Držanje i kretanje kućnih ljubimaca

POJAČANA KONTROLA: Redari i policajci provjeravaju jesu li psi cijepljeni i čipirani

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Ilustraciaj (N. LAZAREVIĆ)

Sustavni i redovni nadzor nad kućnim ljubimcima, koji provodi Grad, podrazumijeva kontrolu knjižica, odnosno podataka je li pas cijepljen, mikročipiran i ostalo, ali i nadzor uvjeta u kojima psi žive

Pojačani nadzor držanja i kretanja kućnih ljubimaca na javnim površinama provodit će od ovog tjedna pa do kraja mjeseca policijski službenici i komunalno redarstvo Grada Pule. Nadzor se provodi sukladno gradskoj Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.

Adekvatna skrb

Sustavni i redovni nadzor nad kućnim ljubimcima, koji provodi Grad, podrazumijeva kontrolu knjižica, odnosno podataka je li pas cijepljen, mikročipiran i ostalo, ali i nadzor uvjeta u kojima psi žive. Osim ovakvih zajedničkih akcija, komunalno redarstvo kroz redovne aktivnosti nastoji upoznati vlasnike s obvezama i potrebi vođenja adekvatne skrbi i brige o svojim kućnim ljubimcima, poručuju iz gradske uprave.

Kontrolu zakonske obveze mikročipiranja pasa i mačaka služba komunalnog redarstva provodi od stupanja na snagu Zakona o zaštiti životinja, a člankom 45. Zakona o veterinarstvu određeno je da psi moraju biti označeni mikročipom u roku od 90 dana od štenjenja te uneseni u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. U suprotnom je propisana novčana kazna od 10.000 do 30.000 kuna za pravne osobe, odnosno od 2.000 do 6.000 kuna za fizičke osobe, a kažnjavanje je u nadležnosti veterinarske inspekcije.

S druge strane, kršenje odredbi Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama kažnjava se novčanim kaznama od 600 do 1.000 kuna.

Kvalitetan suživot

Grad Pula, napominju iz gradske uprave, kućnim ljubimcima, njihovim vlasnicima i cijeloj zajednici nizom aktivnosti želi omogućiti što kvalitetniji suživot u gradu. To se posebno ističe pokretanjem kampanje "Pula pet plus" u sklopu koje je izgrađen ograđeni park za pse sa svom potrebnom opremom na multifunkcionalnom igralištu u Valdebeku.

Izgrađena su i igrališta za pse na Sisplacu i u Šijanskoj šumi, postavljeni su "dogy boxevi" u najposjećenijim pulskim parkovima, a omogućen je i besplatni ulazak kućnih ljubimaca u sredstva javnog gradskog prijevoza. Da bi javne površine bile sigurne, uredne i primjerene za igru i druženje djece, postavljene su i posebne table sa znakom zabrane ulaska pasa, a donijeta je i Odluka o javnim površinama namijenjenih izvođenju i kretanju kućnih ljubimaca te plaža na kojima je dozvoljen boravak i kupanje četveronožnih prijatelja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini