IZ VEDRA NEBA

PROIZVOĐAČ MOBILNIH KUĆICA ZA VELIKE TURISTIČKE KAMPOVE NENADANO OBUSTAVIO PROIZVODNJU Uspješna labinska tvrtka CR Abitare NAPRASNO SE GASI?


Nakon pet godina uspješnog poslovanja i proizvodnje mobilnih kućica kojima su bili opskrbljeni kampovi najpoznatijih i najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, sve je veća vjerojatnost da se gasi tvornica u Labinu pod nazivom CR Abitare, tvrde iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Od talijanskih vlasnika ove tvrtke nismo dobili komentar ni potvrdu da se tvrornica gasi, iako smo im poslali pitanja da objasne što se događa, ali niz okolnosti upućuje da će to tako biti. Naime, iz nepoznatih razloga, bez ikakve najave i objašnjenja, hala na Dubrovi počela se prazniti i materijal se svakodnevno odvozi u Italiju.

Nakon što je nešto više od deset godina djelovala proizvodnja mobilnih kućica, najprije pod imenom Eurohouse pa Shelbox, koja se ugasila u siječnju 2013., u istom prostoru, s gotovo istim radnicima, koncem 2013. započela je proizvodnja mobilnih kućica CR Abitare. Zbog stabilnog poslovanja, sklapanja Kolektivnog ugovora u svibnju prošle godine, solidnih plaća koje su ove godine porasle za pet posto, očekivalo se da će i ove godine uobičajeni početak proizvodnje biti početkom listopada nakon što radnici iskoriste godišnje odmore i sate iz preraspodjele. Očekivalo se i da će već u drugoj polovici listopada ponovno započeti raditi sezonski radnici. Najavljivalo se od strane poslodavca da bi s 5 do 6 sezonskih radnika trebalo sklopiti ugovor na neodređeno vrijeme…

Opravdana zabrinutost

- Opravdano smo zabrinuti za sudbinu 20 stalno zaposlenih radnika, ali i 30-tak sezonskih koji su nakon prekida radnog odnosa u lipnju odnosno srpnju očekivali poziv za posao. Tako im je bilo rečeno, a oni su odbijali drugi posao želeći nastaviti raditi u CR Abitare. Od svojih kolega su saznali da nema nastavka proizvodnje, da nema posla, ni sezonskog, a kamo li za stalno. Pitaju se kako se to moglo dogoditi kad se posljednje dvije sezone odlično radilo. Gdje je zapelo i da li je uopće zapelo? Koncem prošlog tjedna, kad se i potvrdilo da se nešto događa, zatražili smo sastanak s Upravom u namjeri da dobijemo decidirane odgovore gasi li se proizvodnja u CR Abitare, zašto je vlasnik preko noći odlučio ugasiti proizvodnju, da li je točno da tvornicu ima namjeru preuzeti novi vlasnik, ako da, kada, zašto ne odmah, zašto se svakih 5 do 10 godina događaju promjene vlasništva, a radnici svaki put kreću od početka? Što je sa stalno zaposlenima? Kako će se riješiti njihova potraživanja po osnovi rada prošlog mjeseca, odnosno do eventualnog prestanka radnog odnosa, što je s plaćama, otkaznim rokovima, otpremninama? Ima li garancije da će se radnicima isplatiti sve dospjele obveze na vrijeme i u zakonskim rokovima, kaže predsjednica SIKD-a Marina Cvitić, dodavši da su radnici opravdano zabrinuti jer prilikom likvidacije Shelboxa svoja su potraživanja bili naplatili tek nakon dvije godine, i to sudskim putem. (B. BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter