NESLAGANJE UPRAVE I SINDIKATA

NEZADOVOLJSTVO U ZRAČNOJ LUCI PULA: Sindikat tvrdi da je 90 posto djelatnika aerodroma nezadovoljno, a direktorica odgovara: "Radničko vijeće svojim ponašanjem UNOSI NEMIR U ORGANIZACIJU RADA I POSLOVANJA"

Potpisnici dopisa upućenog NO-u Zračne luke Pula su članovi Radničkog vijeća Cindy Novković, Luka Simeunović i Dražen Peruško koji tvrde da nužna racionalizacija poslovanja i troškova nije učinjena pravedno obzirom da se uštedama štetilo većini radnika, dok se istovremeno ulagalo u neopravdane troškove. Kao primjer navode degradiranje određenih radnika i istovremeno unaprjeđivanje drugih, uvođenje novih i, po njihovim riječima, nepotrebnih radnih mjesta

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Radničko vijeće pulskog aerodroma, čiji su pripadnici članovi oba, inače suprotstavljena sindikata, početkom lipnja uputilo je oštar dopis Nadzornom odboru društva žaleći se na brojne nepravilnosti i nepravde koje Uprava, utjelovljena u direktorici Nini Vojnić-Žagar, po njihovim navodima čini velikoj većini, pogodujući pritom odabranim radnicima.

- Članovi Nadzornog odbora nisu imali komentara na dopis, a njihov predsjednik Ivan Glušac do danas se nije očitovao, kaže predstavnica radnika u NO-u Elizabeta Berbakov.

Ujedinjenje dvaju sindikata u obliku spomenutog dopisa dokaz je neočekivanog obrata u sindikalnim aktivnostima Zračne luke Pula. Naime, izgleda da su se udružili dosad suprotstavljeni sindikati.

Po riječima Marine Cvitić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije 90 posto djelatnika aerodroma je nezadovoljno, a direktorica podržava i "gura" veoma uski krug podobnih radnika. Pritom podsjeća da su kolektivni pregovori još uvijek u tijeku, ali naglašava da su se ipak suviše odužili.

Podjela na podobne i nepodobne

Potpisnici dopisa upućenog NO-u Zračne luke Pula su članovi Radničkog vijeća Cindy Novković, Luka Simeunović i Dražen Peruško koji tvrde da nužna racionalizacija poslovanja i troškova nije učinjena pravedno obzirom da se uštedama štetilo većini radnika, dok se istovremeno ulagalo u neopravdane troškove. Kao primjer navode degradiranje određenih radnika i istovremeno unaprjeđivanje drugih, uvođenje novih i, po njihovim riječima, nepotrebnih radnih mjesta, kao što je ono Voditelja odnosa s javnošću koje nije postojalo ni rekordne 2019. godine.

Potpisnici dopisa spominju još mnoge kadrovske izmjene koje su ustvari, po njihovim riječima, umjesto uštedom rezultirale povećanim troškovima firme. Nije im, tvrde, sporno ni smanjenje plaća radnika, ako je posrijedi razumna i pravedna racionalizacija troškova.

- Zaključujemo da se troškovi nisu racionalizirali već su se i uvećali. Proces ušteda odvija se isključivo na štetu radnika dok se s druge strane stvaranjem novih pozicija trošak dodatno akumulira. Također, za uvidjeti je da u trenutnoj situaciji prosperiraju isključivo podobni radnici, a oni nepodobni koji jesu kvalitetni ispaštaju, stoji u dopisu.

Marina Cvitić (SIKD) (Cropix)

Marina Cvitić (SIKD) (Cropix)

Kao što smo ranije pisali, a za ovu priču je važno napomenuti, u Zračnoj luci Pula djeluju dva, do sada suprotstavljena sindikata. Većinski je SIKD koji broji 49 članova i očito ne njeguje bliske odnose s Upravom. Drugi je "kućni" Nezavisni sindikat Zračne luke Pula koji je do sada, po svemu sudeći, imao vrlo prisne odnose s Upravom te broji 46 članova. Oba sindikata su reprezentativna, odnosno legitimna, a neslužbeno saznajemo da predsjednik drugog sindikata Zvonimir Lokmer više nema kontrolu nad cijelim članstvom. S njim, međutim, do trenutka pisanja ovog teksta nismo uspjeli stupiti u kontakt.

- Na početku smo imali razdor između dva sindikata, ali sada nastupamo zajednički u pregovorima s Upravom i ne razlikujemo se u stavovima. Međutim, u pregovaračkom timu predstavnik drugog sindikata nije njihov predsjednik Lokmer, već drugi članovi s kojima odlično surađujemo, kazala je Cvitić.

Obratili smo se predstavnici radnika u Nadzornom odboru Elizabeti Berbakov koja dijeli mišljenje Marine Cvitić i napominje da "na dopis Radničkog vijeća nitko u NO-u nije reagirao, te da je jedino predsjednik Ivan Glušac kazao da će se očitovati, ali to do dana današnjeg nije učinio". Dodala je da su kolektivni pregovori još uvijek u tijeku te se nada pozitivnom ishodu po radnike.

Izlazak iz izvanrednih okolnosti

Direktorica pulskog aerodroma Nina Vojnić-Žagar tvrdi da Radničko vijeće svojim postupanjem prelazi izvan okvira svoje nadležnosti koje su propisane Zakonom o radu, te svojim ponašanjem unosi nemir u organizaciju rada i poslovanja i negativno utječe na međuljudske odnose.

- Naime, umjesto da svoje vrijeme koriste da bi radnicima olakšali položaj u zaista neizvjesnim vremenima po zračni promet, koji je najviše pogođen krizom, oni se ponašaju upravo suprotno, te potiču stavljanje nekih radnika u nepovoljniji položaj od ostalih. Upitno je uopće što s takvim svojim angažmanom žele postići.

Direktorica Zračne luke Pula Nina Vojnić-Žagar (Snimio Duško Marušić Čiči)

Direktorica Zračne luke Pula Nina Vojnić-Žagar (Snimio Duško Marušić Čiči)

Primjerice, u ponedjeljak je Radničko vijeće organiziralo skup radnika, na kojem je bilo prisutno njih 50-ak, a od kojih ni jedan nije imao primjedbe, niti je itko postavio bilo kakvo pitanje, osim samih organizatora skupa, kaže Vojnić-Žagar na naš upit. Dodala je da bi članovi Radničkog vijeća trebali biti svjesni "da se nalazimo u neizvjesnim vremenima i da je moguće prebroditi krizna vremena i vratiti se na raniji način poslovanja samo zajedničkim angažmanom".

- To nam svima treba biti zajednički cilj, stoga ovim putem još jednom pozivam sve radnike da daju svoj maksimum da zajednički izađemo iz ovih izvanrednih okolnosti, poručila je Vojnić - Žagar u prilog svojim tvrdnjama iznijela podatke o poslovanju Zračne luke Pula u 2020. godini.

- Pad prometa od 89,26 posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu. Dok je lani bilo 83.502 putnika, predpandemijske 2019. godine bilo ih je 777.568. Sveobuhvatni gubitak u poslovanju iznosi preko 17 milijuna kuna, a niti jedan radnik nije otpušten uslijed pandemije, naglasila je Vojnić-Žagar.

Direktorici ostala ista plaća

Što se tiče smanjenja plaća, istaknula je da se unatoč padu, odnosno izostanku prometa u 2020. godini, plaće radnika niti materijalna prava nisu smanjivali sve do 10. ožujka 2021. godine kada je stupio na snagu Pravilnik o radu kojim je osnovica za obračun plaće smanjena za 20 posto.

Dopis Radničkog vijeća Nadzornom odboru samo je nastavak višemjesečnog neslaganja Uprave i dvaju sindikata oko prošlogodišnjeg otkazivanja Kolektivnog ugovora, a izgleda da je svemu tome kumovao drastičan pad avionskog prometa uslijed Covida te je Uprava Zračne luke u ožujku ove godine donijela Pravilnik o radu kojim su plaće umanjene za 20 posto, ali su njime, kako su tada tvrdili iz SIKD-a, ukinuta i razna druga prava radnika.

- Svi se prilagođavaju novonastaloj situaciji, pa tako i Zračna luka Pula nastoji poslovanje prilagoditi izazovima da bi se poboljšala efikasnost i učinkovitost poslovanja. Naravno da navedeno ne nailazi na odobravanje dijela radnika. Što se tiče stanja kolektivnih pregovora, Uprava je ispunila sve dogovoreno sa posljednjeg sastanka održanog 17. lipnja sa sindikatima koji su reprezentativni i koji sudjeluju u pregovorima. U ovom trenutku se, sukladno postignutom dogovoru čekaju prijedlozi sindikata na neusuglašene stavke ugovora, zaključila je Vojnić-Žagar.

Ipak, neslužbeno saznajemo da je na skupu radnika održanom u ponedjeljak direktorica Vojnić-Žagar, između ostalog, na pitanje je li sebi smanjila plaću kao i radnicima, kazala da to nije učinila. Odgovarajući na naš upit rekla je da je plaća direktorice određena sukladno Odluci o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava. Drugim riječima, naglasila je da ona nije radnik već član Uprave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater