POTPISUJU PETICIJU

Pobuna roditelja djece u pulskim privatnim vrtićima: "Naša djeca nisu građani drugog reda! Kad dodjeljujete novac, izjednačite gradske i privatne vrtiće"

Roditelji smatraju da se prilikom donošenja proračuna trebaju izjednačiti plaće zaposlenih i sufinanciranje po djetetu u gradskim i privatnim vrtićima jer cilj, tvrde, treba biti isti - djeca koja imaju jednake uvjete za odgoj i obrazovanje u predškolskim ustanovama neovisno o tome je li im osnivač Grad ili se radi o privatnim vrtićima

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Nezadovoljni roditelji djece koja u Puli pohađaju 19 privatnih vrtića prikupljaju potpise i uputit će peticiju gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću da bi apelirali na izjednačavanje prava u obrazovnom i odgojnom pristupu za svu djecu, kako onu u gradskim, tako i onu u privatnim vrtićima. Prava se najčešće očituju kroz financijska sredstva, pa smo si uzeli malo vremena da bismo prikupili čim više informacija i saznali imaju li roditelji razloga za nezadovoljstvo ili su sredstva pravedno raspoređena?

Naime, Udruga privatnih vrtića s Gradom Pulom ne uspijeva dogovoriti povećanje subvencije privatnim vrtićima u kumulativnom iznosu, čime roditelji i djeca u privatnim vrtićima, smatraju oni, trpe diskriminaciju u odnosu na one u gradskim vrtićima te navode da se pribojavaju da će se cijena vrtića najvjerojatnije i povećati, s obzirom na ekonomsku krizu zbog koje će privatni vrtići biti primorani podići mjesečnu cijenu vrtića za 300 kuna, za što zasad ipak nema konkretnih najava.

Nesrazmjer u financiranju

Trenutno je 772 djece sa subvencijom Grada u privatnim vrtićima, a u gradskim dječjim vrtićima riječ je o njih 1.144, kako su nas informirali iz Grada i pojasnili neke iznose.

- Sukladno Odluci o iznosima sufinanciranja programa predškolskog odgoja, mjesečna subvencija Grada Pule u sufinanciranju programa predškolskog odgoja u ustanovama kojih je osnivač za redoviti cjelodnevni 10-satni program iznosi 1.168 kuna po djetetu. Roditelji koji djecu upišu u predškolske ustanove drugih osnivača (predškolske ustanove čiji su osnivači fizičke osobe, vjerske zajednice ili druge jedinice lokalne samouprave) ostvaruju pravo na mjesečnu subvenciju (voucher) za redoviti cjelodnevni 10-satni program u iznosu od 1.150 kuna. Mjesečna subvencija roditelja-korisnika usluga u sufinanciranju programa predškolskog odgoja (roditeljski udio) za redoviti cjelodnevni 10-satni program u svim dječjim vrtićima na području Pule (gradskim i privatnim) iznosi 690 kuna. Grad je u proteklom razdoblju dva puta povećao iznos subvencije za predškolske ustanove drugih osnivača i to od 1. siječnja 2020. godine s 950 na 1.050 kuna te od 1. srpnja 2022. godine na 1.150 kuna, odgovorili su nam iz Grada, nakon čega nam je trebalo još poneko pojašnjenje, budući da 18 kuna razlike po djetetu, ali i sam roditeljski, istovjetni dio od 690 kuna za cijenu vrtića, zasigurno nije razlog peticije roditelje. Što je s ostalim troškovima i gdje roditelji pronalaze ključne razlike?

U proračunu Grada Pule za 2022. godinu za privatne vrtiće osigurano je 10.400.000 kuna, dok je za gradske vrtiće osiguran iznos od 31.483.000 kuna, pojašnjavaju. Međutim, ako govorimo o 40 posto djece u privatnim vrtićima, brojke ukazuju na velik nesrazmjer u iznosu koji se usmjerava u gradske i privatne vrtiće.

Iz Grada smo dobili sljedeće objašnjenje:"Od ukupnog navedenog iznosa koji se u proračunu izdvaja za privatne i gradske vrtiće, sve se odnosi na subvenciju po djetetu iz koje se podmiruju svi troškovi poslovanja. Oni čine ekonomsku cijenu boravka djece u vrtićima. Osim troškova za zaposlene, sve tri predškolske ustanove kojima je osnivač Grad djeluju u brojnim objektima za čije je održavanje Grad dužan osiguravati sredstva, kao i za režije.

Sredstva se osiguravaju i za četiri centralne kuhinje, za opremu i režije, te održavanje vozila kojima se hrana razvozi po vrtićkim objektima, a između ostalih i nekim privatnim vrtićima, odgovaraju iz Grada te preciziraju da u Puli djeluju tri gradska i 19 privatnih dječjih vrtića, a time, u svemu nabrojanom, dolazimo do razlike u ekonomskoj cijeni boravka djece u vrtićima i razlozima za negodovanje roditelja one djece koja pohađaju privatne.

Jednak tretman

Oni, naime, smatraju da je ovaj odnos nepravedan, na njihovu štetu te su uputili peticiju gradonačelniku, a dio sadržaja te peticije donosimo u nastavku.

"Poštovani gradonačelniče, mi roditelji predškolske djece koja pohađaju ustanove privatnih osnivača već nekoliko mjeseci čitamo po medijima da se nejednako dijeli novac nas poreznih obveznika na djecu koja pohađaju gradske vrtiće i našu djecu koja su u privatnim predškolskim ustanovama. Prema zadnjim dostupnim informacijama, čak 41 posto djece upisano je u privatne ustanove jer za svu djecu u gradskim ustanovama jednostavno nema mjesta. Pitamo se što bi bilo kada bi odjednom svi mi predali zahtjev za upis u gradske vrtiće i jaslice, a privatne ustanove stavile ključ u bravu? Mislimo da je itekako jasno da je gradu koji nosi naziv Grad Pula - prijatelj djece u interesu da sve privatne ustanove nastave s kvalitetnim radom s našom djecom. Kvalitetan rad podrazumijeva da za svu djecu postoje ista financijska sredstva, a ne da se za našu plaća manje, pa tako djeca imaju manje mogućnosti za aktivnosti, odgojiteljice imaju manje plaće, manji je broj odgojiteljica koje čuvaju više djece, u naravno manjim prostorima nego što imaju gradske ustanove. Dok djeca iz gradskih vrtića idu na organizirane izlete i druge aktivnosti koje su uključene u cijenu, mi sve moramo dodatno plaćati pa su najčešće djeca, samo dobrom voljom 'teta' koje su manje plaćene, u parkićima, šumicama i zanimljivim šetnjama jer za drugo nema novca. Zamislite, i mi roditelji ove niže rangirane djece smo porezni obveznici koji svoje dužnosti ispunjavaju pa stoga očekujemo da sva djeca imaju isti tretman u predškolskim ustanovama. Dok se u gradskim vrtićima drži do Državnog pedagoškog standarda (DPS), u privatne se ustanove, uz odobrenje Grada, upisuje više djece od onoga što dopušta DPS, a time naša djeca gube na kvaliteti odgoja i obrazovanja! Nemoguće je da toliko mali broj odgojitelja radi s tolikim brojem djece jednako kao što se radi u gradskim vrtićima. Dopuštate dvostruka mjerila da biste spasili situaciju s premalim brojem mjesta u vrtićima, ali nauštrb tih 41 posto djece koja nisu ništa manje građani ovoga grada! Sigurno će se zbog valova poskupljenja gradskim vrtićima dodijeliti više sredstava pri planiranju i izvršenju proračuna, a s Vaše strane je rečeno da će se 'uzeti u obzir' i ustanove privatnih osnivača. Smatramo da je vrijeme da ih izjednačite.", stoji uz ostalo u peticiji.

Strepe od uplatnica

Majka jednog djeteta koje pohađa privatni vrtić, a čiji su podaci poznati redakciji, potvrđuje da je mjesečni boravak djeteta u toj ustanovi košta 690 kuna, ali to, po njenim riječima, nipošto nije i konačan trošak.

- Kada se tom iznosu pribroji potrošni materijal od oko 100 kuna koji smo dužni dostaviti u vrtić te satovi engleskog jezika i glazbene kulture, koje pojedinačno iznose još po 100 kuna, trošak boravka djeteta u vrtiću penje se gotovo do tisuću kuna. Ukoliko roditelj ne želi da dijete pohađa dodatne sadržaje, morat će se pomiriti da je, za vrijeme tih aktivnosti, dijete ponekad smješteno i na mjestu gdje se odlaže obuća, ukoliko nije u samom prostoru, negdje po strani, kaže ova majka. Valja spomenuti i da sve dodatne aktivnosti: izlete, odlaske u kazalište ili kino, kao i sve ostale ekstra sadržaje, ekstra i plaćaju, premda je to dodatni trošak i u gradskim vrtićima. Ova majka, kao i svi ostali roditelji, pita jesu li njihova djeca doista, zajedno sa svojim roditeljima, građani drugog reda!?

"Mi roditelji uz povećanje cijena svega u gradu (smeće, parking, voda) moramo još i strepiti hoće li nam se na uplatnicama ukazati cifra uvećana za nekoliko stotina kuna", pribojavaju se.

Na kraju zaključuju "da se dugogodišnja nepravda i neravnomjerna raspodjela sredstava grada, kada je u pitanju predškolski odgoj, mora ispraviti i omogućiti svoj djeci jednake uvjete za odrastanje, što znači da se kod donošenja proračuna trebaju izjednačiti gradski i privatni vrtići na način da se izjednače plaće zaposlenih i sufinanciranje po djetetu jer cilj treba biti isti - djeca koja imaju jednake uvjete za odgoj i obrazovanje u predškolskim ustanovama neovisno o tome je li osnivač grad ili se radi o privatnim vrtićima koji godinama upisuju znatan broj djece za koje grad nema dovoljno kapaciteta, kršeći pritom propise Državnog pedagoškog standarda."

U nadi da će ih gradonačelnik čuti i uvažiti roditelji u potpisu peticije navode vrtiće Cipelići, Dobrilići, Topolino, Oblutak, Veseljko, Maslačak, Bambi, Vjeverica, Dado, Šiljo, "Marija Petković", Dugin svijet, Kućica od licitra, Moj dan, Pingvin, Titti, Cvrčak, Zvončica i Slatki svijet.

Vidos: Diskriminirane odgojiteljice

Predsjednica Udruge privatnih vrtića Istarske županije Sabina Vidos veli da razumiju razloge zbog kojih su se roditelji aktivirali, ali i naglašava da je to isključivo njihova inicijativa. Problem nije od jučer, a kako je, između ostalog i navedeno u peticiji, osim djece i njihovih roditelja, diskriminirani su i djelatnici koji su manje plaćeni od onih u gradskim vrtićima. Ne žele, ističe Vidos, da razlika u subvenciji financijski dodatno optereti roditelje djece koja pohađaju privatne vrtiće, a to se može izbjeći upravo iznosom subvencija.

Prosvjed u Zagrebu

Zbog preopterećenosti i nedostatka odgojitelja, kao i neujednačenih plaća, neprimjerenih prostora, ugroženosti sigurnosti i zdravlja djece te nepoštivanja Državnog pedagoškog standarda, predškolski sindikati i udruge ove subote, 22. listopada, najavljuju prosvjed u Zagrebu. Na pitanje hoće li im se priključiti i odgojitelji iz pulskih i istarskih privatnih predškolskih ustanova, Sabina Vidos, predsjednica Udruge privatnih vrtića IŽ-a kaže da ne zna te da odluku o tome još nisu donijeli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter