MJESNA SAMOUPRAVA

OVE NEDJELJE U PULI SE BIRAJU ČLANOVI VIJEĆA MJESNIH ODBORA Birališta otvorena od 7 do 19 sati, predano 50 lista, među kojima 10 nezavisnih

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

IDS i SDP predali liste za svih 16 mjesnih odbora, a HDZ za sedam. Nezavisni kandidati predali 10, a Radnička fronta jednu listu i to u MO-u Stari grad 

 

U nedjelju, 16. veljače, održavaju se izbori za mjesnu samoupravu. U Puli se biraju članovi vijeća 16 mjesnih odbora za koje su stranke predale ukupno 50 lista. IDS i SDP su sa svojim koalicijskim partnerima predali liste za sve mjesne odbore, dok se HDZ pojavljuje u sedam, i to u Kaštanjeru, Monte Zaru, Monvidalu, Starom gradu, Svetom Polikarpu - Sisplacu, Valdebeku i Verudi. Nezavisnih je lista deset, a samo jednu predala je Radnička fronta, i to za MO Stari grad.

Izborima za mjesne odbore građani se redovito odazivaju u rekordno malom broju, na zadnjima 2016. godine izlaznost je bila manja od 14 posto. Tada je IDS-ova koalicija odnijela premoćnu pobjedu u 15 od 16 mjesnih odbora, izgubivši samo u Štinjanu.

Dvije koalicije

Izbori će se provesti od 7 do 19 sati u sjedištima gradskih mjesnih odbora, a s obzirom da biračka mjesta nisu povezana s Izbornim povjerenstvom elektroničkim putem, nakon brojanja glasova, listići se moraju fizički dostaviti u Povjerenstvo pa se prvi rezultati očekuju nešto kasnije, tek oko 21 ili 22 sata.

IDS izlazi na izbore u koaliciji s Istarskom strankom umirovljenika, Građansko-liberalnim savezom (GLAS) i Zelenim savezom. SDP pak koalira s Hrvatskom strankom umirovljenika, Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS), HSLS-om i Istarskim laburistima.

U MO Arena natječu se kandidati triju lista: IDS-ovu predvodi Klaudio Paljar, SDP-ovu Damir Milanović, a tu je i nezavisna lista Ivane Strmotić. U MO-u Busoler IDS-ovu listu predvodi Daniel Deković, a SDP-ovu Alen Buršić. Na Gregovici su dvije liste: IDS-ova pod vodstvom Vanje Juhas te SDP-ova na čelu s Amirom Rušitijem. Na Kaštanjeru se na listi HDZ-a ističe ime Bernarda Mostarkića, na IDS-ovoj Valtera Bilića, dok je SDP-u predvodi Marino Percan. Za MO Monte Zaro kandidirane su četiri liste: nezavisna Miloša Mitrovića, dok su nositelji HDZ-ove, SDP-ove i IDS-ove Milko Pranjković, Boris Siljan i Branka Daić Bursać.

HDZ-ovu listu na Monvidalu predvodi Tomislav Abramović, IDS-ovu Matija Rojnić, SDP-ovu Livio Antolović, a tu je i nezavisna lista Marka Jovanovića. U MO-u Nova Veruda tri su liste: uz IDS-ovu i SDP-ovu čiji su nositelji Lari Tošić i Matija Tomac, tu je i nezavisni Noel Mirković. MO Stari Grad ima najviše lista, pet.

Uz standardne liste SDP-a, HDZ-a i IDS-a koje predvode Sena Devović, Mirko Jurkić i Iva Burić Bučar, ovdje listu ima i Radnička fronta čija je nositeljica Svjetlana Ević, a tu je i nezavisna lista Kristijana Biterija. Na Stoji su tri liste, među kojima jedna nezavisna Marije Langer, dok listu IDS-a predvodi Laura Svorcan Kostić, a SDP-a Sanel Duračak.

Za MO Sveti Polikarp - Sisplac bore se kandidati četiriju lista: jedna je nezavisna Velimira Percana, na kojoj se nalazi i nekadašnja predsjednica pulskog Oraha Dragica Pršo. HDZ-ovu listu vodi Dragan Jelenić, SDP-ovu Lovro Sangaleti, a IDS-ovu Tarik Gvožđar. U Šijani, međutim, nema puno izbora jer su ovdje samo IDS i SDP s vodećim imenima Alenom Drandićem i Milenom Mikač Bogunović. Štinjanci mogu birati između nezavisne liste Dušanka Babića, IDS-ove na čelu s Dorijanom Radolovićem i SDP-ove s Dragom Marićem.

Velika naselja   

Na Velom Vrhu Cinzia Počeko Kranjec predvodi listu IDS-a, gdje postoji i SDP-ova s Nelom Zrnić na čelu te nezavisna lista Marina Drandića. U MO-u Veruda liste imaju IDS, nositeljice Suzane Boljun Kaluža, SDP s Arnom Mladinićem, HDZ sa Samantom Jadreško te nezavisna Vesna Martinko. Stanovnici MO-a Vidikovac mogu birati između liste IDS-a predvođene Borisom Fornažarom i SDP-a sa Silvanom Gal.

Birališta u sjedištima mjesnih odbora

Birališta su u sjedištima mjesnih odbora. Sjedište MO Arena je u Emovoj 1, Busolera na Šišanskoj cesti 25a i 106, Gregovice u Mutilskoj 44, Kaštanjera u Ulici Kaštanjer 8, a Monte Zara u Radićevoj 25. Mjesni odbor Monvidal nalazi se u Valturskoj 2, Nove Verude u Ulici Vidikovac 7, Starog grada u Ulici Hermana Dalmatina 4, Stoje u Lettisovoj 1, Sv. Polikarpa-Sisplaca u Kochovoj 13, a Šijane u Koparskoj 46. Štinjanci glasaju na adresi Ulica Selo 2, a žitelji Valdabeka Pod murvon 2. Mjesni odbor Veli Vrh nalazi se u Brunjakovoj ulici 5, Veruda u Banovčevoj 4, a Vidikovac u Voltićevoj 1.

Članovi Izbornog povjerenstva

Izborno povjerenstvo sastoji se od pet stalnih članova, pravnika, te predstavnika vladajućih i oporbe u Gradskom vijeću Pule. Stalni članovi su Gordana Lanča, predsjednica Povjerenstva, Slavica Jelovac, potpredsjednica, te članovi Lovorka Hajdić Golja, Doriano Labinac, Iva Vujičić Orović i Nebojša Nikolić. U proširenom sastavu Povjerenstva su Luka Glušac (IDS) i Lorena Pliško-Seferagić (ISU-PIP) kao predstavnici vladajućih te Igor Belas (SDP) i Zdenko Požgain (HDZ), predstavnici oporbe.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini