SPOMEN-KNJIGA

Osnovna škola Tone Peruška Pula jučer i danas: O OSEBUJNOJ PROŠLOSTI PULSKE ŠKOLE

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Knjigu su uredili i priredili školska knjižničarka Sanja Triska Škrinjar i profesor hrvatskog Jasenko Zekić, a slikovni prilozi preuzeti su iz privatnih zbirki autora, lokalnog dnevnog tiska iz 19. i 20. stoljeća, kao i spomenica škole

"Osnovna škola Tone Peruška Pula jučer i danas" s podnaslovom "Prilozi za poznavanje povijesti škole kao zgrade i ustanove", naziv je knjige o povijesti pulske Osnovne škole Tone Peruška.

Knjigu su uredili i priredili školska knjižničarka Sanja Triska Škrinjar i profesor hrvatskog Jasenko Zekić, a slikovni prilozi preuzeti su iz privatnih zbirki autora, lokalnog dnevnog tiska iz 19. i 20. stoljeća, kao i spomenica škole.

Povijest ustanove

- Knjiga je nastajala dosta dugo iz raznih razloga, a ideja nam je bila prikazati povijest ove ustanove te ove zgrade. Tu je i nastavak tradicije Pučke škole Svetog Martina, odnosno Osnovne škole "Giuseppe Giusti" u zgradi Osnovne škole Tone Peruška, a to je i nasljednica Vježbaonice nekadašnje Učiteljske škole osnovane nakon Drugog svjetskog rata u Opatiji, kazali su autori.

Škola je izgrađena 1886. godine, a dobila je ime Pučke škole Svetog Martina prema brežuljku gdje se nalazila istovremena crkvica. Izvješća iz 1897. godine govore da je tu postojala muška škola u trajanju od šest godina, ženska pučka šestogodišnja škola, vrtić te Učiteljska škola.

Recimo da je 1901. godine bilo upisano 559 učenika, od kojih je razred prošlo tek njih 396.

Svakako treba napomenuti jednu zanimljivost, bježanje učenika s nastave i skitanje po gradu policija je redovito suzbijala, a imena i prezimena te godine starosti zatečenih učenika, a povremeno i imena njihovih očeva redovito su navođena sljedećeg dana u dnevnom listu.

Potom, kada je škola za vrijeme Italije dobila ime "Giuseppe Giusti", pripale su joj i četiri područne škole: Jadreški, Šikići, Muntić i Loborika s ukupno 32 zaposlena učitelja. Potom je, nakon dovršetka Drugog svjetskog rata, tu otvoren đački dom. Nakon raznih promjena, seljenja, više lokacija rada Vježbaonice, godine 1961./62. počela je s radom V. Osnovna škola, a već sljedeće godine postala je metodskim centrom Pedagoške akademije. U razdoblju od 1948. do 1972. godine u Vježbaonici Učiteljske škole, odnosno metodskim centrom Pedagoške akademije, osposobljeno je za rad više od 1.700 učitelja i nastavnika. V. Osnovna škola dobiva ime prema utemeljitelju Pedagoške akademije i njezinom prvom ravnatelju Toni Perušku u školskoj godini 1967./68. Godinu kasnije pripojene su joj područne škole na Velom Vrhu i Štinjanu te jedno odjeljenje vrtića "Ivan Jadreško".

Recimo i da su šezdesetih godina školu posjetili Vesna Parun, Desanka Maksimović i Stjepan Jakševac.

Najviše je učenika ovu školu pohađalo školske godine 1985./86. - njih čak 756 u 25 razreda, a taj broj učenika ostaje i tijekom naredne dvije školske godine.

Zanimljiva su i sjećanja bivših ravnatelja škole, posebice Pavla Modrušana, koji je rekao da ga zapisnici partijskih sastanaka ne zanimaju jer su dio prošlosti.

Problem s kavom

- Ja sam imao problema s kavom, pa sam zahtijevao od kuharice da u 7.30 sati kava bude u zbornici na stolu i to već rashlađena da se može piti. U školi je bilo više od 700 učenika, pa ako 20 učitelja kasni na sat to je inflacija, jer učenici razbijaju inventar, troše krede…Kad zvoni za početak sata, učitelj mora ući u razred, vele sjećanja ovoga ravnatelja, iznimno vezanog uz školu i posao. Saznaje se da je sve volio prekontrolirati, a prilikom obilaska đačkog doma otkrio je dvije prazne učionice koje su se tamo koristile samo popodne, a isto je tako dobio i tri učionice u Centru za obrazovanje odraslih, tako da su učenici 1983./84. pohađali svi nastavu u jednoj smjeni. "Premda je dozvola postojala, ovakva organizacija rada nije dobro odjeknula zbog drugih velikih škola u gradu, pa već je sljedeće godine ukinuta jednosmjenska nastava", napisano je.

Tu su i popisi nekadašnjih i sadašnjih djelatnika škole, te zanimljivosti iz spomenica škole, a posljednji podaci upisani su školske godine 2009./10., kada je školu pohađao 321 učenik.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum