REAKCIJE NA DAN ŽALOSTI U PULI

NESVAKIDAŠNJA ODLUKA Oporba jedinstvena: To je populizam, apsurd, igrokaz…

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Milivoj MIJOŠEK

Populistički, sramotno i ponižavajuće, apsurdno, nepotrebno, licemjerno. Tim su riječima oporbeni pulski političari prokomentirali potez Grada Pule - jučerašnje proglašenje Dana žalosti zbog pokretanja stečaja nad Uljanik Brodogradilištem. U priopćenju odaslanom medijima gradonačelnik Boris Miletić poručio je da "ćemo ovu Vladu pamtiti kao grobara hrvatske industrije".

"Stečaj Uljanika predstavlja ogroman kulturni, gospodarski i emotivni gubitak za sve građane Pule, zbog čega će u Puli današnji dan biti proglašen Danom žalosti", priopćili su iz Grada.

Navode da zbog centraliziranog državnog sustava ni Grad ni Istarska županija ne raspolažu nikakvim mehanizmima kojima su mogli utjecati na rad brodogradilišta ili kojima su mogli intervenirati nakon što se Uljanik našao u krizi. Grad i Županija pokrenuli su niz mjera kojima nastoje radnicima i njihovim obiteljima maksimalno olakšati tešku situaciju u kojoj su se našli, a za koju Vlada, na žalost, ne pokazuje niti minimum suosjećanja, piše u priopćenju.

Definitivni kraj

Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a, kaže da je proglašenje Dana žalosti populistički potez koji neće promijeniti sudbinu Uljanika.

"I dalje smatram da treba raditi na pronalasku strateškog partnera u Uljaniku, neovisno o odluci Trgovačkog suda o stečaju. Kao rođena Puležanka ne mogu se pomiriti s time da Uljanik nestaje. Uljanik je puno više od brodogradilišta. Izgradio je ovaj grad i Istru u vremenima kad je to bilo potrebno. Danas kad mu treba pomoći, svi trebamo biti tu, ne smijemo odustati. Vladajući na nacionalnoj razini mogu samo nositi sudbine radnika i njihovih obitelji na savjesti", rekla je Radolović. Na pitanje o odgovornosti IDS-a, kaže da je povukao populistički potez, iako je, veli, Uprava najodgovornija za stanje u Uljaniku.

Kristina Bulešić, predsjednica pulskog HNS-a, kaže da je sramotno i ponižavajuće "sad raditi igrokaze".

"Najmanje što lokalna vlast u ovom trenutku za sve nas građane može učiniti jest na današnji dan, na "sprovodu", preuzeti odgovornost i reći istinu, a ne "igrokazima" spuštanja zastava u ime predizborne kampanje prebacivati odgovornost. Svjesna sam da sve navedeno neće spasiti sudbine tisuća ljudi, ali bi barem na trenutak olakšalo prihvaćanje i suočavanje s ovom teškom situacijom", izjavila je Bulešić. Poslala je i priopćenje u kojem, uz ostalo, navodi: "Koja je zapravo prava istina? Hoće li ju ikad itko razotkriti? Stotine milijuna kuna duga koji je godinama stvarala bivša Uprava, a nitko nije znao. Ma dajte ljudi, tko u to još može povjerovati? Mnogi govore da su pojedini članovi Uprave imali i političke mentore. To ostavljam njima na savjest. Gotovo je odavno bilo. Danas je samo stavljena "točka na i". I da, svaki kraj je novi početak. Ali ovaj kraj je zasigurno kraj. I ne samo Uljanika. Nego i nekih političkih struktura. A kojih? Odgovorite sami".

Gradskom vijećniku HDZ-a Mirku Jurkiću nije jasno kako se može proglasiti Dan žalosti zbog stečaja tvrtke.

"To je apsurdno. Moj i stav stranke jest da je Vlada napravila sve što se moglo, a u redovnom poslovanju odgovornost snosi Uprava. To je privatna kompanija i dioničari snose odgovornost bez obzira što je država najveći pojedinačni vlasnik. Ali, postoji i Nadzorni odbor. Stečaj je bio jedino zakonsko rješenje. Nisu uspjeli pronaći strateškog partnera, a oni koji su se nudili očito nisu bili prihvatljivi ni Uljaniku ni državi. Vlada je isplatila jako puno i morat će isplatiti još jako puno na račun lošeg vođenja Uljanika koje je provodila Uprava. Ne može se prebacivati odgovornost na jednog pojedinačnog vlasnika, na državu koja ima 25 posto. A što je s ostalih 75 posto, gdje su velikim dijelom mali dioničari? I predsjednik jednog sindikata sjedi u NO-u pa nisu vodili dovoljnu brigu kad su je trebali voditi", rekao je Jurkić.

Teško je, dodaje, komentirati odgovornost IDS-a.

"Grad ima minorni udio u vlasništvu Uljanika. No, teško je vjerovati da vladajuća stranka nije imala u Puli i Istri apsolutno nikakav upliv na ljude u Upravi. Ne znam koliko je smisleno i potrebno proglašavati Dan žalosti. Treba pomoći ljudima koji su se našli u bezizlaznoj situaciji", smatra Jurkić.

Gordana Čakić, gradska vijećnica Živog zida, smatra da je to trebao biti dan žalosti cijele države, a ne samo Pule.

"To je obična forma, ne razumijem čemu. Sad su se, kao, svi probudili, a trebalo se boriti na vrijeme. Kad smo upitali Grad, rekli su da ništa ne mogu napraviti. Pitala sam gradonačelnika na Gradskom vijeću što je Grad učinio dok još nije situacija bila ovakva. Oni su me ismijali i rekli da je vlasnički udio Grada premali, nula i nešto posto i da ne mogu ništa napraviti, a sad mogu proglasiti Dan žalosti", rekla je Čakić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum