ULJEPŠAVAJU ŠETNICU

Palme na pulskoj rivi već 26 godina odolijevaju vremenu i bolestima UOČI POČETKA ZIME, DOBILE SU ZIMSKI OGRTAČ

| Autor: Duška PALIBRK
Radnici Herculanee jučer su orezivali suhe grane i zamotavali palme (Snimio Duško Marušić Čiči)

Radnici Herculanee jučer su orezivali suhe grane i zamotavali palme (Snimio Duško Marušić Čiči)


Radnici Herculanee jučer su u tople asure obukli palme na pulskoj rivi i u tom zimskom izdanju gledat ćemo ih do proljeća. Visoke i stasite, ove palme posađene su sada već daleke 1994. godine i, vidimo, 26 godina uspješno odolijevaju i hladnoćama i vjetrovima, bolestima i ljudskim glupostima.

Inicijator njihove sadnje odvjetnik Mladen Pavićević, tada direktor Herculanee. Sjeća se kako su stigle u Pulu iz Padove.

- Tada su građene tribine na nogometnom stadionu, a tu je bilo sedam-osam visokih topola koje su radi toga morale biti posječene. Kako je to gradio Grad, odnosno Fond stambenog, a tada je postojala obaveza da koliko stabala makneš, toliko novih moraš posaditi, pa smo predložili i oni su pristali da se zauzvrat za te topole kupe palme i posade na rivi. Na tom dijelu rive tada se nešto kopalo, postavljala se nova infrastruktura i dva reda niskih stabala zamijenjena su ovim palmama. Stigle su u dva ili tri šlepera, već su bile relativno razgranate. Turistička zajednica osigurala je postolja od velikih betonskih cijevi za infrastrukturu, ali kako su palme rasle i korijenje se širilo, kasnije su postavljene ove današnje velike zdjele, priča Pavićević.

Neke su izrasle više, neke manje, neke su razgranatije od drugih, bogtepita što sve na to utječe, ali su sve opstale i uljepšale taj zapravo jedini lijep dio pulske rive.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater