sutra od 8 do 13 sati

POLICIJSKA AKCIJA U PULI Cilj je zaštita pješaka

| Autor: Portal GlasIstre.hr

Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu, policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola provest će u četvrtak, 10. listopada od 8 do 13 sati, prometnu akciju na području grada Pule.

Na području policijske postaje tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine zabilježene su 23 prometne nesreće obaranja pješaka, što je 41% manje nego 2018. godine, kada je zabilježeno 39 prometnih nesreća. U navedenim prometnim nesrećama stradala su 24 pješaka, pri čemu ih je pet teško ozlijeđeno, a 19 pješaka je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Uslijed greške pješaka nastale su dvije prometne nesreće, dok su preostale prometne nesreće prouzročene greškom vozača. 

U istom razdoblju policijski službenici utvrdili su 359 prekršaja neustupanja prednosti pješaku, što je 11% manje u odnosu na usporedno razdoblje 2018. godine, kada je utvrđeno 405 prekršaja. Utvrđena su 223 prekršaja pješaka u prometu što je 80% više u odnosu usporedno razdoblje 2018. godine, kada su utvrđena 124 prekršaja pješaka u prometu.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Policijska uprava istarska apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:
 

  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

 
Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!

Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater