NA LISTI ČEKANJA ZA "Domenico Pergolis" 750 ljudi!

PULJANIN BRUNO DORIĆ (85) GUBI SVIJEST JER BOLUJE OD SINKOPE Centar za socijalnu skrb ne želi mu izdati preporuku za dom za starije jer ne spada u KATEGORIJU SOCIJALNO UGROŽENIH!

| Autor: Borka PETROVIĆ
Bruno Dorić sa hrpom liječničke dokumentacije u svom domu  (B. PETROVIĆ)

Bruno Dorić sa hrpom liječničke dokumentacije u svom domu (B. PETROVIĆ)


Moram si otići kupiti za jesti, lijekove, kod doktora i na terapije koje sve sam plaćam, a hodam jako nestabilno. Više sam puta pao u nesvijest, jednostavno kolabiram. To dobro znaju i djelatnici hitne pomoći koji su me nekoliko puta spašavali, i u autobusu i na ulici, a pao sam dva puta i u stanu, žali nam se šjor Dorić, strahujući kako će proći njegov slijedeći pad

"Preša mi je, poša bin u dom zajno, već sutra. Ujutro jedva hodam i strah me da ću pasti i više se neću dignuti" priča nam 85-godišnji Bruno Dorić koji, otkako mu je supruga lani preminula u kući, živi sam. Djece nisu nikada imali, bolestan je, sve teže hoda, a povrh svega ima i dijagnozu sinkope (iznenadnog gubitka svijesti koji nastaje uslijed poremećaja prokrvljenosti mozga) zbog čega mu je liječnica opće prakse izdala preporuku da ga se što prije smjesti u dom za starije.

Pada u nesvijest

S obzirom da na mjesto u domu "Alfredo Štiglić" čeka već šest godina, i kazali su mu da će čekati još barem toliko, pomoć je potražio u rovinjskom domu "Domenico Pergolis". U njemu su mu, kako nam priča u svojem skromnom domu, rekli da postoji mogućnost da ga uzmu po hitnom postupku ali, za to mu je potrebna preporuka Centra za socijalnu skrb da ne može živjeti sam. No, Centar mu dozvolu, kako doznajemo, nije želio izdati.

- Donio sam ih sve što su me tražili, dokumentaciju, odrezak mirovine, izvadak zemljišnih knjiga za stan, pozvali su me da dođem ponovo i rekli da mi ne mogu pomoći. Niti s jednom preporukom?! Nisu mi ni pismeno odgovorili kako bih se moga žaliti. Evo što rade naše ustanove koje su dužne zaštititi stariju, slabo pokretnu i bolesnu osobu, ljut je Dorić.

Priča nam kako je 60-postotni invalid rada i, otkako mu je supruga preminula, nitko ga nije došao ni obići. Snalazi se sam kako može, ali dijagnoza mu je stvarno teška.

- Moram si otići kupiti za jesti, lijekove, kod doktora i na terapije koje sve sam plaćam, a hodam jako nestabilno. Više sam puta pao u nesvijest, jednostavno kolabiram. To dobro znaju i djelatnici hitne pomoći koji su me nekoliko puta spašavali, i u autobusu i na ulici, a pao sam dva puta i u stanu, žali nam se šjor Dorić, strahujući kako će proći njegov slijedeći pad.

Priča nam kako je u Štigliću jednom, zajedno sa suprugom, bio smještan ali se ona jako razboljela i preporuka liječnika je bila da se oporavlja kod kuće. Tada su, priča nam, svojevoljno otišli iz doma ali odmah podnijeli zahtjev da se vrate, kada se ona oporavi. To je bilo prije šest godina, a u međuvremenu je ona preminula.

- S mirovinom od tri tisuće kuna ne mogu si priuštiti privatni dom koji koštaju više od sedam tisuća, na kraju krajeva za što sam cijeli život uplaćivao doprinose nego kako bih bio zbrinut u starosti, veli nam Dorić ogorčen na sustav koji mu ne želi pomoći.

Nije socijalno ugrožen

- Imam cijele hrpe spisa, dijagnoza, svi liječnici potvrđuju da zbog stanja u kojem se nalazim ne bih smio živjeti sam, priča nam pokazujući jednog u kojem također piše kako je pacijenta potrebno "uključiti u kolektivni smještaj zbog ograničenja u kretanju i samozbrinjavanju te socijalizacije."

        Na pitanje iz kojeg razloga Doriću ne mogu ili ne žele izdati preporuka pomoću koje bi bio smješten na sigurno, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Sandra Ventola napominje da je on već bio smješten u Domu za starije osobe Alfredo Štiglić te ga je samoinicijativno napustio.

- Iz razgovora gospodina sa socijalnom radnicom našeg centra, što je i evidentirano u aplikaciji SocSkrb, vidljivo je da gospodin ima dostatne prihode, poveću ušteđevinu i nekretninu te, kao takav, ne spada u kategoriju socijalno ugroženih i može si osigurati smještaj i njegu u privatnoj ustanovi ili na neki drugi način. U takvim slučajevima, centar ne izdaje preporuke, navodi nam ravnateljica.

********

Ravnateljica rovinjskog doma: Na listi čekanja trenutno je 750 ljudi

Od ravnateljice rovinjskog doma za starije osobe "Domenico Pergolis" Kristine Laginja doznajemo kako oni nemaju slobodnih mjesta i listu čekanja na kojoj je 750 ljudi.

        - Nije da bi gospodin odmah došao na red niti kod nas ali uz preporuku Centra za socijalnu skrb mogao bi doći na listu prioritetnih smještaja. Iako i ovdje postoji dugačka lista čekanja, kazala nam je Laginja dodajući da bi Dorić, s obzirom na to da je sam i svoje dijagnoze, mogao imati pravo na to da Centar pokrene rješenje za smještaj u dom. Na pitanje tko bi taj dio trebao pokrenuti veli da bi Centar za socijalnu skrb na tu potrebu mogla upozoriti njegova liječnica ili pak postupak pokrenuti njegova socijalna radnica.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater