U DNEVNOM BORAVKU ROJCA

PREDSTAVLJEN ČASOPIS 15 DANA: Posvećeno Predragu Luciću


U aktualnom, posljednjem broju tematski posvećenom novinaru, književniku i suosnivaču Feral Tribunea Predragu Luciću, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu "15 dana", sinoć je, iako nažalost pred malobrojnom publikom, predstavljen u Dnevnom boravku Rojca.

Drugačiji pristup

Na predstavljanju su govorili urednik časopisa Tomislav Brlek i Ana Mušćet iz Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, a razgovor je moderirao pulski pisac, novinar i urednik Glasa Istre Bojan Žižović.

Govoreći o 15 dana kao o časopisu koji nikada nije pripadao nikakvoj ideološkoj ili estetskoj grupaciji, a koji se hvali time što se uspješno opire aktualnostima, Brlek je kazao da je iz perspektive uredništva sve aktualno te da se svakoj temi pokušava pristupiti na malo drugačiji način od uobičajenog, iz nekog drugog ugla, a da su kolega Bruno Kragić i on ti koji procjenjuju što je aktualno, te da im to ne nameće nitko izvana.

Kragić je istaknuo da časopis ima posebnu ulogu baš zato što danas, u vrijeme suvremene tehnologije, odnosno portala i raznih sajtova, koji sami po sebi nisu krivi, nego način na koji se koriste, ljudi ne izdvajaju vrijeme da bi čitali.

- Svi tekstovi su duži, svi traže da se odvoji neko vrijeme. Zahtijevaju od čovjeka da se izdvoji iz te strke, neprestanog protoka i te stalne stimulacije koja s vremenom dovodi do potpunog otupljivanja, naglasio je Brlek.

Odgovarajući na Žižovićevo pitanje o odabiru autore, Brlek je kroz smijeh kazao da bi volio reći da uredništvo, na čelu s njim i kolegom Kragićem, s kojim časopis uređuje već 15 godina, planira daleko unaprijed i da se to radi promišljeno, ali da je ipak najveći faktor sreća. Za posljednji tematski broj o Luciću, pak, koji se u potpunosti rasprodao, a čije tekstove potpisuju autori koji su s njim surađivali: Ahmed Burić, Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Damir Šodan (s autobiografskim tekstom o odrastanju s Lucićem), Miljenko Jergović, Tomislav Marković, Boris Pavelić, Muharem Bazdulj, Kruno Lokotar te sam Lucić, dok je autor ilustracija Alem Ćurin, očekivano nije bilo potrebno "žicati" tekstove.

Sami biraju autore

Govoreći o elitizmu kao epitetu kojim se već impresivnih 63 godine opisuje "15 dana", Brlek je rekao da se elitizam očituje samo u tome što oni sami biraju autore, bilo vizualne ili tekstualne, te da im nitko to ne uvjetuje, jer da uvjetuje to više ne bi ni radili.

Časopis se trenutno može nabaviti jedino u Pučkom otvorenom učilištu, na adresi Ulica grada Vukovara 68 u Zagrebu ili, kako je savjetovao Brlek, putem pretplate koja iznosi samo 80 kuna za tri dvobroja godišnje. (Chiara BILIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini