NAJNOVIJE


MARIJA DRUŽETA

Predstavila je svoju novu knjigu: IZ BRBLJAVE ZAVIČAJNE ŠKRINJICE


Pulsko-pomerska autorica Marija Družeta u povodu Dana materinjeg jezika u Puli, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, a prije toga u vinkuranskoj staroj školi, predstavila je svoju novu knjigu "Iz moje brbljave škrinjice" koju je nedavno objavila u vlastitoj nakladi, a uz potporu Općine Medulin, čije grafičko oblikovanje, pripremu te fotografije-ilustracije potpisuje Mario Rosanda Ros.

Ova knjiga donosi njezine stihove posvećene najmlađima, a posvećene su njezinome zavičaju, Pomeru, ali i Medulinu, Premanturi, Banjolama, Pješčanoj Uvali i drugim lokacijama oko Medulina.

"Basnovite basne", "Stanari iz mog vrta", "Ljubomorni puž", "Cvrčak roker", "Lija", "Šofer amater", i druge dijelom su basne, dijelom poučne pjesmice, odnosno pričice u stihovima, a uradci su uglavnom nešto duži, no lako su pamtljivi, rimovani, gdje autorica predstavlja razne tematske i interesne sfere bliske djetetu i njegovim svjetonazorima.

Didaktika je uvijek prisutna, ali nije nametljiva, te djeca mogu zapamtiti čitav niz činjenica za lak i zabavan način.

U Vinkuranu je uz pomoć novinarke i voditeljice Dorine Tikvicki predstavila knjigu, a u Puli su joj učenici medulinske Osnovne škole dr. Mate Demarina, odnosno Područne škole Banjole, braća Lino i Leo Černjul pomogli u čitanju ovih uradaka.

Autorica je govorila o svojoj ljubavi prema zavičaju, djeci, o mikrokozmosima koji su joj tako važni i posebni, a sve to vrlo nadahnuto.

Marija Družeta, autorica već dviju pjesničkih zbirki, "Krijesnica" (1986.) i "Večernja strana oblaka" (1996.) te proznoga djela "Piova kuća" (2011.), prije dvije godine objavila je zbirku "U šenju ot Rib!" s podnaslovom (Kanat bilih oblutki). Uvrštena je u nekoliko zajedničkih zbirki i antologija. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam