odvojeno sakupljanje te zbrinjavanje nastalog otpada. Jedan od dva hotela uključena u taj projekt je pulska Park Plaza Histria u kojem je tim studenata inženjerstva okoliša s Geotehničkog fakulteta iz Varaždina pod vodstvom profesorice Aleksandre Anić Vučinić, ovih dana provodio analizu otpada od hrane i otpadnih voda, te praktično demonstrirao neke od metoda koje bi trebale dovesti do smanjenja otpada od hrane iz ovog hotela namijenjenog zbrinjavanju u Županijskom centru za gospodarenje otpada Kaštijun.

Pomna analiza

- Ovim projektom želimo provesti radne metode o tome kako smanjiti nastanak otpada od hrane u kuhinji hotela. Mjerimo količine otpada u različitim fazama te želimo ponuditi rješenje kako smanjiti biootpad koji nam je ključan i koji u velikim količinama završi na odlagalištima, kazala nam je načelnica Sektora za EU fondove u FZOEU Maja Feketić.

Projekt se odvijao tako da je prvo izrađen dnevnik u kojeg je osoblje hotelske kuhinje započelo upisivati količine otpada od hrane koji se tijekom sedam dana proizvodio. Otpad se sortirao prema sastavu, odnosno u dnevnik su se upisivali neiskorišteni "viškovi" mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća, kao i ostalih namirnica koje su završile kao otpad. Nakon sedam dana urađena je analiza kako bi se dobili ulazni podaci o nastalim količinama od hrane, a zatim su ti ostaci procesuirani u digestor uređaju čime je značajno smanjena količina koja u konačnici mora završiti na odlagalištu otpada. Prema nekim procjenama nakon obrade u digestoru količina otpada koja mora završiti na odlagalištu i do deset je puta manja od ulaznih količina.

- Uz smanjenje količine biootpada kroz obradu u digestoru, jedan od ciljeva ovog projekta je i utjecati na svijest hotelskih gostiju, te uz podsjetnik o važnosti očuvanja okoliša nenametljivo apelirati na korekciju njihovih prehrambenih navika u smislu da na tanjure ne uzimaju više hrane nego što su spremni pojesti jer je taj višak onda osuđen na bacanje, kaže Feketić. Mjerenjima količine otpada želi se utvrditi u kojem dijelu postupanja s hranom ili konzumacije hrane nastaju najveće količine otpada, te koje namirnice u najvećoj mjeri postaju otpad. Na temelju dobivenih spoznaja hotelima će moći preporučiti određene postupke ili neke nove radne metode u kojima bi upravo na tim uočenim "rizičnim točkama" mogli smanjiti količine otpada od hrane. Zanimljiv je primjer iz Norveške u kojem su istraživanje o tome kako smanjiti otpad od hrane proveli u 52 hotela tako da su u jednoj skupini hotela stavljeni pred goste manji tanjuri, u drugoj pisana upozorenja da se racionalnije odnose prema hrani, dok im je treća služila kao kontrolna skupina. Zabilježeno smanjenje otpada od hrane u odnosu na tu kontrolnu skupinu u obje prve je iznosilo oko 20 posto što je potvrdilo da su zapravo vrlo mali vanjski poticaji dovoljni da bi se obuzdale "gladne oči" koje se u većini slučajeva aktiviraju kada se radi o objedu koncipiranom na principu švedskog stola.

Zeleno poslovanje

Hotelski sektor, pojašnjavaju autori ovog projekta, izuzetno je važan dio turizma i kao takav ima značajan utjecaj i na okoliš. Kako bi taj utjecaj u budućnosti ima što manje negativan predznak neizbježan je prelazak na "zeleni način poslovanja", a jedan od važnih segmenata takvog poslovanja je i smanjivanje otpada od hrane.

- Radi se o globalnoj priči, odnosno priči koja je puno šira od naših nacionalnih okvira, te je već neko vrijeme uobičajeno da zahtjevniji i ekološki osvješteniji gosti prilikom rezervacije smještaja vode računa o tome hoće li odsjesti u hotelu koji je ekološki usmjeren. Sve više gostiju to prepoznaje i traži, te je zaokret prema "zelenom poslovanju" nešto što će u budućnosti biti sve važnije za cjelokupnu valorizaciju naše turističke ponude, kazala nam je voditeljica Službe za provedbu EU projekata u FZOEU Vesna Cetin Krnjević.

Dodala je kako su hoteli diljem svijeta, koji su već proveli ovu vrstu programa i u svoje poslovanje implementirali strategiju sprječavanja nastanka otpada od hrane, smanjili količine otpada od hrane za oko 30 posto, te time uz smanjeni negativni utjecaj na okoliš, ostvarili velike financijske uštede zbog racionalnijeg korištenja hrane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini