ZAMJENJUJU SE DOTRAJALE PLINSKE INSTALACIJE

PULJANI U "TROJKAMA" U VOLTIĆEVOJ ULICI ZIMU DOČEKUJU BEZ PLINA: "Mi smo stariji ljudi, ima i djece, nemamo grijanja, što ćemo raditi…" Evo što im je poručio upravitelj zgrade

  Zamjena plinskih instalacija počela je prošli tjedan, stanari će moći kuhati, ali ne i grijati se * Suvlasnici zgrade dobro su upoznati sa situacijom u vezi uvođenja nove plinske instalacije i neispravnosti dimnjaka, te im je na sastanku suvlasnika rečeno da si pronađu alternativno rješenje za grijanje ove zime, na primjer klima uređaj, termoakumulacijsku peć i slično, kaže Brankica Kulić, prokuristica upraviteljske tvrtke Kany

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Voltićeva ulica (snimio M. Mijošek)

Voltićeva ulica (snimio M. Mijošek)


"Još od 5. ožujka, otkako su nam zatvorili plin za kuhanje i grijanje, nitko nam se nije javio da kaže što se događa. Ništa ne znamo, zima dolazi a mi kuhamo na ploči šporeta", požalila nam se Ružica Gereš, stanarka "trojke" na Vidikovcu, u Voltićevoj ulici 16.

-Zatvorili su plin jer ne valja dimnjak. Na sastanku kućnog savjeta rečeno je da se mora platiti popravak dimnjaka. Većina je pristala da se to plati u gotovini, što bi iznosilo od 500 do 1.300 kuna po kućanstvu. Za moj stan od 67 kvadrata morala bih platiti nešto više od 1.100 kuna. Gotovo svi od 22, 23 stanara su pristali da se plati u gotovini, osim njih pet koji su rekli da bi podigli kredit.

Zimu smo dočekali, a nemamo plina ni grijanja. Mi smo stariji ljudi, ima i djece, nemamo grijanja, što ćemo raditi, pita Gereš.

Pušta plin

Kaže da je dobila "razliku" računa za električnu energiju od 1.600 kuna zbog kuhanja na struju.

Većina nas je za gotovinu, a manjina je pobijedila. Da su svi pristali na gotovinu, već bi se napravilo, mogli su otići u minus, požalila se stanarka "trojke".

Voltićeva ulica

Njena smo pitanja proslijedili pulskoj tvrtki Kany koja upravlja ovom stambenom zgradom, odakle nam kažu da je u ovom objektu početkom ožujka ove godine Plinara obavila redovno ispitivanje nemjerenog dijela plinske instalacije.

-Ispitivanjem je utvrđena propusnost nemjerenog dijela plinske instalacije, te je shodno tome zgrada isključena iz pogona do otklanjanja neispravnosti. Odlukom većine suvlasnika pokrenuta je procedura za izradu projekta sanacije plinske instalacije, odnosno za uvođenje nove plinske instalacije u stambenoj zgradi u Voltićevoj 16. Pošto su troškovi uvođenja plinske instalacije premašivali iznos koji su suvlasnici imali na raspolaganju na računu zajedničke pričuve, od suvlasnika se tražilo da se izjasne na koji način će financirati svoj udio u trošku, a proporcionalan suvlasničkom udjelu. Suvlasnici su donijeli odluku na koji način će platiti svoje učešće u troškovima, dobili su uplatnice za njegovo plaćanje, navodi Brankica Kulić, prokuristica Kanyja. Navodi da je zaključen ugovor s izvođačem radova koji je, prema njenim riječima, prošli tjedan počeo montirati nove plinske instalacije.

Predstoji sanacija dimovoda

Potvrdila nam je to jučer i Gereš, koja kaže da se u zgradi uvelike radi i da će nakon postavljanja novih plinskih instalacija stanari moći kuhati na plin, ali se ipak još neće moći i grijati.

Kulić, naime, objašnjava da je ovlaštena dimnjačarska tvrtka Dimnjak još u srpnju ispitala dimovod, te utvrdila neusklađenost vrste dimnjaka s trošilima. "Prema tehničkim propisima za dimnjake, tip dimnjaka koji je u uporabi nije za loženje na energent plin. Shodno tome, izdana je zabrana korištenja dimovoda u Voltićevoj 16", navodi Kulić.

Objašnjava da su svi suvlasnici zgrade dobro upoznati sa situacijom u vezi uvođenja nove plinske instalacije i neispravnosti dimnjaka, te im je na sastanku suvlasnika rečeno da si pronađu alternativno rješenje za grijanje ove zime, na primjer klima uređaj, termoakumulacijsku peć i slično. Sanacija dimovoda će biti jedna od tema sljedećeg sastanka suvlasnika, zaključuje prokuristica Kanyja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum