MOŽE IH SE SMIJENITI, ALI…

Pročelnici u Puli ne strahuju za svoja radna mjesta. Oni su stalni zaposlenici koji ostaju raditi u Gradu

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Gradska palača u Puli (snimio M. MIJOŠEK)

Gradska palača u Puli (snimio M. MIJOŠEK)


Oni koji su u izbornoj noći imali malo razloga za strah hoće li sutra ostati bez posla ako se promijeni vlast u Gradu Puli bili su

pročelnici upravnih odjela. Tu je temu u izborima otvorio novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je rekao da očekuje da mu pročelnici ponude svoje mandate na raspolaganje. No, pročelnici nisu dužnosnici i oni se ne biraju mandatno već putem javnog natječaja, a za to radno mjesto dobivaju ugovor na neodređeno, odnosno, kolokvijalno rečeno, primaju se za stalno.

Međutim, postoji način kako pročelnici mogu biti smijenjeni, doduše samo s te pozicije, jer im se u tom slučaju mora ponuditi drugo radno mjesto u skladu s njihovom stručnom spremom (dakle, ne može pročelnik, da tako kažemo, postati portir). Preustroj je tu ključna riječ. Gradonačelnik, naime, može Gradskom vijeću predložiti novi ustroj upravnih odjela, spojiti ih ili razdvojiti. Pritom, ukoliko naravno Vijeće usvoji njegov prijedlog, na pročelničko se mjesto imenuje vršitelj dužnosti do raspisivanja novog natječaja. Obično na mjesto v.d.-a dolazi netko od postojećih pročelnika, ali nije isključena ni mogućnost dovođenja nekoga tko nije zaposlenik u gradskoj upravi, međutim takva praksa još nije zabilježena.

Postoji tu i jedna zakonska rupa, a ta je da, barem prema našim saznanjima, ne postoji vremenski limit koliko netko može biti vršitelj dužnosti, odnosno kada se mora raspisati javni natječaj za pročelničko mjesto.

Kad se i taj natječaj jednom raspiše, potrebna su dva mjeseca da se on i okonča i eventualno na njemu izabere pročelnik. Drugim riječima, sadašnji gradski pročelnici u Puli, ako ih novi gradonačelnik i bude želio odmah smijeniti, a Vijeće to podrži, neće najmanje dva mjeseca otići sa svojih trenutnih radnih mjesta.

Pula trenutno ima sedam upravnih odjela, od čega je jedan, Služba za unutarnju reviziju, zakonski uvjetovan i jedini je koji nema pročelnika, budući da se na natječaj koji je raspisan lani nije javio nitko tko je zadovoljavao uvjete. Neki odjeli su glomazni, poput onoga za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu,

dok su drugi prilično mali, kao što su oni za društvene djelatnosti, odnosno kulturu. Pula je po pitanju brojnosti upravnih odjela negdje pri začelju u Hrvatskoj. Na primjer, u Dubrovniku, koji ima manje stanovnika od Pule, imaju 13 upravnih odjela, dok ih u Karlovcu broje deset.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater