U circolu

Prva tribina o pulskom proračunu 2021. Najviše pitanja i primjedbi iz MO Stari grad. KRISTIJAN BITERI: "U CENTRU NAPRAVITI PARKING ISKLJUČIVO ZA STANARE"

| Autor: Roberto RAUCH
(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


Claudio Paljar iz MO-a Arena kao jedini problem ističe romsko naselje u Gladijatorskoj, gdje očekuju garažu na dvije etaže, muzej Ozad Arene te uređenje nogostupa * Danas su tribine od 17 sati za Štinjan, Veli Vrh, Stoju i Sv. Polikarp-Sisplac

Na prvoj tribini u Circolu "Građani sudjeluju u kreiranju proračuna za 2021.", gdje će se u tri dana "proći" kroz sve mjesne odbore u Puli, najviše su pitanja i primjedbi, očekivano, iznijeli članovi Vijeća MO-a Stari grad. Kristijan Biteri, nositelj nezavisne liste koja je na mjesnim izborima jedina, uz onu u Štinjanu, osvojila više mandata od IDS-a, imao je čitav niz pitanja, prijedloga i problema s kojima se susreću građani koji žive u strogom centru. U fokusu je najviše bio sveopći kaos s parkingom za koji je Biteri iznio konkretno rješenje - napraviti parking isključivo za stanare po uzoru na grad Dubrovnik.

Mrkli mrak na usponima

Sjednicu je otvorio dogradonačelnik Robert Cvek i dao riječ pročelnici za financije Vesni Spajić, koja je istaknula da je ova godina posebno izazovna za gradski proračun.

- Ove i sljedeće godine nas, nakon epidemije koronavirusa i svega onoga što je utjecalo na pad proračuna, očekuje i porezna reforma, što znači da ćemo imati i manje prihoda u proračunu, a posljedično i za izdvajanje za društveni standard. Međutim, razmotrit ćemo sve vaše prohtjeve i uvrstiti ono što bude moguće, napomenula je Spajić.

Biteri, predsjednik Vijeća MO Stari grad, zatražio je da se na određenim usponima, a naročito onom sv. Stjepana i usponu koji vodi prema Kaštelu, postavi javna rasvjeta koja bi osvijetlila "mrkli mrak". Istaknuo je da centar grada nema park za pse i za to predložio Park grada Graza. Slijedilo je postavljanje sigurnosnih kamera, zatim prijedlog građana da se na Giardinima postavi sat, a iznijeti su i problemi oko parkinga, ispijanja alkohola na javnim površinama, jutarnje dostave u Ulici Sergijevaca i prijedlog da se vrati pješacima, za što, kako im je rečeno u MUP-u, postojećem znaku "pješačka zona" treba dodati i znak zabrane prometa biciklima.

Biteri je predstavnike Grada podsjetio da su o problemu parkinga već održali sastanak krajem prošle godine, ali se stvari nisu pomakle s mrtve točke. Što i ne čudi, budući da Grad u centru grada ima osiguran parking za svoje djelatnike, dok mještani koji plaćaju godišnju kartu od 400 kuna nerijetko ne mogu naći mjesto za svoj automobil. Biteri predlaže rješenje po uzoru na Dubrovnik, gdje je parking u centru rezerviran za lokalno stanovništvo, a stranci i ostale pridošlice moraju mjesto potražiti izvan centra ili u garažama.

- Centar ima 280 parkirnih mjesta, što nije dovoljno ni za stanare, kamoli za ostale koji dolaze u grad, izjavio je Biteri.

Pročelnik Ureda grada Aleksandar Matić osvrnuo se na problem javne rasvjete.

- Svaki proračun ima neka ograničenja, što se tiče financija, i gledamo kako da ga rasteretimo. Postoje EU-fondovi, jedna od perspektiva im je zelena i digitalna tranzicija, a Odjel za prostorno uređenje već je pripremio projekt i dokumentaciju za organizaciju javne rasvjete. Nadamo se realizirati takvo europsko sufinanciranje, čime bi čitav grad bi dobio puno stupova ravne rasvjete koja štedi i ne zagađuje, istaknuo je Matić.

Kandlerova na čekanju

Pročelnica za komunalni sustav i imovinu Ingrid Bulian rekla je imaju dokument koji predviđa postavljanje javnih satova. "U cijelom užem centru razmišljamo o većem preuređenju i regulaciji prometa, pa sat može biti i dio tog većeg projekta. Po pitanju sigurnosnih kamera, moramo se uskladiti s propisima o GDPR-u", napomenula je Bulian, a Cvek dodao da centar Pule već bilježi porast broja sigurnosnih kamera zbog nadzora odlaganja smeća.

Bulian kaže da problem parkinga ne može biti riješen "preko noći", da mu se pokušava doskočiti proširenjem parkirališta na Mandraču i Marsovom polju, a za dogodine je najavila prometnu studiju koja će ukazati na ključne probleme i moguća rješenja. Ispijanje alkohola na javnim površinama, veli, teško je kontrolirati, provođene su akcije s policijom, ali treba raditi na edukaciji.

Na pitanje Mirze Čolića (MO Stari grad), kada se planira nastaviti uređenje Kandlerove, odgovoreno je da se to spominje u dva proračuna, riješen je Uspon sv. Teodora, počela izrada dokumentacije za Kandlerovu, ali su s obzirom na epidemiološke okolnosti neke investicije u zastoju, dok se ne vidi s kakvim sredstvima grad raspolaže. "Rade se pripreme, ispituje statika zgrada, sve što se može napraviti a ne iziskuje velik novac, da budemo spremni kada bude dovoljno sredstava", kažu predstavnici Grada.

Vijećnik Andrea Đuraki zatražio je da se na Giardinima postavi više košarica za smeće. Rečeno mu je da se njihov broj, osim u slučaju devastacije, nije smanjivao, ali "ne treba ni pretjerati s njima, jer je svaka košarica potencijalno gomilanje smeća".

Skliske Stube Jurine i Franine

Claudio Paljar iz MO Arena pohvalio je gradsku upravu za uspješno otklanjanje neugodnih mirisa iz gradske luke, a nada se da će se riva konačno pretvoriti u šetalište. Kao jedini problem istaknuo je romsko naselje, u Gladijatorskoj očekuju garažu na dvije etaže, da se Ozad Arene formira muzej te urede nogostupi. "Ukoliko se isprazne barake, da se to dovede u red", rekao je.

- Uspjeli smo zbrinuti dio stanara, prikupljamo ponude za uklanjanje praznih građevina i vjerujemo to obaviti do kraja godine. Tu se oduvijek planira dječje igralište, rekla je pročelnica Bulian. Stepenište i muzej Ozad Arene su, kaže, dio malo žešćeg projekta i investicije kojom bi se sustavno riješio čitav okoliš.

Branka Daić-Bursač iz MO-a Monte Zaro istaknula je problem derutnog parkirališta između Rovinjske 2-4 te Škole za odgoj i obrazovanje, koje je opasno i za promet i za pješake, zatim sklizave Stube Jurine i Franine te nepropisno parkiranje na Monte Zaru, unatoč besplatnom parkiralištu kod Rojca na nekoliko koraka. Sanacija povijesnih Stuba Jurine i Franine, odgovorila je pročelnica, mora ići u suradnji i uz uvjete Konzervatorskog odjela.

Alen Drandić iz MO-a Šijana naglasio je potrebu osvjetljavanja tzv. stare Koparske te uređenja dječjeg igrališta na tom području.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum