NAJNOVIJENAKON UPOZORENJA IZ GRADA PULE

PTICE NE POZNAJU GRANICE: I pulski galebovi mogli bi biti zaraženi bakterijama koje su otporne na antibiotike

| Autor: Borka PETROVIĆ

O prisutnosti MCR-1 gena u bakterijama kod naših ptica se još ne zna, no uzimajući u obzir globalnu situaciju i zabrinutost zbog galopirajuće rezistencije, moramo biti oprezni, kaže Branko Jurić iz Veterinarske bolnice Poreč

 
 

 

S obzirom da se strasti oko galebova ne stišavaju, doktor veterine Branko Jurić iz Veterinarske bolnice Poreč, koja je osmislila projekt kontrole i suzbijanja populacije galebova klaukavaca, našim je čitateljima pojasnio da se ne radi se o nekom novom uzročniku ili bolesti, kako je to ispalo iz dopisa Grada Pule, već o dokazu MCR-1 gena u nekim bakterijama kao što su Escerichija coli (koje su pronađene u galebovima), Salmonella, Shigella sonnei i Klebsiella pneumoniae.

Izuzetno inteligentni

- Riječ je o genu koji je poznat kao faktor rezistencije ili otpornosti prema izuzetno važnim antibioticima kao što je kolistin i to je ono što zabrinjava. Poznato je da su galebovi migratorne vrste ptica i dosadašnja istraživanja svjetski poznatog ornitologa Petera Rocka su pokazala, primjerice, da su galebovi koji su se izlegli u Bristolu kasnije pronađeni u različitim dijelovima Europe i Afrike. To nimalo ne iznenađuje jer su to vrlo snažne i izdržljive ptice o kojima se još uvijek ne zna dovoljno, veli ovaj stručnjak.

MCR-1 je, ističe, gen sastavni dio plazmida (malih prstenastih molekule bakterijske DNK). Postoji mogućnost da se u komunikaciji među bakterijama ti geni prenesu na neke vrste koje su donedavno bile bezazlene i osjetljive prema antibioticima. Isti gen je već dokazan u brojnim uzrocima različitih životinja, a među njima su upravo i galebovi u Argentini i Litvi.

- O prisutnosti ovog gena u bakterijama kod naših ptica se još ne zna, no uzimajući u obzir globalnu situaciju i zabrinutost zbog galopirajuće rezistencije, moramo biti oprezni, veli Jurić. Naglašava da je pojava porasta populacije galebova nešto što se bilježi u brojnim europskim državama. Posebno je dramatično u nekim turističkim destinacijama na Atlantskom oceanu Ujedinjenog Kraljevstva, gdje je formiran čak i nacionalni savjet za rješavanje ovog problema.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam