NAJNOVIJEBAKHE

Nakon uspješnog debija na Malom Brijunu, gostovat će u zagrebačkom ZKM-u: Psihoanalitičko emotivno putovanje


Nakon što je 28. srpnja premijerno izvedena na Malom Brijunu, u Utvrdi Minor, gdje je postigla veliki uspjeh publike - kako na premijeri, tako i na reprizama tijekom srpnja i kolovoza, starogrčka tragedija "Bakhe" Kazališta Ulysses u režiji Lenke Udovički, psihoanalitičko emotivno putovanje temeljeno na kombinaciji Euripidova djela i tekstova nastalih na grupnoj glumačkoj psihoterapiji, imat će u petak, 18. siječnja svoju zagrebačku premijeru u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), te će postati dio redovitoga repertoara toga teatra.

Suradnju je na konferenciji za novinare u ZKM-u najavila redateljica predstave i umjetnička ravnateljica Ulyssesa Lenka Udovički. Istaknula je kako je riječ o važnoj postprodukciji komada u koji je uloženo puno ljubavi, truda i rada, a kojemu će tako biti omogućeno "produljenje života" i u zimskome razdoblju, i to u kazališnom prostoru koji fantastično korespondira s prostorom Utvrde Minor na Malom Brijunu, gdje je predstava izvorno postavljena.

S "Bakhama" se redateljski po drugi puta vratila Euripidu, grčkom tragičaru kojega, kako je rekla, najviše voli i kojega doživljava na neki način i kao postmodernističkog pisca.

"Bakhe" su Euripidov posljednji komad, po mnogima možda i najkompleksniji i najteži. Komad koji su u grčkom teatru 5. stoljeća prije naše ere igrali isključivo muškarci, koji su utjelovljivali i muške i ženske uloge, u Ulyssesovoj produkciji nosi dvanaest glumica.

Bakhe igraju Lucija Barišić, Hrvojka Begović, Anđela Ramljak, Milica Manojlović, Dora Polić Vitez, Barbara Prpić, Urša Raukar, Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić Pentej, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija i Senka Bulić.

Glazbu potpisuju Nigel Osborne i Davor Rocco, koji je pojasnio da je riječ o vrlo specifičnom zvukovnom materijal. Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, pokret i koreografiju osmislio je Staša Zurovac, za kostime i scenografiju zaslužna je Bjanka Adžić Ursulov, a svjetlo je dizajnirao Andrej Hajdinjak. (Hina/V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam