Ugostitelji upozoravaju na mogućnost sloma sektora

"NEĆEMO IMATI ZA PLAĆE!" Dušan Černjul: Ako želimo biti konkurentni PDV treba biti maksimalno 9 posto

| Autor: Lara BAGAR/Hina
Milivoj MIJOŠEK

Milivoj MIJOŠEK


Svi pametni ljudi u državi, počevši od bivšeg ministra turizma bili su skloni da PDV ne smije biti viši od 9 posto. Ako želimo biti konkurentni kao turistička zemlja, jer mi nismo ni industrijska ni brodograđevna zemlja, u turizmu PDV treba maksimalno biti 9 posto, odmah je komentirao Dušan Černjul, poznati pulski ugostitelj i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori istarske županije

Koordinacija ugostitelja Hrvatske jučer je upozorila da prevelik porezni teret prijeti slomom ugostiteljstva te su zatražili smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto. Iz Koordinacije su upozorili da je sektor turizma i ugostiteljstva pred kolapsom, u situaciji u kojoj se plaća najviša stopa PDV-a u Europi.

Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak i predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić na konferenciji za novinare iznijeli su zahtjeve koje će uputiti Vladi i nadležnim institucijama, s ciljem spasa sektora turizma i ugostiteljstva koji se, kako su naveli, zbog visokog poreznog opterećenja nalazi pred potpunim kolapsom.

Turizam pred kolapsom

Zbog te alarmantne situacije vrijeme je da Vlada konačno pokrene dijalog s ugostiteljima, poručili su iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

"Želimo otvoriti dijalog s Vladom kako bi se riješili problemi koji su se nagomilali. U proteklih 20 i više godina ne funkcionira sistem koji je država napravila. Uvijek je tu bilo političke trgovine i sad će nam trebati deset godina da se vratimo na 2015. i 2016. kad je uhvaćen izvanredan zamašnjak. Došlo je do toga da sada nemamo nikakvu strategiju, a najbitniji i najveći sektor se razvija stihijski", poručili su iz Koordinacije. Kazali su i kako su nezadovoljni kako iz zastupaju Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.

Medak je istaknuo da Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u EU-u.

"Tražimo hitno smanjivanje te stope na 13 posto i ukidanje poreza na potrošnju od 3 posto, jer nas te stope onemogućavaju da adekvatno platimo domaće radnike koje želimo zapošljavati umjesto stranaca", istaknuo je. Naveo je i kako su ugostitelji u poreznim škarama koje im ne dozvoljavaju razvoj i uništavaju ne samo sektor ugostiteljstva nego i turizam kao ključnu granu hrvatskog gospodarstva.

"Ako usporedimo raspodjelu ugostiteljskog prometa u Hrvatskoj i u usporedivim mediteranskim zemljama, ukupan udio države i radnika u prometu je gotovo istovjetan (59 posto naspram 58 posto), ali kada obratimo pozornost na neto iznos koji radnik dobije na račun, dolazimo do odgovora gdje je novac", kazao je Jakominić napominjući kako radnik dobije 50 posto iznosa koji bi mogao dobiti, a cjelokupnu razliku prisvaja država.

"Svi pametni ljudi u državi, počevši od bivšeg ministra turizma bili su skloni da PDV ne smije biti viši od 9 posto. Ako želimo biti konkurentni kao turistička zemlja, jer mi nismo ni industrijska ni brodograđevna zemlja, u turizmu PDV treba maksimalno biti 9 posto, odmah je komentirao Dušan Černjul, poznati pulski ugostitelj i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori istarske županije.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter