Ako dopusnica stigne nakon rujanskog upisnog roka, organizirat će se izravan upis

Rektor pulskog Sveučilišta Barbieri: "Na studiju medicine već sutra MOŽEMO POČETI S NASTAVOM"

| Autor: Duška PALIBRK

Osigurali smo kvalitetan kadar, imamo 70-80 posto programa pokriveno profesorima u stalnom radnom odnosu, kazao je prof. dr. sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile * Studenti će koristiti učionice postojećih fakulteta, a za praktični dio obuke studenata tu je Odjel patologije pulske bolnice, spreman za nastavu iz anatomije i fiziologije, dok se u zgradi nove bolnice opremaju tri kabineta

 

 U Rektoratu Sveučilišta Jurja Dobrile nadaju se da će tijekom predstojećih mjeseci stići dopusnica Ministarstva znanosti za novi studij medicine u Puli. Programski elaborat studija navodno je već odobrila Agencija za znanost, a prije potpisa ministrice Blaženke Divjak još ga mora pročešljati Nacionalno vijeće za znanost. Ako se ta procedura oduži i dopusnica ne stigne do redovnih rujanskih upisa, što se već događalo, pulsko Sveučilište organizirat će naknadni izravan upis. Na pulskoj medicini bit će mjesta za 40 redovnih studenata.

 Pomoć i suradnja

 - Mi sutra možemo početi s nastavom. Osigurali smo kvalitetan kadar, imamo 70-80 posto programa pokriveno profesorima u stalnom radnom odnosu, s punim ili nepunim radnim vremenom u različitim postocima, a s ostalima smo potpisali ugovor o djelu. Dekani medicinskih fakulteta u Hrvatskoj više nemaju ništa protiv novog studija u Puli, a posebna podrška stiže nam iz Rijeke, i kolega s Medicinskog fakulteta i iz riječkog KBC-a. Spremni su nam pomoći u svakom pogledu, i nama i našoj bolnici. Otvorenih vrata za suradnju dočekali su nas i u Italiji, gdje smo zahvaljujući dr. Neli Sršen, dekan Medicinskog fakulteta Krešimir Pavelić, prodekanica Dragica Bobinac i ja posjetili Sveučilište u Padovi, razgovarali sa sveučilišnim profesorima i ravnateljima odjela bolnice u Paviji i drugim sveučilišnim centrima u Italiji. Naši liječnici zaposleni na Sveučilištu sada mogu preko programa razmjene Erasmus+ otići na usavršavanje bilo gdje u Europi, kaže prof. dr. sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta u Puli.

Na pitanje gdje će biti smješten Medicinski fakultet i gdje će prvi pulski brucoši medicine imati predavanja i vježbe, kaže da će za početak koristiti učionice postojećih fakulteta, a za praktični dio obuke studenata tu je Odjel patologije pulske Opće bolnice, spreman za nastavu iz anatomije i fiziologije, dok se u zgradi nove bolnice opremaju tri kabineta, za biologiju, fiziku i kemiju. Obavljen je postupak nabave laboratorijske opreme i to bi trebalo biti gotovo tijekom rujna. Dok klinički predmeti ne dođu na red u višim godinama studija, i pulska Opća bolnica trebala bi razviti pojedine klinike. Takav je plan.

Kao trajno rješenje Sveučilište računa na zgradu Mornaričke bolnice koja će im pripasti iseljenjem bolničkih odjela. To bi se moglo dogoditi do konca godine, a onda stogodišnju zgradu treba kompletno obnoviti. Samo za visoki rohbau prizemlja i prvog kata potrebno je 44 milijuna kuna - gotovo polovica stići će iz EU-fondova, a Ministarstvu je upućen zahtjev za 24 milijuna kuna iz proračuna. Zgrada Mornaričke bolnice, osim medicini, namijenjena je i Fakultetu informatike, Tehničkom fakultetu, Odjelu za prirodne i zdravstvene studije, Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, drugom dijelu sveučilišnog kampusa…

Prof. dr. sc. Lorena Mošnja-Škare, prorektorica za upravljanje resursima, kaže da uskoro očekuju rezultate natječaja za razvoj znanstvene infrastrukture.

- Prijavili smo dva projekta vrijednosti 3,5 milijuna kuna, što obuhvaća i uređenje dijela Mornaričke bolnice u kojem je sada transfuziologija, a gdje će biti laboratorij za tehničke znanosti. Ovim je projektom obuhvaćena i izrada projektne dokumentacije za obnovu i opremanje stare zgrade interne te prizemlja u sadašnjoj zgradi Rektorata u Zagrebačkoj ulici. U internoj će biti laboratorij za biomedicinska istraživanja, potreban ne samo znanstvenicima, već i studentima medicine, te laboratorij za istraživanja o prirodnim znanostima, primarno namijenjen studiju znanosti o moru. Simulacijski kabinet za razvoj vještina, primarno namijenjen studiju sestrinstva, privremeno bi bio smješten na staroj radiologiji, dok se ne obnovi interna. U prizemlju Rektorata smjestit ćemo informatički centar SRICE, kaže prof. Mošnja-Škare.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini