UČENIČKI SERVIS

Ostvarena će se dobit upotrijebiti za potrebe razvoja škole: Pulska GIMNAZIJA POSREDOVAT ĆE U ZAPOŠLJAVANJU SVOJIH 500-TINJAK UČENIKA

| Autor: Chiara BILIĆ

Gimnazija Pula uskoro će dobiti vlastiti učenički servis kojim će obavljati poslove posredovanja za povremeni rad redovitih učenika. Ostvarena bi se novčana dobit upotrijebila za proširenje i unaprjeđenje odgojno-obrazovnog rada i ostalih aktivnosti, odnosno za potrebe razvoja škole čime bi se poboljšao i standard učenika. Zaradom od postotak udjela o ugovoru bi se, dakle, prvenstveno ulagalo u sadržaj koji je izvan redovitih planiranja financiranja, kao što je informacijsko opremanje, IT sektor, opremanje kabineta, razvijanje sportskog duha škole opremanjem sportske dvorane, sufinanciranje pojedinih sportskih natjecanja i kupnjom dresova.

 Poslovni potez

Pulska gimnazija trenutno broji 640 učenika, od kojih će, procjenjuje ravnatelj Filip Zoričić, otprilike 500 imati mogućnosti koristiti usluge učeničkog servisa s obzirom na to da uvjet za zaposlenje ostvaruju tek učenici s napunjenih 15 godina. Trenutno jedini učenički servis u Puli je "Lipa", u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. Stoga ovaj novi servis ne bi pridonio samo lakšem i bržem povremenom zapošljavanju redovitih učenika Gimnazije, već i ostalih učenika srednjoškolskih ustanova u Istarskoj županiji, tijekom zimskog, proljetnog i ljetnog odmora.

- Smatram ovo jednim dobrim poslovnim potezom. Pomoći ćemo samima sebi, a učenicima još i više da budu angažirani u poslu jer će naš zadatak biti da im tražimo potencijalne poslodavce. Tako smo počeli i s praksom volontiranja da bismo im pomogli s profesionalnom orijentacijom i odlaskom na fakultete, ističe Zoričić.

 U povojima

Iako je projekt još uvijek u povojima, Zoričić se nada da će iz tog fonda škola imati mogućnost pomoći učenicima s posebnim potrebama, ali i onim đacima koji si financijski ne mogu priuštiti odlazak na školske izlete.

No, još se uvijek ne zna hoće li gimnazijalci svoj vlastiti učenički servis dobiti ove godine ili će se za taj pothvat, kaže Zoričić, u miru pripremati za iduću školsku godinu. Prijedlog odluke školskog odbora Gimnazije poslan je Istarskoj županiji koja bi je trebala uskoro usvojiti. Potom se treba još provesti u registru Trgovačkog suda da bi se ispunili formalni uvjeti za podnošenje prijave Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koji, na koncu, tu odluku odobrava, a škola potom stupa u kontakt s potencijalnim poslodavcima, odnosno tvrtkama. Zoričić ističe i da će se vrlo vjerojatno, kad se cijeli proces privede kraju, javiti potreba za još jednim zaposlenikom koji bi taj posao obavljao na pola radnog vremena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter