NOVA DIMENZIJA PROBLEMA

POST-COVID SINDROM PRIMIJEĆEN JE I NA PULSKIM PACIJENTIMA. DR. IRENA HRSTIĆ: "Nitko ne zna koliko će takvo stanje trajati i hoće li se uopće popraviti"

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Opća bolnica Pula (snimio D. ŠTIFANIĆ)

Opća bolnica Pula (snimio D. ŠTIFANIĆ)


Ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić ističe da se u posljednje vrijeme sve češće susreću s takozvanim post-Covid sindromom za koji nitko ne može reći koliko će potrajati. Nažalost, sve veći broj bolesnika nakon liječenja ima probleme poput otežanog disanja i upornog kašlja, ali i organske promjene koje se vide na rentgenu i CT-u pluća. Uz to, jako velik broj pacijenata osjeća kroničan umor, slabost, malaksalost, poremećaj pamćenja, koncentracije, spavanja, glavobolje u toj mjeri da im to smanjuje kvalitetu života te radnu sposobnost i produktivnost. Riječ je o velikom broju ljudi, puno većem od onih čiji je oblik bolesti iziskivao bolničko liječenje, kažu stručnjaci, a među njima su i oni koji su imali vrlo blage simptome.

- Na takve simptome mi se žale i neki kolege koji su preboljeli Covid, a najviše ih muče brzo umaranje i nedostatak snage. Kažu da osjećaju da nisu više u istoj fizičkoj kondiciji kao prije, iako se vrate na posao i rade jednako kao i prije, vidi se da im je to sad puno napornije. Nitko ne zna koliko će takvo stanje potrajati i hoće li se uopće popraviti, jer i sama bolest je nova u svijetu, pa tako i post-Covid sindrom. No, vjerujem da će sve ipak proći, rekla je dr. Hrstić.

Svi se nadaju da će se povoljnija epidemiološka situacija nastaviti, no tek će se narednih dana pokazati koliko smo bili odgovorni za novogodišnje blagdane. Dobra je vijest i što su se svi liječnici, medicinske sestre i tehničari iz Pule koji su bili mobilizirani u varaždinsku bolnicu vratili s terena. Ravnateljica Hrstić je ujedno zamolila nadležno Ministarstvo da pulsku bolnicu izostave od takvog oblika mobilizacije, posebice iz razloga što se u Puli sada liječi i respiratorima.

Ravnateljica ističe i da u zadnje vrijeme ima dosta rodilja koje su pozitivne na koronu, ali do sada, srećom, nije bilo nikakvih komplikacija, niti se pokazalo da novi korona virus ikako utječe na novorođenčad. Stoga njihovi prvi dani u rodilištu protječu kao i inače, uz brigu o djetetu i dojenje, ali se Covid pozitivne rodilje ipak odvajaju od ostalih. Sve to, pa i oni slučajevi pojedinih osoba za koje nije nikad ustanovljeno gdje su se zarazile, pozivaju na dodatan oprez djelatnika u zdravstvenom sustavu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum