Vijenci i svijeće u spomen na tragično stradale vatrogasce

Obilježavanje 11. obljetnice kornatske tragedije


Na otoku Kornatu u uvali Šipnata oko 300 vatrogasaca iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine okupilo se u četvrtak na središnjem obilježavanju 11. obljetnice kornatske tragedije u kojoj je 2007. godine stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Vijenci i svijeće u spomen na tragično stradale vatrogasce kod 12 kamenih križeva podignutih na samom mjestu tragedije položile su obitelji stradalih vatrogasaca, izaslanik predsjednice Hrvatske, ujedno i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev kao predstavnica Hrvatskog sabora, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić, zamjenici župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić i Nikola Blažević, gradonačelnica Vodica Nelka Tomić, izaslanstvo Državne uprave za zaštitu i spašavanje na čelu s ravnateljem Draganom Lozančićem te izaslanstva općina Tisno i Murter-Kornati, kao i Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

"Mislim da smo već izvukli pouke iz ovog tužnog događaja i da sustav već dovoljno dobro funkcionira. Puno je bolji nego prije i mislim da se ovakva tragedija više ne može dogoditi. Treba do kraja dovući i pravnu stranu oko Kornatske tragedije i okončati sudske procese, ali je moramo razlučiti od fenomena koji se ovdje dogodio. Jedno s drugim to nema veze. Naravno, ne smijemo nikad prepustiti zaboravu ono što se ovdje dogodilo“, rekao je Frka Petešić.

Stradalim vatrogascima počast su odali i general-bojnik Slaven Zdilar, glavni inspektor obrane kao i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

Kod kapelice sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, služena je misa zadušnica.

Kao i svake godine dosad, među članovima obitelji koji su se okupili na mjestu stradanja glavno je pitanje bilo što se tu uopće trebalo gasiti, jer osim niske trave iznad uvale Šipnata skoro da i nema druge vegetacije, a nekoliko kuća nalazi se uz samo more.

Obitelji stradalih nisu bile raspoložene za razgovor s novinarima, uz opasku da je sve isto kao i lani.

"Sigurna sam da nikad nećemo saznati što se ovdje dogodilo. Svi koji misle drugačije u velikoj su zabludi“ rekla je članica DVD-a Metković koja je došla na Kornat odati počast svojim kolegama.

Frane Lučić, jedini od preživjelih vatrogasaca, nije se pojavio danas na Kornatu, baš kao ni jučer na Mimohodu sjećanja u Tisnom. On se pozdravio sa stradalim kolegama prošlog utorka, kad je i rekao da mu je žao što nije stradao skupa s njima, ogorčen na činjenicu da mu još nije isplaćena odšteta za njegovu stopostotnu invalidninu.

Na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. na rutinskoj intervenciji stradali su Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević. Uzrok tragedije još nije poznat, a špekuliralo se sa eruptivnim požarom, kerozinom iz pokvarenog helikoptera i NATO bombom. Međutim, niti jedan od potencijalnih uzroka tragedije nije službeno potvrđen.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater