Iz školske klupe na posao

NAKON PET GODINA U PULI SE UČENICI OPET OBRAZUJU ZA MESARE Poslodavci već zovu i "rezerviraju" buduće djelatnike  

| Autor: Ružica KORACA
ilustracija

ilustracija


Ove godine ukupno je upisano pet odjeljenja od kojih su čak dva razreda nutricionističkih tehničara, zvanja koje je posljednjih nekoliko godina vrlo zanimljivo učenicima. U preostala tri razreda obrazovat će se mesari, pekari, stolari, kozmetičari i frizeri

 

Nakon što u pulskoj Strukovnoj školi godinama nije bilo razreda za mesare, od ove godine kreće se ponovno s tim odjeljenjem u kojem se školuju učenici za ovo iznimno traženo zanimanje. Ovisno o zainteresiranosti učenika i kvotama ministarstva, u toj školi posljednjih se godina neka zanimanja ukidaju, a neka su vraćena, što se sada dogodilo i s mesarima.

Ukupno je upisano pet odjeljenja od kojih su čak dva razreda nutricionističkih tehničara, zvanja koje je posljednjih nekoliko godina vrlo zanimljivo učenicima. U preostala tri razreda obrazovat će se mesari, pekari, stolari, kozmetičari i frizeri.

Ravnatelj Strukovne škole Pula Ivo Bebek zadovoljan je ovogodišnjim rezultatima upisa.

- Postigli smo sve zacrtane planove. Posebno nam je drago što smo upisali sva deficitarna zanimanja, mesare, pekare i stolare, veli ravnatelj.

Iz školskih klupa na posao

Mesarski smjer, naime, nije postojao pet godina, a sada je popunjena cijela upisna kvota. Deficitarna zanimanja, kao što su mesari, pekari i stolari, upisuju se zajedno, jedinstvenim modelom obrazovanja, čime je učenicima olakšan put do stipendije, koju omogućava Ministarstvo poduzetništva i gospodarstva.

Pri upisu u Strukovnu školu potpisuje se i ugovor o naukovanju koji učenicima daje određene benefite u vidu naknade, ovisno o razredu koji pohađaju.

- Čim su poslodavci čuli da se zanimanje mesara vratilo u ovogodišnji obrazovni kurikulum, odmah su krenuli zvati. Vremena su se promijenila i poslodavci žele učenike na praktičnoj nastavi, dati im znanja i vještine tijekom školovanja te ih po završetku odmah zaposliti, ističe Bebek. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter