EDUKACIJA U PULI

NOVOSTI ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE SMJEŠTAJNIH OBJEKATA: Od ove godine plaćaju članarine i za pomoćne ležajeve

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Arhiva

Arhiva


Osnovni ležaj košta 45 kuna godišnje, a pomoćni polovicu tog iznosa. Pomoćni ležajevi koji se plaćaju moraju biti upisani u rješenje o kategorizaciji  

Privatni iznajmljivači smještajnih objekata od 6. veljače 2020. plaćaju paušal i za pomoćne ležajeve koji iznosi polovicu cijene osnovnih ležajeva. Iznajmljivač, dakle, za osnovi ležaj godišnje plaća 45 kuna, a ukoliko prijavi i pomoćni, za njega izdvaja polovicu tog iznosa. To je jedna od novosti koju su na današnjoj edukaciji u Domu hrvatskih branitelja iznijele ovlaštene edukatorice Meri Čizmić Kraljević i Sanja Delin iz tvrtke Interligo.

Interes za predavanje, koje su organizirale turističke zajednice Fažane, Ližnjana, Marčane, Medulina, Pule i Vodnjana, bio je iznad svih očekivanja. Velika dvorana bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Bilo je ondje oko 500 iznajmljivača, što je iznenadilo i same edukatorice koje vele da „takvog odazivu u Splitu nije bilo, pa su im i apartmani manje popunjeni“.

Ukidaju se turistički razredi

Prema lani izglasanom Zakonu o turističkoj pristojbi, pojam boravišne pristojbe zamjenjuje se turističkom pristojbom i najveća je novost upravo obračun paušala i na pomoćne krevete u apartmanima i kućama za odmor. S druge strane, ukidaju se turistički razredi naselja.

- Međutim, bitno je da mali iznajmljivači znaju piše li im u rješenju o kategorizaciji da imaju pomoćni krevet i tad će ga plaćati. Ako u rješenju nije naveden pomoćni ležaj, ne moraju ga plaćati, ali ga ne smiju ni koristiti, objašnjava Čizmić Kraljević.

EPA

Nadalje, u formuli za izračun turističke pristojbe više se ne uzima u obzir razred turističkog mjesta, već odluka svake pojedine županijske skupštine o visini paušala, te broj svih postelja u smještajnoj jedinici.

Odluku o visini godišnjeg paušala turističke pristojbe za 2020. godinu trebale su donijeti županijske skupštine za područje svojih općina i gradova, uz mišljenje lokalnih TZ-ova, a u rasponu od 350 do 1.000 kuna, kao što propisuje Pravilnik o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe. Taj iznos za pojedinu destinaciju može se pronaći na web stranicama gradova i općina odnosno pripadajućih turističkih zajednica.

Ranije su se, veli Delin, ti iznosi određivali po razredima (A, B, C, D), pa su se, na primjer, u razredu A nalazili Pula, Daruvar, Split, Dubrovnik i još neka manja mjesta.

- Za A razred minimalan iznos je bio 345 kuna, a sad je minimalan 450, a maksimalan 1.000 kuna. Međutim, koliki su iznos odredile županijske skupštine, to ne znamo, veli Delin.

Iznajmljivačima su najzanimljiviji bili propisi koji određuju što se sve mora zadovoljiti da bi se objekt uopće mogao iznajmljivati, odnosno da bi poslovao u skladu sa zakonom. Doznali su kako pravilno voditi knjige i evidentirati promet, ali i ispostaviti račun.

- Objekt malog iznajmljivača, na primjer, mora imati plan evakuacije, vidljivo istaknutu listu prigovora, ali i znak „ne smetaj“, koji je naveden u samoj tablici o kategorizaciji, objašnjava Čizmić Kraljević.

Edukatorice su se najviše fokusirale na male iznajmljivače, fizičke osobe.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater