PROJEKT EKONOMSKOG INSTITUTA U ZAGREBU

PRVO ISTRAŽIVANJE U HRVATSKOJ, Pazin prvi, Pula peta na listi "NAJPAMETNIJIH" GRADOVA


Prema istraživanju Ekonomskog instituta iz Zagreba Pazin je vodeći na popisu gradova koji su iznad hrvatskog prosjeka prema indeksu pametnog urbanog razvoja, a Pula je na petom mjestu. Od drugog do četvrtog mjesta su Zagreb, Dubrovnik i Samobor, a od šestog do desetog slijede Zadar, Čakovec, Split, Šibenik i Rijeka.

Istraživanje je provedeno u 25 gradova koji imaju status velikog grada, a to su jedinice lokalne samouprave koje su ujedno gospodarska, financijska, kulturna, zdravstvena, prometna i znanstvena središta razvitka šireg okruženja i koji imaju više od 35 tisuća stanovnika ili su poput Pazina središte županije.  

Pokazatelji pametnog grada podijeljeni su u šest kategorija prema europskom modelu Smart City: pametno gospodarstvo odnosno konkurentnost, pametno građanstvo odnosno socijalni i ljudski kapital, pametno upravljanje ili participacija, pametna mobilnost ili promet i ICT, pametni okoliš odnosno prirodni resursi i pametno življenje ili kvaliteta života. U tih šest kategorija procjenjivale su se mogućnosti donošenja strateških odluka za bolji život građana i stvaranja primjerenih radnih uvjeta za poduzetnike.

Prikupljanje podataka za razvoj pokazatelja pametnog grada obavljeno je putem interneta, anketnih upitnika i intervjua s pročelnicima gradskih ureda. Prikupljalo se 29 najvažnijih pokazatelja za procjenu komparativnih prednosti gradova u dostignutom pametnom urbanom razvoju i rangiranje gradova prema indeksu pametnog urbanog razvoja, te usporedbu gradova prema komponentama pametnog urbanog razvoja.

Ugledne analize

- Svakako da nas vesele rezultati istraživanja Ekonomskog instituta iz Zagreba koji dokazuju ispravnost javnih politika koje provodi ova gradska uprava u cilju poboljšanja kvalitete života svih naših građana. Posebno se to odnosi na prostorno planiranje, socijalnu politiku i poticajne mjere za razvoj gospodarstva. Tome treba dodati i činjenicu da smo uspješni i u privlačenju sredstava iz EU fondova. Lani smo bili među pet najboljih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz Europske unije po stanovniku. Također vrijedi istaknuti da smo među vodećim gradovima u Hrvatskoj u prostornom planiranju, školstvu i demografskim pokazateljima, što pokazuju analize uglednih znanstvenih i stručnih institucija koje prate naš rad, komentirao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić istraživanja Ekonomskog instituta iz Zagreba, koje su proveli njihovi stručnjaci dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović, dr.sc. Željka Kordej-De Villa te Mislav Šagovac s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Riječ je o prvom istraživanju implementacije metodologije pametnog grada za velike hrvatske gradove na temelju metodologije razvijene u projektu European Smart Cities.

Za gradonačelnika Borisa Miletića rangiranje Pule u najboljih 5 je još jedna potvrda da je grad kojem je na čelu u samom vrhu najrazvijenijih hrvatskih gradova.

Alternativni prijevoz

- Kad je riječ o pametnom urbanom razvoju, Pula je u posljednjih nekoliko godina učinila značajan iskorak. Potičemo održivi razvoj uvođenjem alternativnih načina prijevoza, širimo besplatnu mrežu gradskog interneta PulaFreeAir, koji je uveden u sve autobuse javnog gradskog prijevoza, kao i u naše sportske objekte. Tu je cijeli niz ostalih rješenja kojima želimo dodatno unaprijediti kvalitetu života u Puli. Iskustvo korištenja pametnih rješenja u posljednjih više od 10 godina razlog je zašto ova gradska uprava planira i u budućnosti ulagati i koristiti nove tehnologije koje mogu dodatno pozitivno utjecati na život u našem gradu, komentirao je istraživanje Miletić.

Pula je, nakon e-Poslovanja, uvela niz usluga poput e-Vrtića, odnosno elektroničkog upisa djece u dječje vrtiće, potom uslugu e-Račun kojom omogućava mjesečno plaćanje računa za dječje vrtiće, komunalnu naknadu, vodu, plin, potom za otplatu stanova u vlasništvu Grada te za plaćanje računa gradskog komunalnog poduzeća. Uslugom e-Predmet građani mogu u svakom trenutku jasno saznati u kojoj je fazi rješavanje njihovog predmeta. Kad je riječ o proračunu kao najvažnijem gradskom dokumentu, Pula pored e-Konzultacija provodi i javne tribine po svim gradskim mjesnim odborima. Aplikacijom e-Proračun omogućena je aktivna participacija i olakšana suradnja s gradskom upravom, a sam proračun bliži je mlađoj populaciji.

Među tridesetak gradova koji imaju razvijene pametne projekte u različitim područjima istaknuta je Pula s pregledom prometnih i turističkih trendova te s rješenjima za potporu poduzetničkoj klimi, uz dokazano transparentno poslovanje gradske uprave i otvorenost prema poduzetnicima. (PIŠU Mirjan RIMANIĆ i Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum