POSTIZBORNO PRESLAGIVANJE

PROMJENA VLASTI ZA NJIH ZNAČI - OTKAZ? Direktori gradskih tvrtki na tankom ledu, uskoro bi mogli biti bivši

Pitanje je što će učiniti gradonačelnik ako pojedina tvrtka posluje pozitivno te nema nekog posebnog razloga za smjenu direktora, hoće li ići na smijene zbog toga da na te pozicije postavi ljude od svog povjerenja. Njegovo obrazloženje može uvijek ići u smjeru da određena tvrtka, unatoč tome što posluje pozitivno, može funkcionirati još bolje

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Direktori Tržnice, Pulaprometa i Pula Parkinga (Arhiva)

Direktori Tržnice, Pulaprometa i Pula Parkinga (Arhiva)


Izborna je noć za neke bila posebno stresna. I to ne zato što su se natjecali za neku dužnost, nego zato što bi im ona mogla značiti gubitak posla.

U Puli je došlo do promijene vlasti pa je i pozicija sadašnjih direktora gradskih poduzeća u najmanju ruku vrlo nesigurna, pogotovo u onim tvrtkama u kojima je Grad u stopostotnom vlasništvu, a takvih je šest - Tržnica, Pula Parking, Monte Giro, Pula Sport, Fratarski i Castrum Pula 97.

Druge tvrtke, poput Herculanee i Kaštijuna, imaju više osnivača pa je tu potrebno imati većinu u Skupštini da bi se nešto promijenilo.

Povjerenje

Direktori gradskih tvrtki imaju mandat, to jest imenuju se na određeni period. No, taj mandat ništa ne znači ako izgube povjerenje Skupštine društva, koju u navedenim tvrtkama u kojima je Grad jedini vlasnik čini gradonačelnik.

Ukoliko on odluči da određeni direktor više ne uživa njegovo povjerenje, taj može polako kupiti svoje stvari i tražiti novi posao.

Uobičajeno je da se to nepovjerenje iskazuje prilikom godišnjeg podnošenja financijskih izvještaja kada direktori dobivaju razrješnicu. Ako je ne dobiju, to znači da više ne uživaju povjerenje Skupštine društva, u ovom slučaju gradonačelnika, i da bi trebali sami dati mandat na raspolaganje.

Upravo je sada vrijeme podnošenja godišnjih financijskih izvještaja. Do sada su to, prema našim saznanjima, učinile dvije gradske firme - Castrum Pula 97 i Fratarski, čiji su direktori dobili razrješnice.

Preostale to moraju učiniti do 30. lipnja, odnosno ove godine do 31. kolovoza zbog pandemijskih uvjeta. Za njihove bi direktore to moglo značiti i da će se uskoro morati oprostiti od svojih dosadašnjih pozicija.

Poslovanje

E sad, pitanje je što će učiniti gradonačelnik ako pojedina tvrtka posluje pozitivno te nema nekog posebnog razloga za smjenu direktora, hoće li ići na smijene zbog toga da na te pozicije postavi ljude od svog povjerenja. Njegovo obrazloženje može uvijek ići u smjeru da određena tvrtka, unatoč tome što posluje pozitivno, može funkcionirati još bolje.

Neki od direktora navedenih poduzeća nisu članovi IDS-a, ali su imali povjerenje bivšeg gradonačelnika Borisa Miletića. No pitanje je hoće li im vjerovati i Filip Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini