multifunkcionalni prostor

NATURA HISTRICA DOBILA 720.000 KUNA IZ EU-FONDA: U austrougarskom bunkeru u Šijanskoj šumi uredit će se izložbeni prostor i gledalište

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimila: Mirjana Vermezović Ivanović)

(Snimila: Mirjana Vermezović Ivanović)


Nakon što je dobila 720 tisuća kuna od Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, ustanova Natura Histrica u roku od 15 dana počet će uređivati austrougarski bunker na centralnom platou Šijanske šume, koji će pretvoriti u multifunkcionalni prostor. Najavila je to na konferenciji za novinare ravnateljica te ustanove Silvia Buttignoni, koja je jučer, u povodu Dana planeta Zemlje, sa zamjenicom gradonačelnika Elenom Puh Belci potpisala i ugovor o održavanju Šijanske i šume Busoler. Riječ je o dugogodišnjoj suradnji, a ugovorom će u ovoj godini Grad osigurati 125 tisuća kuna za nadzor područja, info-tabele, putokaze i uređenje staza.

Pet mjeseci radova

Rok za uređenje tri metra širokog, desetak metara dugog i oko 2,4 metra visokog bunkera - nekadašnje barutane, koji je u odličnom, suhom stanju - jest pet mjeseci.

- Cilj nam je pretvoriti bivšu barutanu i taj zapušten prostor u nešto lijepo, što će moći koristiti djeca i svi drugi žitelji Pule. U bunkeru će se urediti izložbeni i prostor za edukaciju, a na padinama ispred ulaza amfiteatarsko gledalište. Riječ je o vrijednom projektu koji će zaokružiti priču Šijanske šume. Moglo se natjecati za najviše 740.000 kuna, a mi smo dobili 720.000, rekla je Buttignoni.

Puh Belci istaknula je da će ovamo moći dolaziti i vrtićarci i školarci, kulturnjaci i razne udruge koje će obogatiti programsku shemu grada. Ovdje će, na primjer, biti moguće priređivati koncerte klasične glazbe, večeri poezije, izložbe, ali i prikazivati filmove.

Idejno rješenje i glavni projekt uređenja bunkera izrađen je u pulskom uredu AD - arhitektura i dizajn. Sanirat će se unutarnji i vanjski zidovi, a unutarnji prostor opremiti za edukativne aktivnosti. Postavit će se nova drvena stolarija, urediti plato i polukružne kamene stube ispred bunkera. Bunker, smješten na rubnom dijelu centralne poljane, nasuprot kućice čuvara prirode Nature Histrice, sada je zatvoren za javnost i nije uređivan otkako je izgrađen.

Kad je o održavanju dviju šuma riječ, Puh Belci naglašava da o njima zajednički skrbe Natura Histrica i Grad.

Čuvari šume

- Ovo je još jedan poticaj da dodatno obogatimo sve ove naše sadržaje koji su nam dani na raspolaganje. Govorim o kolektivnoj odgovornosti, od onih koji su Šijansku šumu oplemenjivali prije nas, a mi ćemo je prilagoditi potrebama naših sugrađana, rekreativaca, obitelji i svih koji rado dođu ovamo, rekla je Puh Belci.

Grad plaća i rad čuvara Natura Histrice, kojih u cijeloj Istri imaju četiri. "Bilo bi dobro da svi budemo čuvari šume. Nažalost, proteklih nekoliko godina bilo je svega, od odlaganja otpada, do ulaza motociklima predvečer kada je ovdje najviše ljudi. Te se stvari ne bi trebale događati", rekla je Buttignoni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini