NAJNOVIJE


OTVOREN SECOND HAND SHOP

PRIKUPE TRI I POL TONE ROBE DNEVNO Odjeća iz druge ruke kupuje se na kile. JEDAN KILOGRAM KOŠTA 50 KUNA

(B. PETROVIĆ)

Naša ideja nije samo prikupljati odbačeni tekstil već mu dati novu uporabnu vrijednost . Zaposlit ćemo krojačicu koja će obavljati sitne popravke i prepravke, ali i redizajnirati odjeću, pa ćemo tako u našem dućanu nuditi unikatno dizajnirane stvari, veli nam Alen Zenzerović

Iza vjerojatno najkreativnijeg pulskog izloga koji na svijetlo plavoj fasadi reklamira odjeću u prozorskim okvirima nalazi se novootvoreni Second hand shop Humana Nova. U dućanu otvorenom u Ulici Dinka Trinajstića (kad s autobusnog kolodvora skrenete prema Veterinarskoj ambulanti na Punti), pod sloganom "Reciklirajte, kupite polovnu odjeću, uštedite i spasite svijet", prodaje se rabljena odjeća i obuća, i to na kilograme. Jedna kila košta 50 kuna, pa ćete tako majicu kratkih rukava platiti oko osam, a onu s dugim rukavima desetak kuna.

Socijalna zadruga

Iza ovoga projekta stoji Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca, koja na području Istre djeluje od 2011. godine potičući zapošljavanje društveno isključenih osoba kroz proces stvaranja nove vrijednosti odbačenih predmeta i proizvodnju kvalitetnih i inovativnih proizvoda. Zadruga u svojim spremnicima, kojih ima po čitavoj Puli, prikuplja odbačeni tekstil. Sva roba zatim odlazi u sortirnicu u Labinu.

- Odjeća i obuća koja je u dobrom stanju priprema se za prodaju i potom šalje u naše dućane u Labinu, Poreču, a sada i u Pulu. Ostatak tekstila izvozi se u Italiju i tamo se od njih rade tepisi, doznajemo od prokurista tvrtke koja ima franšizu na second hand dućane Alena Zenzerovića. Novac od franšize uplaćuju Zadruzi za socijalne programe i projekte koje ona provodi.

Uz riječi da tekstil nije otpad te ga je poželjno i potrebno reciklirati, Zenzerović nam pojašnjava da se u Labinu sortira čak 3,5 tone robe dnevno, a dio će stići i u ovaj dućan. Zadruga je, prema službenim podacima, do kraja 2017. godine prikupila gotovo 1,5 milijuna kilograma rabljene odjeće i obuće čime su izravno utjecali na smanjenje ispuštanja plina CO2 u atmosferu, uporabe pitke vode, ali i umjetnih gnojiva i pesticida koji se koriste u proizvodnji tekstila. U Hrvatskoj su zaposlili više od 50 osoba, većinom iz marginaliziranih skupina, od kojih je oko 65 posto osoba s invaliditetom.

(Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam