U ZADNJI ČAS

POZAJMICOM SPRIJEČENA AKTIVACIJA DRŽAVNIH JAMSTVA I OPTEREĆENJE PRORAČUNA: Končarov Kermas posudio Uljaniku 12,6 milijuna eura


Nadamo se kako smo ovime svima dokazali kao strateški partner koji ima ozbiljne namjere u Uljaniku i u daljnjoj izgradnji brodova i očuvanju škvera, poručili su iz Kermas energije Danka Končara

Potencijalni strateški partner Uljanika Kermas energija Danka Končara današnjom pozajmicom Uljaniku od 12,6 milijuna eura spriječila je aktivaciju državnih jamstva. Time su brodogradilištu omogućili premoštenje problema u financiranju gradnje 500, priopćili su danas iz Korporativnih komunikacija pulske brodograđevne kompanije.

U skladu s ranije postignutim dogovorom te zbog spomenute pomoći Kermas energije, luksemburški brodar Jan De Nul pristao je samostalno financirati dovršetak jaružala na vlastiti pogon, jedan od tri broda koji se trenutno nalaze na Uljanikovoj opremnoj obali. Na ovaj način, poručuju iz Uljanika, stabiliziran je izuzetno važan odnos s jednim od ključnih naručitelja te osiguran uredan rad na dovršetku gradnje do kraja godine. Dodaju i kako je ova financijska injekcija Uljaniku od strane potencijalnog strateškog partnera Kermas energije došla u ključnom trenutku kako državna jamstva ne bi bila aktivirana, a državni proračun opterećen. "Gradnja 520 je pred samim dovršetkom i njezinom skorom isporukom izloženost države za jamstva, koja nikada u povijesti Uljanika nisu bila aktivirana i nisu pala na teret državnog proračuna, bit će smanjena za ukupno 126 milijuna eura," poručili su iz Uljanik Grupe.

Pozajmicu su tijekom dana potvrdili i iz tvrtke Kermas energija Danka Končara.

"Pomogli smo pozajmicom Uljaniku da vrate dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta. Spas Uljanika je svima zajednički cilj, i zaposlenicima Uljanika, i Vladi i nama i nadamo se kako smo ovime svima dokazali da kao strateški partner imamo ozbiljne namjere u Uljaniku i u daljnjoj izgradnji brodova i očuvanju škvera“, kazali su iz Kermas energije.

Podsjetimo da su još ranije iz Kermas energije najavili kako su postigli načelni dogovor s naručiteljima o izgradnji brodova vrijednih milijardu dolara nakon što uđu u vlasništvo Uljanika po odobrenju plana restrukturiranja od strane Europske komisije, te da se i s novim potencijalnim poslovnim partnerima pregovara.

Do ove je intervencije došlo i prije no što je Europska komisija usvojila Program restrukturiranja Uljanika, početka njegove provedbe i moguće dokapitalizacije tvrtke od strane Kermas energije.

Podsjetimo i da su Kermas energiju koncem ožujka Uprava i Nadzorni odbor Uljanika odabrali za strateškog partnera u procesu restrukturiranja i diversifikacije djelatnosti, a prema odluci Skupštine koja je toj odluci prethodila minimalni iznos koji Končar mora izdvojiti da bi ušao u vlasničku strukturu Uljanika je 24 milijuna eura. Taj novac Kermas energija je trebala uložiti tek nakon što Europska komisija prihvati Plan restrukturiranja brodogradilišta, no pristankom da i prije nego što formalno uđu u vlasničku strukturu značajnom pozajmicom financijski pomognu Uljaniku, te omoguće vraćanje kredita od 12,4 milijuna eura bez kojeg bi u bila sasvim realna opasnost da naručitelj gradnje 500 aktivira državno jamstvo vrijedno 110 milijuna eura, naplati se od države, a Uljanik otjera u stečaj, iz Končareve tvrtke su i formalno potvrdili da su ozbiljno zainteresirani za spas pulske brodogradnje. (M. PAVLOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater