DOBRA IDEJA

NAJVAŽNIJA VIP OSOBA NA SVIJETU SVOG VREMENA često je dolazila u Pulu. Sada će biti dio turističke ponude grada. "To je kao da Beyonce prošeta gradom"

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Carica Sissi, Elizabeta Austrijska, supruga cara Franje Josipa, uskoro se vraća u Pulu, gdje je 1856. službeno položila kamen-temeljac Arsenala. Sissi se, naime, vraća kao turistička priča kroz kostimiranu turu koju je osmislila vodičkinja Danijela Kreković, a podršku u tome dala joj je Turistička zajednica Pule, u čijem je sjedištu ideja predstavljena.

- Carica Sissi bila je najvažnija VIP osoba svog doba. Jedan mi je povjesničar nedavno rekao da gdje se Sissi pojavila, bilo je kao da vam se danas Beyonce prošeta gradom. Bila je i kod nas u Puli. I Franjo Josip je često dolazio, ali više zbog vojnih obveza, rekla je Kreković najavljujući turistički obilazak najznačajnijih spomenika iz doba Austro-Ugarske u gradu, na njemačkom i hrvatskom jeziku. Ture će se odvijati samo na upit.

- Turiste ću voditi u kostimu autentičnom za to doba: haljina, kišobrančić, cipele... Zato, kad me vidite, znajte o čemu se radi. To više nije standardno vođenje, riječ je o inovativnom pristupu, storytellingu. Pripovjedačka tura bazirat će se na povijesnim činjenicama, ali ćemo uključiti i anegdote i pikanterije iz života carice. Na primjer, da je Sissi bila opsjednuta ljepotom i da se plašila starosti, pa je noću držala odreske sirove teletine na licu da bi dobivala kolagen, kao što ga mi dobivamo preko krema. Šetnja će kretati od zgrade Admiraliteta, obići ćemo Dom branitelja, tadašnji Casino, tržnicu, a ako grupa ima dovoljno vremena, idemo i do Mornaričke crkve i Mornaričkog groblja, rekla je Kreković.

Ture počinju nakon što se izradi autentična haljina, a mogu se očekivati već u ožujku. Šetnja će obuhvatiti razne aspekte života u Puli u to doba, ali naglasak priča ipak će biti na lijepoj, ali tužnoj carici, inače lišenoj smisla za humor, na njezinim omiljenim jelima, njezinoj djeci, pa i tragičnom kraju u Ženevi - Elizabeta je stradala u atentatu 1898. godine.

- Kroz godine smo u TZ-u Pule stavljali naglasak na antiku, ali često smo razmišljali o razdoblju Austro-Ugarske koja je ostavila velik pečat u gradu i drago mi je da je Danijela osmislila ovu turu, rekla je direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj.

Kreković je kazala da ju je na ovaj projekt potaknula turistkinja koja ju je pitala gdje se nalazi spomenik Sissi. Tada se zainteresirala za tu temu i zaljubila u to razdoblje, a mnoge informacije o carici prikupljala je i u bečkim muzejima.

- Imamo amfiteatar, biser Pule i Hrvatske, imamo Zlatna vrata i hram. Ali, otiđite u Split i opet ćete vidjeti kostimirane rimske vojnike. Antike ima dosta. Po čemu smo specifični? Po tome što imamo i Austro-Ugarsku, da smo bili glavna ratna luka u to doba, što naši gosti ne znaju. Ne znaju da je u zgradi Admiraliteta bila vrhuška vojnog zapovjedništva Carstva. Puno je toga na čemu bismo mogli razvijati storytelling, rekla je Kreković.

Okupljeni su pitali je li ovo prvi storytelling u Puli, na što je rečeno da jest. No, djelatnice TZ-a upozorile su da je Pula davno uvela antičku turu i da ta ponuda još postoji na upit, što bi značilo da je Pula prva u Hrvatskoj imala takav, turistima zanimljiv sadržaj, s pravom dozom povijesti i neslužbenih priča.

- Kažu i da je Franjo Josip, kad je došao vidjeti završenu Mornaričku crkvu, grebao zid pa su ga pitali što nije u redu. "Sve je u redu, samo provjeravam nije li ispod zlato s obzirom koliko me crkva koštala", prepričala je navodne careve riječi Kreković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of