POŠAST

OVISNICI SE OKUPLJAJU U PULSKIM ŠUMICAMA I NAPUŠTENIM ZGRADAMA. Nitko im ne zna točan broj. Ako nisu službeno evidentirani, kao da ne postoje. A ima ih

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Pulska SDP-ovka Sanja Radolović nedavno je upozorila na velik broj ovisnika u gradu, navodeći konkretan primjer šumice na Vidikovcu, gdje se okupljaju. No, nisu samo šumice njihovo okrilje, nalaze se po raznim napuštenim državnim i gradskim zgradama, pa čak i u javnim zahodima, poput onog na pulskoj tržnici. U Malom rimskom kazalištu, koje se u budućnosti, nakon uređenja, planira ograditi i na taj način sačuvati, u svako doba možete naići na odbačene šprice. I tako dalje.

Izvan institucija

Iako u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Županijskog zavoda za javno zdravstvo u Puli navode da je najviše ovisnika na marihuani, njih gotovo 500 od oko 600 koji se kod njih liječe, nije poznat podatak koliko ih je izvan institucije, na cesti. Jer oni koji nisu evidentirani, koji nisu službeno zateftereni, kao da ne postoje.

Grad smo priupitali koliko je uopće u Puli registrirano ovisnika, a koliko među njima ovisnika o teškim drogama. Zanimalo nas je je li im poznato u kojim se gradskim objektima okupljaju ovisnici i što gradske službe čine radi prevencije i sprečavanja širenja opijata među mlađom populacijom. Usto, Grad sufinancira programe udruga koje se bave problemima ovisnosti, poput klubova liječenih alkoholičara (22.800 kuna) i udruge Institut koja se bavi prevencijom rane konzumacije alkohola i ovisnosti te rehabilitacijom, resocijalizacijom i integracijom liječenih ovisnika (59.000 kuna).

U Komunalnoj palači vele da su u suradnji s policijom još lani zatvorili ulaze u napuštenu zgradu u Šijani i tako onemogućili ulazak ovisnika, ali i radoznalih školaraca iz obližnje osnovne škole. Poručuju da u okviru svojih ingerencija provode niz programa s ciljem širenja svijesti među građanima, posebno mladima, o štetnosti konzumacije opijata, uz usmjeravanje prema zdravim životnim navikama.

Prevencija kriminaliteta

U Gradu djeluje Vijeće za prevenciju kriminaliteta koje je osnovao gradonačelnik Boris Miletić, a riječ je o multidisciplinarnom tijelu sastavljenom do predstavnika niza službi koje djeluju protiv ovisnosti. Osim iz Grada, tu su druge pulske institucije: Policijska uprava istarska, Općinski sud, Centar za socijalnu skrb i Obiteljski centar, Crveni križ, Zavod za javno zdravstvo IŽ-a, Ured državne uprave, Društvo Naša djeca i OŠ Šijana. Osnovni im je cilj povećanje opće razine sigurnosti u gradu, a sprečavanje zloporabe droga i alkohola među pet je prioriteta, ističu u gradskoj upravi.

- Sustavno se bave prevencijom ovisnosti o opijatima, zloporabe alkohola i droga u mladih, a u program prevencije uključeni su i roditelji. U suradnji sa Županijskim zavodom za javno zdravstvo, odnosno tamošnjom Službom za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, u osnovnim školama se održavaju stručne radionice i tribine za djecu i njihove roditelje. Osmišljene su upravo radi pružanja informacija o psihoaktivnim tvarima i ovisnosti. Riječ je o projektu "Zajedno za zdravo odrastanje" koji financira Grad, a namjera je djelovati na stavove mladih, ukazati na činjenice i mitove s kojima se često susreću kada se priča o ovisnosti te na potencijalna rizična ponašanja koja mogu dovesti do razvoja ovisnosti, uz jačanje pozitivnog razmišljanja i stavova.

Programom su obuhvaćeni i roditelji jer se računa da bi educirana obitelj mogla pravodobno reagirati u slučaju da im dijete konzumira psihoaktivne tvari. U prvih šest mjeseci 2020. godine na jednoj tribini i tri predavanja sudjelovalo je 56 korisnika. Međutim, tribine su zbog pandemije odgođene, a nastavit će se kada to budu dozvoljavale epidemiološke mjere, poručuju iz Grada.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini