Brodogradnja u Puli na čekanju: DOVRŠETAK "STOČARA" JEDAN OD VAŽNIH UVJETA ZA POKRETANJA PROIZVODNJE

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Dokapitalizacija, imenovanje direktora novog društva, ishodovanje kredita za ponovno pokretanje aktivnosti… Vrijeme polako prolazi, a posla kojeg bi trebalo obaviti da bi se ispunili preduvjeti i eventualno krenulo ispisivati novo poglavlje u priči o pulskoj brodogradnji još je jako puno. Protječe treći mjesec od odluke kojom je Vlada odobrila državno jamstvo za kreditno zaduženje u iznosu do 32,5 milijuna kuna. Njom je i formalno trasiran put ka tom cilju, no stvari se, uobičajeno kad je Uljanik u pitanju, i dalje odvijaju poprilično sporo.

Prvi od važnih i velikih koraka koje je trebalo napraviti jest prijenos koncesije, opreme i započetih gradnji s društava Uljanik d.d. i Uljanik brodogradilište u stečaju na novu tvrtku Uljanik brodogradnja 1856. Pitanje prijenosa koncesije na pomorskom dobru riješeno je još u ožujku, a zatim su vjerovnici nekadašnjeg Holdinga donijeli odluku o prijenosu imovine Uljanika d.d. na novu tvrtku. Istu odluku nedavno je iz drugog pokušaja donijela i Skupština vjerovnika Uljanik Brodogradilišta pa će tako imovina te tvrtke koja nije opterećena razlučnim pravima u vrijednosti od 131 milijun kuna uskoro biti unesena u društvo Uljanik Brodogradnja 1856.

Formalnih prepreka, kako doznajemo, više nema i ukoliko se ne dogodi ništa nepredviđeno ta bi se dokapitalizacija opremom Brodogradilišta trebala i realizirati do konca ovog mjeseca. Vezano uz imovinu buduće tvrtke Vlada je 29. listopada donijela je zaključak da dođe zamjene hipoteka koje postoje na dizalicama na Uljanikovom otoku i koje je također u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta. Tim Zaključkom predviđeno je da država postane vlasnik dizalica, te da potom tom imovinom dokapitalizira Uljanik Brodogradnju 1856. No da bi se to provelo potreban je "blagoslov" Nadzornog odbora HBOR-a koji se, prema našim izvorima, ni nakon gotovo mjesec dana od Vladine odluke nije sastao zbog ove teme, niti donio odgovarajuću odluku. Kada se to bude dogodilo, kapital Uljanik Brodogradnje 1856 bit će "deblji" za nešto više od 100 milijuna kuna, odnosno bit će ispunjen onaj plan prema kojem će temeljni kapital novog društva biti nešto manji od 250 milijuna kuna.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of