SVEUČILIŠTE U PULI:

Otvaraju se diplomski studiji sestrinstva, strojarstva i predškolskog odgoja. USKORO I JEDNA VAŽNA ODLUKA

  Procedura za dobivanje dopusnice za studij medicine u završnoj je fazi, još se samo treba očitovati Nacionalno vijeće za znanost, koje već duže vrijeme traži nadopune koje nisu u njihovoj nadležnosti, odnosno koje su već provjerene od strane Agencije za znanost radi akreditacije programa koji je odavno dobio pozitivnu ocjenu. Očekujemo da će osvježen sastav Nacionalnog vijeća dostaviti potrebnu odluku, kaže prorektorica Mirjana Radetić-Paić

| Autor: Duška PALIBRK
Sveučiliste Pula - susret u Vladi kao podrška studiju medicine

Sveučiliste Pula - susret u Vladi kao podrška studiju medicine


Sveučilište Jurja Dobrile u Puli objavilo je natječaj za upis u sljedeću akademsku godinu za preddiplomske, integrirane i diplomske programe. Na preddiplomskoj i integriranoj razini otvoreno je oko 1.400 upisnih mjesta, a na diplomskoj oko 850. Od ovogodišnjih novosti prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv.prof.dr.sc. Mirjana Radetić-Paić najavljuje diplomske studije sestrinstva, strojarstva te ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s nastavom na hrvatskom i na talijanskom jeziku. Procedura dobivanja dopusnica je, veli, poodmakla i "zeleno svjetlo" iz Ministarstva u Puli očekuju do jeseni kada počinju upisi na diplomske studije.

Dopusnice do jeseni

- Kvote su ove godine nešto veće nego lani jer pri odluci o kvotama vodimo računa o potrebama tržišta rada i o interesima studenata. Unazad nekoliko godina veći je interes za nove programe, najviše iz STEM područja, na primjer za studij informatike i sestrinstva, no velik je interes i za pojedine društvene, humanističke i interdisciplinarne studije poput arheologije engleskog jezika, japanologije, kulture i turizma te ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, kaže Radetić Paić.

Za preddiplomske i integrirane studije prijaviti se može putem Nacionalnog središnjeg prijavnog ureda do 21. srpnja, s tim da Muzička akademija ima dodatne provjere prije tog datuma, a za studijske programe Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti treba dostaviti odgovarajuće liječničke potvrde.

Što se tiče studija medicine, podsjeća prorektorica, pulsko je sveučilište nedavno ponovno dobilo bezuvjetnu podršku premijera Andreja Plenkovića, ali i ministra zdravstva Vilija Beroša, kao i ministra znanosti Radovana Fuchsa, koji je i prije te funkcije bio naklonjen otvaranju studija medicine u Puli. Rektor pulskog Sveučilišta prof.dr.sc. Alfio Barbieri, prorektorica Radetić-Paić i ravnateljica Opće bolnice u Puli doc.dr.sc. Irena Hrstić sastali su se u Banskim dvorima s premijerom i ministrima koje su izvijestili o smjernicama daljnjeg razvoja Sveučilišta s naglasnom na otvaranje studija medicine.

- Članovi Vlade dali su nam bezuvjetnu podršku za otvaranje studija medicine kao projekta koji jamči razvoj Sveučilišta i obrazovanja mladih. Zahvalni smo premijeru, ministrima kao i rektoru i dekanu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu koji su nam omogućili da naša Opća bolnica postane njihova nastavna baza i dodatno unaprijedi pulski studij medicine. Trenutno je procedura za dobivanje dopusnice za studij medicine u završnoj fazi, odnosno o tome se samo još treba očitovati Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, koje već duže vrijeme traži nadopune koje nisu u njihovoj nadležnosti, odnosno koje su već ranije provjerene od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje za potrebe akreditacije programa koji je odavno dobio pozitivnu ocjenu. Očekujemo da će osvježen sastav Nacionalnog vijeća dostaviti potrebnu odluku, kaže prorektorica Radetić-Paić.

Većina ispita on-line

Bliže se ispitni rokovi pa nas je zanimalo hoće li se nakon on-line nastavne godine i ispiti održavati na daljinu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini