DVODNEVNA MANIFESTACIJA U Circolu

PIVARI I PROIZVOĐAČI DŽINA U PULI Priča o zanatskim pivima spaja Pulu i Istru s talijanskom obalom Jadrana

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


Prvi Primavera craft beer & gin festival otvoren je danas na terasi Circola, u pulskoj Zajednici Talijana, ugostivši 22 pivara s više od 30 vrsta piva iz Hrvatske, Slovenije i Italije te šest proizvođača premium džina i tonika. Dvodnevni festival otvoren je točno u podne, doduše na još polupraznoj terasi, jer su neki pivari iz Zagreba kasnili, a trajat će sve do sitnih nedjeljnih sati.

Luka Glušac i Tomislav Pranjić, organizatori iz Medulin craft beer festivala, koji su cijelu manifestaciju priredili uz podršku Zajednice Talijana, kažu da su željeli pričom o zanatskim pivima povezati Pulu, ali i cijelu Istru s drugom, talijanskom obalom Jadrana. Mogla su se tako kušati vrhunska istarska craft piva Kampanjola, San Servolo, Bruman, Suxo, Bura Brew, ali i neko od 15-ak talijanskih, među njima i pobjednički Erasmus pivovare Babylon s lanjskog Medulin craft beer festivala. Ovo, ali i druga talijanska piva, zastupa The Drunken Duck, najveći distributer u srednjoj i sjevernoj Italiji, čiji predstavnik Vanni Borin veli da je suradnja s Istrom krenula nakon što su se upoznali s vlasnicima porečke pivovare Bura Brew.

Nema ograničenja

- Nastupili smo lani u Medulinu, kušali neka hrvatska piva i onda ih plasirali na Croatian Beer Weeku u talijanskim pubovima, kaže Borin.

Zanimljivo je, pripovijeda nam slovenski pivar Samo Žabkar iz pivovare Resse, da se u pivo može dodati ama baš sve, i to je onaj najljepši, najkreativniji dio zanatskog pivarstva po kojem se razlikuje od onog industrijskog.

- Tu nema ograničenja. Neki ubacuju pizzu, kroasane, sladoled, gumi bombone, čak i surfersku dasku, pa pivo dobiva barrique aromu. Voćni okusi u pivu proizlaze iz kvasca, ali i raznih dodataka, a okus kave i čokolade potječu iz prženog slada, kaže Žabkar. Detaljno nam opisuje proces kuhanja: samelje se slad, zagrije voda na 60 do 70 stupnjeva, potom se u vodu ubaci slad te pusti da se iz zrna otpuste jednostavni šećeri. Kad zavrije, ubacuje se hmelj koji daje aromu, okus i gorčinu. Smjesa vrije 60 minuta, a prije kraja se ubacuje još hmelja kako bi se zadržale arome i taj je dio najvažniji. Kušamo Žabkarovo pivo Mango Session Ipa koje je voćno-gorkastog okusa, pripremljeno od američkog hmelja i brazilskog manga.

Marko Ferjančić iz pulskog Suxa, pivnice koja posluje tek deset mjeseci, ponudio nam je Wintergoat, eksperimentalno pivo s 5,2 posto alkohola koje se bazira na belgijskom stilu, uz kvasce kakvi se koriste u engleskoj proizvodnji, s aromom naranče. Ovo pivo blagog okusa sadrži i korijander, a servira se s položenim arancinima na pjenici. No, našem laičkom nepcu najbolje je pasao uravnoteženi Juicy Pale Ale pivovare Hotch Dotch koja je lani u Medulinu bila amaterski pobjednik u kuhanju piva. Dimitar Jovanovski objašnjava da je ovom pivu dodana laktoza radi izraženijeg juicy dojma. Voćnost dolazi iz hmelja, osjećamo tropsko voće, papaju i natruhe marakuje. Nismo, međutim, osjetili Haribo gumene bombone, na što nam je ukazao Jovanovski.

S tri piva, irskim crvenim Slonche i dvije ipe, predstavlja se i buzetska pivovara Bruman, najmlađa u Istri, koja posluje tek od lanjskog rujna. Suvlasnik Dragan Kranjčić već je sad vrlo zadovoljan plasmanom.

- Potražnja je takva da traži proširenje proizvodnje, pa smo u fazi opremanja novog proizvodnog prostora u Buzetu, kaže Kranjčić.

Popularni destilat

Prvi put je u pivsku priču ubačen i džin koji posljednjih godina osvaja Hrvate. Ovdje su, naravno, u ponudi craft džin i premium tonici. Poanta je, veli Glušac, nuditi visokokvalitetne lokalne proizvode. Riječ je o sve popularnijem destilatu začinjenim različitim biljem, koji potječe iz nizozemske biljne medicine, te se čak prodavao u ljekarnama. U Circolu se predstavlja šest proizvođača, među kojima tri istarska: Vinarija Rossi Vižinada, buzetska Destilerija Aura i Craft destilerija Sempervivum grappa Istria smještena u selu Veleniki kod Poreča. Može se kušati i Old Pilots, koji je osvojio zlatnu medalju kao najbolji domaći craft džin. Proizvodi ga tvrtka Duh u boci, a poseban je po tome što je destiliran selekcijom hrvatskih biljaka: borovice, naranče, lavande, kadulje i lista masline.

U slučaju kiše, koja je popodne i pogodila Pulu, festival seli u dvoranu Circola. Održana je besplatna radionica kuhanja piva, pub kviz vodio je Mario Miletić, uz večernji nastup Groovoteke by Jinx Groove. Proljetna pulska urbana priča nastavlja se sutra, radionicom sljubljivanja hrane i pića od 13.30 do 15.30, dok će se pivo kuhati od 16 do 18. Od 19 nastupaju Nipplepeople i DJ Damir Makarun.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater