NA SNAZI ZAŠTITNE MJERE

POČELO TESTIRANJE BUDUĆIH PRVAŠIĆA: Škole pozivaju roditelje pisanim putem

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Školskih obveznika u Istri stotinjak manje nego lani (D. KOVAČEVIĆ)

U OŠ Vidikovac testiranje je počelo ovog tjedna, i to za djecu sa zdravstvenim poteškoćama za koju je nužna odgoda upisa, ali i za onu koja se, u skladu s psihofizičkim stanjem, mogu prijevremeno upisati, kaže ravnatelj Predrag Dukić

Nakon što je HZJZ objavio povoljnu epidemiološku situaciju, u pulskim osnovnim školama počelo je testiranje djece koja najesen kreću u prvi razred.

- Testiranje se najčešće obavlja u matičnim školama učenika. Liječnici školske medicine obavljaju preglede ili u školskoj ambulanti ili u školama ako za to postoje uvjeti. Škole autonomno odlučuju hoće li i kad testirati djecu i gdje će to biti obavljeno, kaže Patricia Percan, županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu.

Obveznika 1.780

Prema dostupnim podacima s predupisa i preliminarnom popisu, školskih je obveznika u Istarskoj županiji 1.780, a lani je upisano 1.878 prvašića. "Podaci o broju djece koja će najesen krenuti u prvi razred osnovne škole bit će poznati nakon provedenih testiranja", napominje Percan.

U Osnovnoj školi Vidikovac testiranje je počelo ovog tjedna, i to za djecu sa zdravstvenim poteškoćama za koju je nužna odgoda upisa, ali i za onu koja se, u skladu s psihofizičkim stanjem, mogu prijevremeno upisati, kaže ravnatelj Predrag Dukić.

- Roditelji ostalih školskih obveznika dobit će na kućnu adresu poziv s datumom i vremenom testiranja koje će se održati u školi. Datum testiranja još očekujemo. Svatko će dobiti drugi termin tako da se učenici što manje zadržavaju u školi, u skladu s epidemiološkim mjerama. Na testiranju očekujemo 68 do 70 učenika, a njima treba pribrojiti još desetero djece čije će školovanje biti odgođeno ili će se prijevremeno upisati, objašnjava Dukić.

U Osnovnoj školi Centar testiranje 31 predupisanog djeteta počinje idući tjedan.

Zaštitne mjere

Percan napominje da su škole dužne pridržavati se mjera iz uputa HZJZ-a radi sprečavanja epidemije Covida-19. Podsjeća da je potrebno održavati fizičku udaljenost od najmanje jedan i pol metar, pojačati higijenu ruku te, ako je moguće, koristiti vlastitu kemijsku olovku.

Potrebno je odgoditi dolazak djece i roditelja s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu, te redovito prozračivati prostorije.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater